Dietă uşoară de vară

A venit vara şi a adus cu ea iz de vacanță, dar şi călduri insuportabile… Cui îi mai arde să încălzească atmosfera cu aragazul sfîrîind ore întregi? Mie, nu! Am devenit deja o mică expertă în a „inventa” mîncăruri ușoare, simple, cît mai „leneșe”, dar, în același timp, sănătoase. Şi, deşi mănînc de 5 ori pe zi, iar farfuriile îmi sînt mai mereu pline, silueta mea rezistă cam la aceeași greutate pe care o aveam şi în adolescenţă. Aşa că şi vara asta am dat mîncărurile gătite şi reţetele elaborate pe „răcituri” sănătoase, ușor de asamblat şi foarte gustoase. Bineînțeles că o „mîncare caldă” se mai impune din cînd în cînd, de aceea mai profit şi de cuptor uneori, mai ales pentru a prepara carnea de pui (care este mai uşoară) sau peștele pe care îl prefer oricărui alt tip de carne. Cam acesta este un exemplu (personal) de menu al unei zile de vară:

Mic-dejun

Fîşii subțiri de somon afumat şi ouă fierte feliate așezate pe frunze de salată Romaine. Cert este că acest mic dejun e deja preferatul meu pentru că nu necesită consumul de pîine deloc (nici cu glutenul nu sunt prietenă). Salata Romaine prezintă o căpăţînă înaltă, formată din frunze puternice şi crocante. Gustul este uşor mai amărui decît la salata tradițională, însă puteţi folosi orice tip de salată preferați! Dacă îmi este foarte foame adaug şi cîteva felii de avocado şi roșii cherry.

Prima gustare

O mînă de curmale uscate sau un fruct proaspăt (ori un bol mic cu fructe de pădure, cireșe, pepene, etc). Dacă țineți la siluetă, evitați bananele şi strugurii, au un indice glicemic ridicat.

Prînz

Dacă îmi este foarte foame, mă grăbesc sau este foarte cald afară, tai repede un avocado (pe care presar puţină sare de mare şi suc de lămîie proaspăt), o mînă de roșii cherry şi frunzele de salată rămase de dimineaţă. Uneori, în weekend, cînd am mai mult timp la dispoziție, ung foile de salată cu o „cremă” de brînză cu usturoi şi anghinare gătită în prealabil „la aburi” (spre extazul soțului). Dacă acea cremă de brînză nu vi se potrivește (de cele mai multe ori şi eu stau foarte departe de lactate, nu şi soțul, încă), puteţi „unge” frunzele ori cu puţină maioneză vegetală, ori cu un strop de suc de lămîie şi/sau ulei de măsline (poate amestecați totul şi cu un vîrf de usturoi pisat). Voila! Gata prînzul! Ușor, sățios şi sănătos!

A doua gustare

O mînă de migdale crude (eu le prefer înmuiate în apă cel puțin 2-3 ore).

Cina

Pui la cuptor (preparat în puțin ulei de susan, usturoi şi semințe de susan) şi sparanghel înăbușit. Uneori adaug pe farfurie şi o cupă de quinoa organică, fiartă cu mirodenii şi puţină sare de mare. O cină simplă şi sănătoasă!

Între mese încerc să beau cît mai multă apă plată (îmi este greu pentru că uit de multe ori să o beau, deoarece corpul meu îi simte lipsa foarte rar), dar mă mai „păcălesc” adăugînd în apă puțin suc de lămîie, frunze de mentă sau ghimbir proaspăt. Alte „băuturi” nu prefer deloc (la sucuri foarte rar apelez – chiar şi la acelea din fructe, proaspăt stoarse de mine), iar de apă minerală, cafea, alcool nu mă ating – pentru că aşa am fost eu „confecționată” de mama… natură.

Dacă vă place să ronţăiţi mici gustărele non-stop, bine ar fi să vă lecuiţi uşor-uşor de acest obicei pentru că studiile arată ca acesta nu ajută în lupta cu kilogramele. Ceea ce ajută sunt mesele luate cu regularitate (dimineaţa, la prânz şi seara) şi cele două gustări la care să apelaţi între mesele principale. O altă regulă de care m-am convins personal este evitarea fructelor după o masă copioasă. Cel mai indicat ar fi să le mîncaţi ori la prima oră, pe stomacul gol, ori cu cel puţin 3 ore înainte sau după o masă principală.

În plus, eu iau multivitamine şi minerale zilnic (le iau pe cele mai bune pe care le-am descoperit şi încercat în ultimii 5 ani – după multe cercetări şi informații extrase din surse serioase. Pentru că, vorba unei prietene (medic şi nutriționist): „Suplimentarea este o necesitate zilnică, nu o opțiune tranzitorie! Opțiune poate era în 1990”. În 2017, nutrienții din mîncare (chiar şi din cea organică) sunt din ce în ce mai săraci, de aceea se impune şi o suplimentare de vitamine. Dar acesta va fi deja subiectul unui alt articol!

O vară sănătoasă, uşoară şi frumoasă vă dorim!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :