Dependența de internet

sursă foto: pinterest

Trăim într-o lume în care digitalizarea ne-a acaparat. Nu mai putem fără telefoane, internet și tot felul de aparate performante care să ne facă viața mai ușoară. Prieteniile se fac tot mai lesne pe facebook, instagram, socializarea este digitalizată, totul trebuie să fie în pas cu tehnologia modernă.
Accesul la un smartphone este la îndemîna majorității. S-a creat chiar un fel de competiție, atît între copii, dar și între părinți: cine are telefon mai inteligent, mai scump, mai…..
Totuși, chiar dacă este un mijloc care le oferă părinților un confort emoțional pentru că în felul acesta știu unde este copilul lor, telefonul vine la pachet cu accesul la internet, posibilitatea de a-și face rețele de socializare etc.
Paradoxal, ceea ce credem că este un ajutor neprețuit, se poate lesne transforma într-un real pericol. Dependența de smartphone, cunoscută sub denumirea de „nomofobie” (frica de a rămîne fără telefon mobil), este alimentată de un timp excesiv petrecut pe internet. Practic, nu telefonul în sine dă dependența, ci jocurile, aplicațiile și rețelele de socializare.  Dependența de rețelele de socializare, de jocuri și diferite aplicații se poate extinde pînă la punctul în care prietenii virtuali devin mai importanți decît relațiile din viața reală.
De asemenea, apare o supraîncărcare informațională. Navigarea pe site-uri, vizionarea videoclipurilor, jocurile – toate pot duce la scăderea productivității la școală și copilul poate ajunge să se izoleze ore întregi. Uită practic de lumea reală, de hobby-uri și activități sociale. Nu mai vorbim despre pericolele internetului, despre tot felul de indivizi care își ascund adevărata identitate și care pot atrage copiii într-un joc periculos.
Adolescenții sunt la vîrsta cînd consideră că dețin adevărul absolut și că “mie nu mi se poate întîmpla”.
Pentru a evita situații periculoase, comunicarea părinte-copil este esențială.
Voi încerca să vă expun mai jos, cîteva recomandări care să vă ajute să-i învățați pe copii cum să se ferească de “dușmanul nevăzut”.

sursă foto: pinterest.com


Învățați-i pe copii regulile de bază.

Exemplu: să știe că orice distribuire sau postare pe internet rămîne acolo pentru totdeauna şi că nimic nu rămâne 100% privat.
– Atenționați-i să fie atenți cu informațiile personale. Exemplu: faceți o listă cu informațiile pentru care ar fi bine să ceară permisiunea ca să le posteze.
– Protecţia parolelor şi modul lor de utilizare. La vîrste fragede, copiii încep să-şi creeze propriile conturi de e-mail. Părinții ar trebui să-şi sfătuiască copiii atunci cînd aleg o parolă, astfel încît să nu fie cu ușurință compromisă.
– Impunerea unor limite privind utilizarea reţelelor sociale și a altor site-uri. Copiii îşi petrec o mare parte din timp pe reţelele sociale, de aceea este bine ca părinții să negocieze cu ei un timp limitat de navigare pe internet.
– Stabiliți avantajele și dezavantajele internetului.
– Realizați o listă cu site-urile sigure pe care pot naviga copiii.
– Atenție la jocurile pe care le au pe laptop sau în telefon! Verificați dacă sunt sigure și mai ales, non-violente.
– Sigur că nu putem să le interzicem copiilor totul, din dorința de a-i proteja, dar putem să îi urmărim și să fim atenți la schimbările de comportament: dacă stau mai mult singuri, nu ies afară să socializeze, devin nervoși, agitați, scad performanțele școlare – acestea sunt semnale de alarmă că ceva nu este în regulă cu ei.

  • Dependența de internet este reală și este periculoasă. Nu mergeți pe premisa “Lasă că își revin ei”. Nu este o soluție! Stați de vorbă cu ei și, dacă e nevoie, apelați la un specialist!

Să vă fie cu folos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :