Cum să-i vii de hac pielii uscate

printre trandafiriNu e nimic mai neplăcut pentru o femeie decît să aibă o piele uscată şi scorţoasă. Iată de ce m-am gîndit să dezbatem şi această problemă delicată, mai ales că suntem în prag de sezon estival cînd umblăm mai descoperiţi ca în altă perioadă. Mai întîi însă să vedem de ce pielea are tendinţa de a se usca şi descuama şi cum putem să rezolvăm problema mîinilor uscate, a călcîielor cu talpă groasă, a coatelor, a tenului şi a buzelor arse de vînt.

Iarna, temperaturile joase, umiditatatea scăzută sau puternică, vîntul aspru şi soarele cu colţi au tendinţa de a deposeda pielea de învelişul ei natural şi protectiv şi de a o usca. Pe timp de vară, aerul uscat al aerului condiţionat sau al altor surse de căldură au de asemenea tendinţa de suge hidrantul natural al pielii. Ca să-ţi păstrezi pielea cît mai normal, secretul este nu atît să-ţi hidratezi pielea în exterior cu tot felul de creme industriale, care promit marea cu sarea, cît să rămîi mereu hidratată şi s-o ajuţi să se păstreze elastic din interior spre exterior.

Iată cîteva trucuri care te ajută să faci asta. Mai trebuie să mai ţii minte un lucru foarte important: pielea se reînnoieşte o dată la 28 de zile, aşa că dacă vei începe să faci schimbări de-acum în stilul tău de viaţă şi alimentaţie ai toate şansele ca după 28 de zile să ai o pielea mai sănătoasă. Şi cum sănătatea înseamnă frumuseţe, hai să nu mai lungim povestea şi să vedem care sunt aceste trucuri.

un bronz frumos1.      Fă duşuri cu apă călduţă, nu fierbinte

Apa fierbinte este una dintre principalele cauze ale pielii uscate, este mult mai bine să foloseşti apă călîie. Dacă nu-ţi place însă să faci duşuri cu apă călîie – mie, una, nu-mi place – atunci încearcă să faci duşuri cît mai scurte şi doar o dată pe zi. Bine, asta înseamnă că va trebui să renunţi şi la băile fierbinţi. Iar o regulă care nu-mi convine, dar mă supun de ceva vreme, pentru că ştiu că temperature foarte ridicată, combinată cu chimicalele din gelurile de duş şi spumele de baie pur şi simplu sunt o tortură pentru piele. Aceeaşi regulă se aplică şi atunci cînd vrei doar să te speli pe mîini. Cum îţi dai seama de asta? Păi, dacă pielea ta se înroşeşte atunci apa e prea fierbinte.

2.      Hidratează pielea după duş sau mîinile după fiecare spălare

Pielea ta îţi transmite de fiecare dată semnale pe care tu le bagi sau nu le bagi în seamă. Dacă simţi că te strînge sau că e prea întinsă, este cazul s-o hidratezi cu o cremă grasă. Foarte bună este crema de gălbenele şi destul de accesibilă ca preţ. Se găseşte în orice magazin de produse naturiste.

13.      Exfoliază o dată pe săptămînă

Hidratarea este mult mai eficientă după o exfoliere intensă. Foloseşte ca exfoliant puţin mălai amestecat cu miere de albine, dacă vrei să rămîi în zona naturistă, sau pur şi simplu cu sare de bucătărie, sau foloseşte un exfoliant din comerţ cel puţin o dată pe săptămînă. Iată u truc pentru lunile de iarnă: foloseşte un ulei de cocos pe pielea proaspăt curăţată. Foloseşte un burete demachiant pentru a-ţi masa faţa pînă cînd uleiul intră în piele. Acest procedeu hidratează  de minune şi poate fi folosit şi pe pielea corpului, nu numai a feţei. Adaugă zahăr sau sare în uleiul de cocos şi poţi împuşca doi iepuri dintr-o dată. Exfoliezi şi hidratezi.

4. Investeşte într-un umidificator

Ai observat vreodată pielea bătrîneilor? În zilele foarte călduroase arată ca hîrtia creponată şi este foarte lucioasă. Am citit odată undeva că pielea are nevoie de un procent de 30 la sută umiditate în aer ca să rămînă hidratată cum trebuie. O cameră supraîncălzită, de pildă, are doar 10% umiditate, lucru care poate usca pielea. Iarna, mai ales, cînd încăperile sunt încălzite, ia în considerare să dormi cu un umidificator în cameră. Ţine uşile închise, astfel ca aerul umed să nu iasă din încăpere. Iar vara ai grijă să te menţii mereu la umbră şi să te protejezi de soarele arzător.

5.      Foloseşte o mască de faţă pentru piele uscată

Nu e nevoie să cheltui sute de lei pe o mască facial sau pe tratamente spa destul de costisitoare cînd ai destule ingrediente în bucătăria ta. Pentru asta poţi să reciteşti articolul lui Eleny despre “Remedii naturale pentru îngrijirea pielii”.

craci 16.      Sari peste săpunurile care-ţi usucă pielea

Săpunul îţi poate usca pielea. Foloseşte mai degrabă un săpun lichid care conţine glicerină. Uite şi un extra-tip: Chiar nu poţi renunţa la o baie spumoasă? Atunci trebuie să ştii că baloanele din spuma de baie conţin ingrediente dure care-ţi usucă pielea. Foloseşte în loc uleiuri de baie sau un exfoliant pe bază de fulgi de ovăz, care sunt nemaipomenite pentru mîncărimea provocată de pielea uscată.

 7.      Extremităţile sînt întotdeauna mai sensibile

Mîinile şi picioarele pot suferi teribil de uscăciune. În acest caz foloseşte o cremă hidratantă şi protectoare şi apoi pune-ţi mănuşile înainte de a ieşi pe uşă, în cazul în care e iarnă, şi hidratează-ţi călcîiele înainte de a adormi, şi apoi pune-ţi cele mai groase şosete care să ajute pielea să absoarbă această cremă. Călcîiele uscate nu sunt niciodată sexi, există numeroase cazuri de mari vedete care au intrat într-un con de umbră numai pentru că au apărut în public, culmea, chiar pe covorul roşu, cu călcîiele despicate, mai ceva ca Pan, zeul nebunatic al naiului. Una dintre cele mai cunoscute modele care s-au făcut astfel de rîs, este chiar Elizabeth Hurley.

clavicula8.      Nu uita de buze

Dacă scoţi limba şi-ţi umezeşti buzele de fiecare dată cînd le simţi arse de vînt sau uscate să nu crezi că îţi va fi de prea mare ajutor lucrul acesta, dimpotrivă. Nu vei face altceva decît să le usuci mai tare. Buzele reţin mai puţină apă decît orice altă parte a organismului nostru, deci au tendinţa de a se usca mai repede. Un simplu balsam de buze ar trebui să rezolve problema, dar dacă eşti în bani poţi încerca şi un tratament de buze pe la cosmetică. Cel mai bun truc al meu este să folosesc rujuri hidratante, indiferent de anotimp. Un luciu de buze e şi el destul de eficient. Aşa nu trebuie să mai am grija unui balsam de buze.

9.      Nu folosi apă de la robinet

Dacă ai o piele super uscată, evită să-ţi speli faţa cu apa de la robinet. Aceasta conţine minerale şi clor care usucă tenul mai mult decît orice altceva. Depinde de zonă, dar nu ştii niciodată care zonă are mai mult clor în apă şi care mai puţin, aşa că mai bine să nu rişti. Foloseşte în loc de apa de la robinet un demachiant răcoritor din gama Pond pentru a-ţi spăla faţa sau chiar apă minerală.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :