De ce mint copiii?

Minciuna este des întîlnită în rîndul copiilor și adolescenților, iar cei mai mulți dintre părinți nu știu cum să gestioneze un astfel de comportament sau nu recunosc situațiile în care adolescentul sau copilul mic minte.
Învățarea minciunii și a spune adevărul este o parte firească în procesul de dezvoltare al copiilor.
Copiii mint din motive diferite, dar principala cauză a minciunii este teama.
Teama de:
– a nu fi pedepsit
– a nu fi ridicol
– a nu fi marginalizat și/sau etichetat
– a fi respins
– reacția părinților
– eșec
Minciuna este folosită de copii și atunci cînd aceștia vor să testeze răspunsurile și reacțiile adulților, cînd vor să îi manipuleze cu scopul de a obține ce le este interzis sau pentru a atrage atenția adulților. Copiii învață să mintă în jurul vîrstei de trei ani cînd încep să înțeleagă că adulții nu le pot citi gîndurile, dar pînă în jurul vîrstei de șase ani minciunile lor sunt cel mai des inofensive, deoarece nu fac diferența între adevăr și minciună. Nu există copil care să nu mintă, minciuna este o reacție instinctivă de apărare. Este important însă să îi explicăm copilului că minciunile pot deveni periculoase și îi pot face pe cei din jur să sufere.
Ce facem atunci cînd un copil/adolescent minte?
– Căutați momentul oportun și oferiți-i posibilitatea să vorbească deschis despre motivele care l-au făcut să aleagă minciuna ca soluție de rezolvare.
– Identificați împreună soluțiile prin care situația respectivă se putea rezolva fără să apeleze la minciună.
– Alegeți cea mai viabilă și mai optimă cale de rezolvare, cu beneficiile cele mai mari și costurile cele mai mici.
– Vorbiți-i despre ceea ce simțiți atunci cînd vă minte și cît de valoros și important este să vă spună adevărul.
Nu apelați la amenințări sau pedepse ca metode de rezolvare a situației pentru că nu veți reuși decît să îi întăriți comportamentul negativ, iar pe viitor șansele să vă mintă din nou vor fi foarte mari.
– Explicați-i care sunt riscurile la care se expune atunci cînd minte și care sunt efectele pe termen lung ale minciunii.
Învățați-l să-și asume responsabilitatea pentru propriile fapte.
– Nu reacționați sub impulsul furiei, e posibil să luați o decizie pe care o veți regreta mai tîrziu.
– Tratați copilul/adolescentul cu seriozitate și maturitate.
– Oferiți-i încredere și sprijin, chiar dacă părerile voastre sunt diferite în unele situații. Argumentați-vă părerile și împărtășiți-i din experiența dumneavoastră de viață, dar lasați-i să aleagă și să ia propriile decizii.


Să vă fie cu folos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :