Cum iubeşti cînd iubeşti

putina gheataDacă m-ar fi întrebat cineva atunci cînd m-am îndrăgostit prima dată dacă există o reţetă a iubirii, aş fi spus categoric NU. Ceea ce credeam despre iubire regăseam în versurile lui Nichita Stănescu „Mă culcasem lîngă glasul tău şi te iubeam”. Iubirile îmi păreau unice, veşnice, nepămîntene, iar articolele despre relaţii perfecte şi sfaturile celor căsătoriţi mă scoteau din sărite. E adevărat că iubirile cele mai mari sînt inexplicabile dar raportul care se creează şi care trebuie menţinut între parteneri poate fi înţeles, de unii instinctiv sau prin experienţă, de alţii care nu vor să treacă printr-un ocean de relaţii eşuate şi lacrimi, prin tehnicile NLP, valabile şi în afaceri, locul de muncă ş.a.m.d.

Ce înseamnă un raport?

Raportul se creează prin ascultarea cu atenţie a interlocutorului, fără a-i trece vorbele prin propriile valori şi apoi prin adaptarea subtilă la comportamentul nonverbal al acestuia. Principalele modalităţi prin care se realizează adaptarea sînt limbajul corporal, limbajul verbal şi tonul vocii. După ce se face acest pas, raportul poate fi verificat prin schimbarea ritmului vorbirii, accelerarea sau încetinirea sa. Dacă schimbarea este adoptată de partenerul de comunicare, raportul a fost realizat cu succes.

Adaptarea la limbajul trupului se realizează prin imitarea ritmului respiraţiei, a posturii, a contactului vizual şi al gesturilor interlocutorului. Adaptarea la nivelul limbajului verbal se face prin utilizarea cuvintelor preferate de cel cu care vorbim. La nivelul tonalităţii, prin adoptarea vitezei în vorbire, pauzelor, volumului vocii.

snow loveCe vrea partenerul să audă?

Pentru a obţine un raport trebuie să folosim diferite canale senzoriale, în funcţie de preferinţele partenerului. Sînt cinci sisteme de reprezentare prin care noi ne conectăm la realitate sau construim imagini: Vizual, Auditiv, Kinestezic, Olfactiv și Gustativ. Cele mai folosite în NLP sînt vizual, auditiv şi kinestezic. Toate aceste sisteme de reprezentare sînt folosite în sistemul gîndirii, iar experienţele sînt preluate prin toate simţurile. Pentru că simţurile sînt dezvoltate diferit la fiecare dintre noi, sistemul de reprezentare cel mai bine dezvoltatte considerat ca sistem de reprezentare preferat. Prin accesarea acestuia, interpretarea şi memorarea mesajului transmis se face cu o mai mare uşurinţă. Aceasta presupune să dezvoltăm imagini specifice şi să folosim cu precădere canalul senzorial asociat.

La nivel lingvistic sistemele preferate pot fi identificate prin asocierile verbale realizate pentru a exprima concepte abstracte şi prin tipul de cuvinte utilizate.

faithIubirea vizuală –  Acest gen de oameni au nevoie să „vadă” cît de mult îi iubeşti: să le cumperi flori, să le faci cadouri, gesturi neaşteptate ca o cină romantică sau un mesaj erotic în mijlocul zilei. Oamenii din această categorie au nevoie să vadă evidenţa dovezilor de iubire.

Iubirea auditivă – Persoanele încadrate în acest sistem reprezentaţional preferat au nevoie să audă „te iubesc” sau „mi-e dor de tine” (sau alte cuvinte asemănătoare) pentru a se simţi iubite.

Iubirea kinestezică – Aceşti oameni au nevoie să fie atinşi într-un anume fel ori în anumite zone (mîngîierea unei urechi, a părului, a mîinii)

Cum ne dăm seama unde e încadrat partenerul nostru:

Cei cu o preferinţă vizuală folosesc mai des cuvinte gen a vedea, a vizualiza, a privi, a apărea, a citi,  a dezvălui, a ilumina, imagine, prespectivă, culori, claritate, întuneric.

vioaraPersoanele cu preferinţa auditivă folosesc cuvintele: a spune, a auzi, a rezona, a dialoga, a asculta, sunet, linişte, melodie, muzică, surd.

Kinestezicii au în vocabularul uzual cuvinte ca: a simţi, a prinde, a înlemni, a şoca, a atinge, cald, rece, concret, acid, ascuţit, fin, catifelat, a savura, a mirosi.

La un moment dat, după ce primii fiori ai iubirii au trecut, avem impresia că nu mai suntem iubiţi sau ni se reproşează că nu mai iubim cu aceeaşi intensitate ca la început. După ce vei învăţa să-ţi încadrezi partenerul într-unul din cele trei sisteme, vei vedea că poate te-ai pripit crezînd că iubirea dintre voi s-a stins şi că este posibil ca el să încerce să-ţi transmită mesaje de iubire în alt mod decît o faci tu. Pentru a evita situaţiile în care el te roagă să taci sau nu înţelege ce vrei să îi spui, trebuie să înveţi cum să transmiţi mesajele şi să observi ceea ce el încearcă să-ţi spună.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :