Dieta personalizată sau cum să te menții slab toată viața

farfurieE moda dietelor luate de pe internet sau din reviste, a lui Montignac si Dukan, a vedetelor care se înfometează și a produselor toxice pentru slăbit. Puțini sunt cei care știu că acest mod de a slăbi e sortit eșecului și că poate avea efect de bumerang. Dieta personalizată ia în calcul nevoile nutriționale individuale, metablismul, cât și personalitatea celui care dorește să slăbească. Acesta trebuie să înțeleagă că nu rezolvă nimic cu regim pentru o perioadă, ci numai dacă urmează niște principii corecte de alimentație tot restul vieții.

Pașii dietei personalizate

În primul rînd trebuie ținut cont de preferințele alimentare ale pacientului. Dacă acestuia nu îi plac fructele de mare, însă îi sunt recomandate în dietă, greu de crezut că va rezista o perioada lungă în acest ritm. Pe de altă parte, dacă favorizează anumite alimente, cum ar fi dulciurile, ar fi o greșeală să le excludem definitiv din dietă, fiind tentat astfel să dea iama în ele cu orice ocazie. Le putem înlocui însă cu unele mai sănătoase și dietetice, ca iaurtul cu fructe sau batoanele cu cereale. (http://www.mala-hierba.com/7-dulciuri-permise-in-cura-de-slabire/).

În al doilea rînd, trebuie să ținem cont și de bugetul pacientului sau de accesul la anumite produse alimentare (spre exemplu, în SUA nu găseşti leuștean cu ușurință), de factorii culturali (cazul veganilor) sau religioși (musulmanii, care nu mănîncă porc).

Înainte de a începe o dietă sunt necesare analizele de sînge, precum și trecutul medical al pacientului – boli acute sau cronice și, de asemenea, dieta trebuie gîndită în funcție de efortul fizic pe care pacientul îl depune, cît și de programul acestuia. Nu ar avea rost să-i recomanzi ciorbă la prînz cuiva care termină programul la ora 17:00 și nu are posibilitatea să părăsească clădirea în care lucrează.

Nu în ultimul rînd, trebuie văzut ce dorește pacientul, să slăbească, să se îngrașe sau să se mențină la aceeași greutate.

fenelMi s-a solicitat să fac diete în funcție de grupa sanguină sau de zodie. Nu bag mîna în foc că nu dau rezultate, însă nici nu m-a convins nimic să cred în ele.

Dieta personalizată se face în colaborare cu nutriționistul, acest lucru nu înseamnă că pacientul este scutit de anumite reguli, cum ar fi numărul de mese pe zi, cantitatea de mîncare sau anumite alimente. Dacă dorește să aibă rezultate, este esențial să respecte dieta stabilită în funcție de toți acești factori și cu acordul său și să se înarmeze cu răbdare, consecvență, perseverență și motivație.

Dieta durează minim o lună și costul ei este de 150 lei. Se poate face și online, prin telefon, skype sau e-mail. Pentru programări și detalii suplimentare, puteți suna la 0721 554 550.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :