De ce atît de multe femei nu se bucură de sex pe cît ar putea

10690056_751645184928716_1600345038588172384_nChiar și în ziua de azi, de la care avem totuși pretenții de modernitate, sexualitatea feminină este definită de ceea ce bărbații vor. Mai este de mirare de ce partenerii lor sunt deseori nemulțumiți?

Viagra a fost creată pentru a-i ajuta pe bărbații care simțeau încă dorințe sexuale (dar nu mai puteau avea erecție – din cauza vîrstei sau a problemelor medicale, cum ar fi prostata, de exemplu –) să fie oarecum înapoi pe meterezele amorului.

Dar ceea ce se numește “disfuncție feminină sexuală” nu este despre femei care vor sex și nu pot să-l facă. Așa cum a scris Daniel Bergner în 2013 într-un articol din New York Times “lipsa dorinței, atunci cînd creează stres emoțional,  îndeplinește criteriile clinice a ceea ce psihiatrii numesc H.S.D.D., sau dezordine hipoactivă a dorinței sexuale.” Femeile care suferă de această “lipsă a dorinței” îngroașă rîndurile a 10-30% din populația femeilor la vîrsta propice reproducerii.

Medicamentul flibanserin (varianta feminină a viagrei) este menit să vindece problema, pompînd în creier un cocteil de medicamente afrodisiace, care au rolul de a o face pe femeia reticentă să vrea din nou să facă sex. “Din nou” este cheia. Așa cum demonstra Bergner lucrul cel mai ciudat la diagnosticul HSDD este că, în cele mai multe cazuri, cauza ține de împrejurări, și nu este una psihologică.

10985248_1061814427166036_4592696992542221402_nHSDD afectează mai ales femeile monogame aflate într-o relație de lungă durată. “Impactul pe care o relație de lungă durată îl are asupra calității sexului este unul din motivele care iese imediat la iveală în cazurile de lipsă de interes pentru sex la femei,” spune și Lori Brotto, expert în HSDD. “Uneori mă întreb dacă nu cumva e mai mult vorba despre plictiseală și rutină în relație decît despre libido.”

La un moment dat a circulat un articol despre fidelitate printre cei care credeau în “psihologia evoluționară”. Se spunea în el că bărbații sunt mult mai infideli decît femeile, dar descoperirile de mai tîrziu au relevat faptul că, dimpotrivă, femeile sunt cele care simt nevoia să înșele mai mult. Femeile sunt cele care par să găsească în limitele căsniciei o blocare a dorinței. Totuși, pentru că femeile nu sunt cele care se aruncă cu capul înainte într-un mariaj după ce au avut o relație de ani de zile cu același bărbat arată că nu constă în monogamie. Poate fi cultura socială care, pur și simplu, acordă bărbaților mai multe instrumente prin care aceștia pot rămîne focusați pe sexul cu aceeași femeie de-a lungul a mai multor ani.

Probleme apar atunci cînd începem să definim sexualitatea. Cea masculină, de pildă, se înțelege în termenii de ce vor bărbații de la sex. Sexualitatea feminină, la rîndul ei, este și ea definită de ceea ce vor tot bărbații de la sex.

11264010_481330938688811_1216260495884515644_nBărbații sunt încurajați de la o vîrstă foarte fragedă să gîndească și să perceapă corpul femeii ca pe un obiect cu care ar face multe lucruri, iar femeile sunt încurajate să-și concentreze eforturile cum să fie mai dezirabile pentru bărbați decît să se concentreze pe ce vor ele și ce le face pe ele să se simtă bine. Poți vedea asta foarte clar în revistele glossy atît pentru femei cît și pentru bărbați. “Revistele pentru bărbați sunt construite în jurul unor imagini în care femeia este erotizată la greu”, a constatat Noah Berlatsky. “Iar revistele pentru femei sunt la fel, construite pe imaginea super-erotizată a femeii.”

Așa că… trageți singure concluziile.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :