Cum creștem imunitatea copiilor, fără medicamente

În credința populară a românilor, se crede că un copil capătă imunitate fiind lăsat să se joace, pe jos, cu animalele din curte, să mănînce fructe și legume nespălate, șterse doar cu dosul palmei, asa cum probabil mulți dintre noi făceam în vacanța de vară, la țară. Este un sîmbure de adevăr în toată această credință, în sensul în care copilul, pentru a-și dezvolta anticorpii, nu trebuie închis într-un palat de cleștar, ci doar să avem grija la anumite detalii ce privesc igiena și alimentația sa.

Primul pas în păstrarea unei imunități crescute este dieta, care trebuie să fie bogată în fructe și legume. În primul rînd, trebuie să avem grijă să fie foarte bine spălate pentru că, spre deosebire de fructele și legumele copilăriei noastre, acestea sunt stropite din abundență cu pesticide. Adeseori, ele conțin carbaril, un soi de pesticid considerat cancerigen.

În al doilea rînd, e bine să fie fructe si legume de sezon, pentru a fi siguri de prospețimea lor. În plus, nici gustul sau aroma nu și le păstrează, dacă sunt în afara sezonului. Recomandarea mea e să luați fructe și legume din surse sigure sau certificate bio, iar, în timpul sezonului rece, să le congelați sau să le deshidratați. Fructele din supermarket ar fi mai bine să le decojiți, pentru a elimina o parte din pesticidele care sunt liposolubile, deși în coaja lor se gasesc multe vitamine( doar dacă sunt nestropite).

Pentru stimularea imunității copiilor, recomand fructele și legumele bogate in fitonutrienți: morcovul, căpșunile, fasolea verde, fasolea uscată, portocalele.

Un alt pas în păstrarea unei stări optime de sănătate este respectarea orelor de somn. Copiii de pînă în 3-5 ani au nevoie de aproximativ 13 ore de somn, iar cei intre 5-7 ani de circa 10 ore. Lipsa somnului îi face să fie vulnerabili în fața bolilor.

Sportul și petrecerea timpului în aer liber sunt alte căi prin care putem crește imunitatea copiilor. Sportul mărește cantitatea de sînge, crește funcțiile celulare, reglează metabolismul, ajută în lupta împotriva infecțiilor, dar și a factorilor care pot scădea sistemul imunitar, cum sunt frigul sau umiditatea.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :