Curaj, România! Te iubim!

IMG_2514O „mînă” de români (aproximativ 60) au renunțat (în seara de 8 Noiembrie) la căldura fotoliilor de acasă pentru a veni în centrul Montrealului (în „Place de la Roumanie”), din solidaritate cu victimele din clubul Colectiv și cu familiile lor din România. Flori, zeci de lumânări aprinse, drapelul tricolor, copii și părinți care aprind lumina din lumina sufletelor lor, cam așa s-ar traduce ceea ce am vazut aseară acolo. Fetița mea mă tot întreba dacă „îngerii arși” vor vedea „din cer” lumina lumânărilor pe care le aprindem și noi! Am asigurat-o că dacă nu o vor vedea, sigur o vor simți! În jurul statuii lui Mihai Eminescu e frig, dar parcă nu îl mai simte nimeni!

IMG_2515Un domn jovial o înfășoară pe copila mea într-un steag tricolor. Florile și lumînările se înmulțesc în jurul mesajelor scrise pentru tinerii care au pierit în iadul de la Colectiv.

Cei cîțiva copii prezenți tropăie ca să mai uite de frig! Camera televiziunii comunitații romanești din Montreal (Escu TV) înregistrează forfota pioasă! Nu se scandează nimic în mod zgomotos, dar cîteva voci din mulțime se ridică din cînd în cînd.  Pancartele „vorbesc” de la sine: „Învățați-vă copiii cinstea, corectitudinea și respectul”, „Lacrimi și flori. #Colectiv”, „Demisia, Ciorbea! Avocatul diavolului, nu al poporului.

IMG_2511Oamenii discută despre ce au mai văzut la televizor și despre ce au citit pe Facebook referitor la situația actuală din România! Toate privirile sunt lăsate în pămînt cînd cineva anunță cu voce tare: 45-  numărul victimelor decedate (46, la ora cînd publicăm acest articol). Unii români se închină și se roagă, alții flutură drapelele; cîțiva, timid, se întreabă de ce nu au venit mai mulți români în piață!

Se țin „discursuri” ad-hoc! Apoi, la unison, grupul de români prezent în „Place de la Roumanie” intonează „Deșteaptă-te, române”! La finalul imnului se lasă o tăcere apăsătoare de cîteva secunde! Mă uit pe cer, parcă aștept să cadă pene de îngeri peste noi, de acolo!

IMG_2510Pe pancarta fetiței mele scrie: „România, te iubim”! Cineva o întreabă de ce iubește România. „Pentru ca acolo trăiesc bunicile mele” răspunde ea mândră, imediat! Da, am ieșit din casele noastre canadiene pentru ei, nevinovații decedați în Colectiv, dar și pentru familiile și prietenii noștri care trăiesc azi în România! Din Montreal, am vrea să le spunem că suntem cu EI, că acest actual sistem criminal trebuie să dispară! Cumva, trebuie să dispară!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :