Detoxifierea emoțională începe cu lista de FB

10802073_966270216720458_4277380964881049610_nAm început anul făcînd curăţenie în listele de prieteni virtuali. Mai am de lucru, dar unii ştiu să se ascundă bine. Crede-mă pe cuvînt, nu avem nevoie nici aici de cantitate, ci de calitate. Oamenii cu care interacționăm fără să vrem pe wall-uri sau news feed-uri, trebuie să transmită ceva, să aprecieze munca noastră, să ne fie prieteni în viaţa reală sau măcar să împărtăşească interese comune cu ale mele, nu-i aşa? Şi uite aşa am scos din lista distribuitori de manele, poptamiști, extremişti de orice fel, persoane care discriminează în glumă, cei care fac prea multe aluzii sexiste, pseudo intelectuali care plictisesc şi aşa mai departe.

Găsesc că de aici, următorul pas este să facem curăţenie şi prin viaţa noastră reală.

Între cei cu care ne petrecem zilele există două feluri de oameni. Şi unii şi alţii perfect egal motivaţi să păstreze un anumit fel de relaţie cu noi.

Mai întîi sunt cei care gîndesc că trebuie să facă acest lucru: pentru că s-au obişnuit să ne aibe prin preajmă, pentru că au nevoie de noi, fiindcă au nu ştiu ce fel de interese sau pentru că pur şi simplu nu au găsit pe cineva cu care să ne înlocuiască. La fel ca și în viața reală, aceşti oameni sunt motivaţi negativ. Chiar şi aşa, motivaţia negativă deşi ineficientă şi dăunătoare chiar şi pentru ei, este la fel de puternică precum motivaţia pozitivă, ba uneori chiar mai puternică. Nu scăpăm uşor de oamenii motivaţi negativ.

10891666_986532158027597_4350579924200661986_nEi se încăpăţânează să rămînă în vieţile noastre, se vor întoarce fără jenă ori de cîte ori e nevoie, fără să simtă vreodată că ar fi mult mai uşor să caute pe altcineva sau să îşi schimb atitudinea, să privească altfel lucrurile. Tot ceea ce facem pentru că trebuie, dar nu dorim, determină acţiuni ori inacțiuni pe măsură. Iar de aici, poţi să ghiceşti de ce se întîmplă ce se întîmplă cînd eşti într-o relaţie cu cineva care se simte intrinsec sau extrinsec obligat/ă să păstreze o relaţie (de orice natură) cu tine.

Spre deosebire de oamenii de mai sus, cei care sunt motivaţi pozitiv să aibă o relaţie cu noi, aceştia vor gîndi la orice oră “ce fericire că ne-am cunoscut, că putem petrece timp împreună”. Oamenii aceştia îşi doresc să fie lîngă tine, pentru un business, o cafea, o noapte, o viaţă sau orice îţi trece prin cap. Nu promit nimic, sunt definiţi de faptele lor şi nu de vorbele lor, precum cei despre care vorbeam mai devreme. Nu te simţi niciodată obligat în preajma acestor oameni. Nu ai nevoie de ruj, rimel sau ochelari de soare, îi poţi întîlni dimineaţa devreme după ce ţi-ai tras o geacă pe tine să duci copiii la şcoală sau noaptea tîrziu după ce ai tras o repriză de plîns că nu ţi-au ieşit cozonacii, eşti înainte de ciclu, atîrni 15 kile mai mult decît îţi doreşti şi în fine, nu eşti chia cea mai bună variantă a ta. Oamenii aceştia, pur şi simplu, se bucură că au dat peste tine, îţi fac un ceai chiar şi unul virtual şi rămîneţi împreună pînă la primul strigăt al vreunui cocoș beat după noaptea de Revelion.

Mai în glumă, mai în serios, cînd simţi nevoia să mai cureţi între lucrurile şi situaţiile din viaţa ta sau oamenii care te înconjoară, răspunde sincer la trei întrebări înainte să iei o decizie. Tot e început de an şi multe pagini de rescris la viaţa asta.

Aşadar, metoda celor trei întrebări se referă la un model de selecţie prin sublinierea consecinţelor şi sună cam aşa:

so coldPoţi să o faci?

Viaţa ta va funcţiona mai bine în absenţa acestei persoane/situaţii?

Dacă ai răspuns cu DA la primele două, a treia întrebare ar trebui să te motiveze să faci gestul de a scăpa de omul/lucrul/situaţia care nu îţi face bine:

Merită viaţa ta ceva mai bun? Cu acest “da” începe detoxifierea de An Nou! Spor la curăţenie şi La mulţi ani!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :