Daniela Sofronie, fata de aur a Constanței

danielaEducația unei campioane de cursă lungă

Puține sunt momentele când ne mândrim că suntem români. Când te gândești însă la lotul român de gimnastică, inevitabil ți se umplu ochii de lacrimi. O emoție puternică se ivește în sufletul oricui, patrioți sau nepatrioți, oameni rămași în țară sau plecați pe-afară, în căutarea unui trai decent. O emoție ce un poate fi explicată și nici transcrisă în cuvinte potrivite. Cert este că gimnastele noastre au ridicat întotdeauna săli întregi de oameni datorită performanțelor lor sportive, au fost aplaudate la tóate competițiile sportive și au venit acasă, în țara care uneori nu le-a recunoscut merítele, cu medalii, trofee și cu un reputuția nezdruncinată. Acolo, în marile competiții, la concursurile europene sau la jocurile olimpice România a fost mereu printre prímele locuri și, așa cum spunea un renumit profesor din Constanța, Ion Băraru că atunci când ajungea la NASA grupul lui de fizicieni, toată lumea spunea: The Romanians!!! , așa li s-a dus vestea și gimnastelor noastre, de la Nadia Comăneci încoace. Așa micuțe cum sunt și aparent fragile au fost și au rămas de temut în lumea internațională a gimnasticii.

  • gimnasticaSă ne aducem aminte de câteva nume: Lavinia Agache, Simona Amânar, Laura Cutina, Lavinia Miloșovici, Cătălina Ponor, Ecaterina Szabo, Daniela Sofronie, Daniela Silivaș, Andreea Răducan, sunt doar câteva din fetele noastre de aur, gimnaste ale căror evoluții le-am urmărit cu sufletul la gură, le-am văzut sfidând gravitația și cucerind podiumurile lumii.

Ce se află în spatele acestor performanțe? Evident, multă muncă. Ce se întâmplă cu fetele noastre după ce ies din costumele lor de gimnastică, după ce trec anii peste ele și cât de grațios se mișcă în continuare prin viață, sfidând de data asta indiferența societății, vom afla în seara aceasta, la emisiunea “Școala după școală”, de la Daniela Sofronie, campioană olimpică, supranumită în 2004 Campioana de la Atena. Avea doar 17 ani când s-a retras din lotul senior de gimnaste, cumva forțată de împrejurări, adică imediat ce Federația Română de Gimnastică a decis desființarea lotului olimpic, sportivele fiind trimise să se pregatească la cluburile lor. Daniela a ales să-și continue studiile, după ce până la 17 ani cucerise tot ce era de cucerit.

danaDacă mai are nevoie România de campioane, dacă viața unui sportive se oprește sau nu după marile competiții și olimpiade, dacă gloria aduce nostalgii sau alte motivații pentru a continua în domeniul în care gimnastele noastre s-au pregătit, cum a primit vestea desființării celui mai important lot de gimnastică un copil care s-a pregătit toată existența lui pentru asta, despre prieteniile are s-au legat între marile noastre gimnaste și despre multe altele, vom afla în seara aceasta, începând cu ora 18.00. Puteți intra în direct să lăsați mesajele dvs. pentru Daniela Sofronie la 0241 760 207. Pentru cei care nu prind postul LTV în rețeaua de cablu, puteți viziona emisiunea online pe www.tvlitoral.ro.

Reluarea o puteți urmări la noapte, ora 00.30 sau mâine dimineață ora 8.00.

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă mai bine de 20 ani, dar și ca profesoară de franceză și engleză, timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Am publicat cărți pentru copii, am avut rubrici în revistele FHM, Unica, Femeia. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat romanele “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :