Curăţenia de primăvară

veranda sub floriCasa mea – un cântec de arome ample

E primăvară, e vremea plantelor şi e cea mai bună perioadă să ne gîndim la calitatea aerului şi a energiilor care circulă în casa noastră. Cercetările arată că poluarea inerioară este mult mai rea decît cea din afară locuinţei noastre. Ştim foarte bine că pe timpul iernii aerisirea se face mai greu spre deloc, dar să fim serioşi, cine are chef să deschidă geamul în plin crivăţ?

Cum microbii nu se văd cu ochiul liber, putem trăi foarte bine în compania lor ca şi cum n-ar exista, deşi unele locuinţe, dacă nu chiar toate, sunt invadate de mucegai, acarieni, praf, iar toate acestea, în combinaţie cu căldura şi umezeala din timpul iernii, creează mediul propice de înmulţire a bacteriilor şi chiar a gîndacilor. Patru, cinci, chiar şase luni de iarnă trai pe vătrai în lumea invizibilă a bacteriilor. Iată de ce o dată cu primăvară este necesară o curăţenie generală, cu ferestrele date de perete, ca energia unui nou început de primăvară să intre în casele noastre cu tot alaiul ei de culoare, de prospeţime, voioşie şi purificare. Pur şi simplu, invitaţi trezirea la viaţă în propriile voastre spaţii de locuit.

vaseDeschideţi ferestrele mai des, aprindeţi beţişoarele parfumate sau folosiţi un purificator de aer cu iz de liliac, lăcrămioare sau narcise, sau orice alte flori sunt preferatele dvs.  Mie-mi plac, de pildă, aromele de vanilie, scorţişoară şi lavandă… Permiteţi lumina naturală să intre cît mai mult în casă şi nu uitaţi de plantele verzi din ghivece.

Cea mai bună şi mai sănătoasă soluţie este să vă decoraţi apartamentul, casa sau biroul de lucru cu plante de interior. Iată lista  cu cele mai bune 10 plante de interior. Cel puţin aşa reiese din cercetările celor de la NASA, făcute la începtul anilor 80. Se pare că odată aduse în casă sau birou, aceste plante purifică aerul instantaneu şi îl umple de oxigen.

Areca sau pe numelei ei ştiinţific Chrysalidocarpus Lutescens îndepărtează toate toxinele din orice interior. Este o plantă foarte populară şi uşor de întreţinut. Frunzele ei au o formă foarte graţioasă şi îmblînzesc energia negativă a casei sau a oricărui birou.

 bamboo palmRhapis Excelsa are rolul de a combate majoritatea microbilor de interior şi este una dintre cele mai bune plante care îmbunătăţesc calitatea aerului. Planta de bambus conferă şi ea o stare de linişte  şi aduce un aer tropical oricărui interior. Este cea mai rezistentă plantă la infestarea de insecte.

 Ficusul cu numele său ştiinţific Ficus Robusta îndepărtează majoritatea poluanţilor din atmosferă şi poate supravieţui la lumina difuză a camerei. Tolerează chiar temperaturile scăzute şi are excelenta abilitate de a îndepărta toxinele din orice spaţiu închis.
Dracena este o plantă decorativă atractivă, foarte uşor de crescut şi rezistentă la întuneric. Îndepărtează majoritatea toxinelor chimice din birou sau din locuinţe.

Iedera este şi o plantă populară, foarte adaptabilă, dar cu toleranţă scăzută temperaturile foarte ridicate,  deseori folosită în spaţiile închise sau publice.

Palmierii sunt recomandaţi pentru combaterea poluării. Au o creştere lentă dar pot atinge peste 7 m înălţime şi pot tolera un nivel scăzut de lumină.

calele1Ficusul poate pierde cîteva frunze atunci cînd trebuie să se adapteze unui nou spaţiu sau unei alte atmosfere. Urmează feriga, o plantă frumoasă şi luxuriantă, favorita oricărei case sau oricărui birou, dar calele în afară de faptul că purifică aerul oricărui interior, îi dau şi o eleganţă aristocrată, ca să nu mai vorbim că aduc o energie puternică şi în acelaşi timp liniştitoare.

Este recomandat să fiţi mereu atentă la mirosul casei dvs. şi la felul în care plantele au grijă de prosperitatea, sănătatea şi armonia din familia dvs. Faceţi-vă mereu un obicei din a avea la rîndul dvs. grijă de ceea ce în feng shui se numeşte “trinitatea casei”, cu puternice legături în sănătate – dormitorul, baia şi bucătăria. Nimic nu este static într-o lume a energiei, aşa că fiţi înţelepte şi încercaţi să le folosiţi în favoarea dvs.

Dacă de pildă lucraţi acasă, aveţi grijă ca biroul să beneficieze de un feng shui bun. Sănătatea, succesul şi întreaga dvs. prosperitate sunt legate de acest spaţiu.

 

femeia si scrinulCe spun hainele despre noi?

Din nefericire însă, foarte multe case au un nivel scăzut de energie din cauza aglomeraţiei şi a dezordinii din camere, dulapuri, sau chiar a colţurilor pe unde îşi ţes pînza păianjenii sau pe unde-şi face praful de cap. Dacă stăm să ne gîndim puţin, o dată ce deschizi un dulap aglomerat, plin de haine ieftine, necălcate şi urîte, cu un miros de stătut sau de mucegai, toată energia aceea va trebui s-o porţi pe tine atunci cînd te hotăreşti ce anume să porţi în ziua respectivă. Chiar dacă vei călca o cămaşă sau o fustă din noianul tău de haine, acestea provin tot dintr-un dulap dezordonat şi vei duce cu tine peste tot acea energie haotică.  Faptul că închideţi uşile dulapurilor ca să nu vedeţi dezordinea sau ca să nu năvălească hainele peste voi, n-o să vă ajute prea mult.

În lumea energiilor, şifonierele sunt puternic legate de Sinele tău şi de cele mai puternice şi adesea cele mai ascunse gînduri. De asemenea, respectul de sine este legat de felul în care avem grijă de hainele noastre. Dacă ar fi să facem un test, cam cît de curat, de liniştit şi de frumos este sufletul vostru? Deschideţi dulapul şi vă veţi da seama. Nu vă fie teamă, nu vă vede nimeni, decît propria dvs. conştiinţă. Dacă vă uitaţi la un costum şi vă spuneţi că ultima oară cînd l-aţi  purtat a fost la nunta Petronelei, dar nunta Petronelei a fost acum 15 ani, ce mai caută costumul acela acolo?

E primăvară, nu uita deci să-ţi faci curăţenie şi în dulap. Scoate tot ce nu mai porţi şi lasă doar lucrurile pe care chiar le iubeşti şi le porţi. Dă păianjenii jos, decorează-ţi casa cu plante superbe de interior şi… nu în ultimul rînd, ţine cont de faptul că respectul pe care-l arătaţi casei şi hainelor dvs arată de fel respectul pe care-l aveţi pentru dvs. însevă.

În rest, primăvară frumoasă…

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :