De ce-a transpirat Victor Viorel Ponta aseară

pozaÎn primul rînd pentru că se afla în fața unui om calm, mult mai educat și mai șarmant decît va fi el vreodată, chiar dacă s-ar pompa un pib întreg în fundul lui din ce în ce mai mai mare. Așa că Ponta a venit pregătit cu tot arsenalul, și-a adus hîrtiuțele, copiuțele, femeile din staff, biblia tuturor românilor – el, un exemplu de moralitate demnă de preafericit Părinte – și Constituția pe care a schimbat-o, folosit-o și încălcat-o de fiecare dată ca să-și protejeze pușcăriabilii. Nu transpira doar pentru el, transpira pentru toți care stau la coada deciziilor definitive ale tribunalelor. Aveți aici lista întreagă cu toți cei care stau în spatele lui, ca niște umbre scheletice gata să apuce ce-a mai rămas din România, năpîrci ce l-au manipulat și l-au pregătit pentru șmecheria finală. Vom vedea dacă le iese.

Dacă nu le iese, toți aceștia vor plăti cu timp de calitate după gratii, timp în care-și vor etala calitățile literare și în cel mai rău caz vor apărea niște cărți și niște scriitori de pușcărie, cum e noul trend.

Ponta a mai transpirat pentru că pînă acum nu s-a aflat niciodată în fața unui candidat calm și el voia să răspundă orice, să măcăne, să stropșească, să se certe. Are exercițiu de golan, de imberb, are experiență de “frățior” mai mic, așa l-au învățat rebuturile alea jurnalistice de la A3, a văzut că asta ține la prostime, acum însă în sfîrșit avea ocazia să se prezinte așa cum nu l-a văzut niciodată poporul: în fața unui intelectual. Ieșit la tablă cu teoria aparent învățată, practica l-a contrazis și va atîrna greu la alegerile din 16 noiembrie. El a venit să se certe, să iasă deasupra și chiar dacă nu i-ar fi ieșit, avea apoi timp sufiecient să recupereze prin ceilalți lătrăi ai săi, de la alte televiziuni.

Apropo de televiziuni, jalnică prestația lui Rareș Bogdan. Nu a păcălit pe nimeni „imparțialitatea” lui. Cei care lucrează în presă și-au putut da seama imediat de la cum s-a intrat în subiect, de la cum NU s-au spus regulile dezbaterii nici invitaților, nici fraierilor care i-au urmărit, adică noi, telespectatorii pînă la cele 4 pupeze alese drept co-moderatoare, specialiste în toate cele, femei de succes, cum au fost prezentate de nici nu mai contează cine, venite și ele acolo machiate pînă-n dinți și cam atît, au încercat doar să epateze “sunt singurul jurnalist acreditat la fondul monetar”, se umfla una în sacoul ei roșu. Puteai să fii doar jurnalist, ne era de-ajuns, dragă! Pentru că la capitolul întrebări nu te-ai remarcat cu niciuna. O întrebare nu se povestește. Se adresează cuiva, simplu și la obiect. Nu era nimeni acolo să-ți admire ție prestația… Acest lucru nu i-l putem explica nici Laviniei Șandru, se pare că nu-și dă seama că seară de seară de cînd a apărut pe sticlă, nobody cares de ea ca jurnalist, cînd știm ce traseu politic a avut, deci nu contează ca investigator nici cît negru sub unghia lui Ponta pe care tot încerca să-l scărmăne aseară, ba cu un zîmbet, ba cu o fluturare de gene, ba cu o altă întrebare lipsită de logică.

În fine, un alt aspect pe care vreau să-l menționez este acea zisă încetineală în vorbire a dlui Iohannis. Pentru sudiștii cei aprigi, care se reped să dea replică la orice, de parcă ar avea ardei iute în fund, acesta poate părea semn de slăbiciune. Nu știu dacă ați fost prin zona Constanța, de pildă, unde replicile sunt iuți, acide și uneori de o răutate experimentată, că și răul are experiență, ba chiar mai îndelungată decît binele. Ca să nu mai vorbim de București, acolo numai așa poți supraviețui, dacă ai psihologie de golan sadea, de ciupaiplic ce nu poa să stea într-un loc nici legat cu lanțuri de pat. În zona aceasta care leagă Constanța de București a fi aprig la orice, chiar și în prostie, e o calitate. Nu contează ce spui, important e să vorbești.

De aceea, ardelenii nu-i vor suporta niciodată pe bucureșteni, iar pe constănțeni doar dacă, cine știe cum, îi apucă vreun amoc din dragoste. Vorba domoală este starea lor de spirit, o stare de spirit care lipsește României, deși Ardealul e inima lui.

Sigur că te plictisești cînd nu ai capacitatea și nici exercițiul să asculți părerea celuilalt. Pentru că rar într-o discuție cu un român părerea celuilalt contează.

Cînd ani de zile televiziunile ți-au prezentat pitecantropi și neandertali care chiar dacă vorbesc nu spun nimic și li s-a părut ok asta, pentru că chiar moderatorii, prezentatorii au fost luați din strada asta a borfașilor, iar vedetele de prin bordelurile politicienilor, un om ca Iohannis e ceva rupt din logica acestor rupți în gură.

E clar că avem nevoie de o regîndire a pozițiilor și, mai ales, de o depizdificare a atitudinilor, a emisiunilor și chiar a României, la care vreau să mă gîndesc ca la doamna mea țară, pe oriunde mă vor purta pașii, nu ca la ultima curvă terfelită de toți borfașii. Ori, pentru că și românii își doresc o Românie a bunului simț, sătui de atîta scandal televizat, timp în care doar ei au suportat consecințele, Iohannis a fost cel care a cîștigat net această dezbatere în ciuda unui moderator care încă mai vrea să fie moderator, în ciuda unor femei de succes strînse grămadă – toate patru fără întrebări, pentru că știau deja răspunsurile, și în ciuda unui prim ministru antrenat de fîrtații lui de golăneală. Și de-asta Ponta a avut motive să transpire. Prin el au transpirat nu numai lista lungă de pușcăriabili, cum spuneam mai sus, dar și lista și mai lungă de amante, iubite, neveste de pușcăriabili.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :