De ce trebuie să ne protejăm de persoanele enervante

În fiecare zi, după ce ne trezim dimineața și ne pregătim s-o luăm din loc la muncă sau la școală, dăm peste oameni și toanele lor: vânzători care nu răspund la salut și nici restul nu-l dau cum trebuie, șoferi agresivi, doctori indiferenți, asistente nesimțite, vecini cu bormașini, copii gălăgioși, adolescenți turbați, țigani cu fiare vechi prin autobuze, gata să-ți agațe firul de la ciorap, colegi furioși cu probleme în familie, șefi cu salariu mic sau afectați de criză, rude prea curioase care nu pot dormi de grija noastră, invidii, gelozii, tulburări de comportament etc etc. Toți aceștia sunt factori care ne pot influența buna dispoziție și ne pot transforma într-un monstruleț cu gura căzută și sprâncenele încruntate, gata să-njure și să dea palme în stânga și-n dreapta.

Fenomenul se numește ”contaminare emoțională”.

Sentimentele pozitive și negative se transmit prin simpla mimică facială. Este de-ajuns să vedem ”o față căzută” ca să devenim și noi așa, sau e de-ajuns să ne zâmbească cineva din senin (fenomen mai rar decât o ploaie de flori) ca să ne înveselim imediat. Sunt oameni care au puterea de a-și forwarda stările toxice, de a se elibera de ele, de a și le lăsa ca pe o mască nepotrivită în mijlocul unei mulțimi și pe urmă se duc liniștiți în treburile lor. Problema este că aceste stări toxice sunt preluate de cei care au un psihic mai vulnerabil, poți fi chiar tu acela și parcă deodată te trezești cu o migrenă cumplită, și din senin și fără să știi de ce un fel de epuizare pune stăpânire pe tine de parcă ai fi tras opt ore la galere. Ei bine, de vină sunt acei oameni ale căror proiecții mentale asupra ta nu sunt tocmai fericite. Psihicul tău, nefiind antrenat să facă față unui astfel de atac emoțional, le preia și le transformă fie în slăbiciune fizică, fie în nervozitate.  

Oamenii pot transforma lesne viața celorlalți într-un iad, nu era nevoie ca Sartre să ne spună asta, dar afirmația lui ”Iadul sunt ceilalți” din superba piesă de teatru ”Cu ușile închise” a rămas ca un fel de status prin care trebuie să trecem aproape zilnic dacă nu știm să ne protejăm de săgețile otrăvite pe care le aruncă asupra noastră tot felul de ”binevoitori.”

Apără-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc și singur

Deseori, legăturile de familie, de prietenie sau profesionale ne împiedică să recunoaștem astfel de relații toxice. Pe de altă parte, propriile noastre judecăți devin barieră în depistarea unor astfel de persoane. ”Cum să-mi facă așa ceva? Dar am ajutat-o, i-am oferit sprijin, i-am fost alături” sau ”Cum să mintă în halul ăsta? Pentru ce?” Recunoașteți aceste două scenarii?

O altă vorbă de data asta de o parșivitate cumplită, care are efect motivațional  la persoanele duplicitare, spune: ”Fă-te frate cu dracul până treci puntea.” Faceți un exercițiu de imaginație și închipuiți-vă că ”dracul” sunteți dvs., iar puntea pe care treceți împreună cu ”prietenul/fratele” dvs. devine până la sfârșit una a suspinelor. Mai popular, ” nici un bine nu rămâne nepedepsit”. Asta presupune că ”fratele” avea un interes atunci când v-a uns ”apropiat” și că odată acest interes atins, se va schimba macazul și veți cădea în dizgrație, ca un adevărat ”diavol”.

O fi greu de imaginat, dar chiar există oameni care nu dau doi bani pe noi, dar care știu să se apropie de sufletul nostru numai pentru a descoperi punctele vulnerabile, cu scopul clar de a juca tontoroiul pe ele. Pentru că pot și pentru că le permitem. Pentru că nu ne închipuim că la masa unde ne-am așezat sufletul pe tavă ca pe un bun de preț poate apărea cineva pregătit să-l sfârtece cu securea sau să-și șteargă bocancii cu satisfacție.

Diavolul se ascunde în detalii

Acum întoarceți puțin fila și încercați să scăpați de migrenele pe care ni le transmit alții. E greu la început, dar se poate. Se poate de asemenea să ajungeți la performanța ca nimeni să nu vă mai dea bătăi de cap. Trebuie doar să lucrăm un pic împreună, de aceea rubrica aceasta își propune să vă pregătească pentru ceea ce ați putea întâlni mai rău în viață și cum să faceți să întoarceți zarurile în favoarea voastră. Știu, sună cam arogant, dar… stați pe-aproape.

Faceți din nou un exercițiu de imaginație și priviți-l la rece pe cel de-alături. Închipuiți-vă că pe puntea suspinelor dvs. stați umăr lângă umăr cu un om oarecare, nu amicul care vă crede ”drac/diavol/satană”. Oricum, în momentul acesta nu știți ce gândește el cu adevărat despre dvs. Altfel nu v-ați afla pe o punte a suspinelor, nu? Ci pe o punte pur și simplu, în care încape multă bucurie și senzația de împlinire că pe podul acela sunteți alături de un prieten, nu de un manipulator.

Acesta este modul cel mai crunt de a te apropia de a cineva. Putem uita, la o adică, unele cuvinte cu efect imediat devastator, unele nopți de insomnie cauzate de un șef neînțelegător sau de vecinul cu bormașină, dar mai greu putem înțelege (și recunoaște) pe cei care ne nimeresc din plin în punctul nostru cel mai sensibil. Pentru că pe acesta nu-l cunoaște decât un bun prieten. Iar temerile și îndoielile nu țin de ce-a putut face sau spune prietenul nostru, ci, mai grav, se înșurubează în propria noastră judecată. ”Cum de nu mi-am dat seama?” sau ”Abia acum are sens, în sfârșit lucrurile capătă o logică”. Odată depistat răul de lângă noi începe munca de înlăturare (care uneori poate fi dificilă – pentru că sentimentele, cel puțin din partea dvs, au fost reale și e greu să renunți la un atașament emoțional, chiar dacă realizezi că este dăunător) și abia apoi munca de vindecare.

Data viitoare, adică mâine, ne vom ocupa de metodele de depistare ale unor astfel de indivizi. Comportamentul lor variază de la tehnici grosolane care doar ne scot din pepeni și ne dau enervări de moment până la maniere machiavelice, tehnici rafinate, greu de depistat, care ne afectează viața socială, sentimentală și profesională pe termen lung, adică pe toată viața.

Pe curând și aveți grijă de sufletul vostru!

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. raluu spune:

    Abia astept sa dezvolti subiectul!

Comentează :