Cu soacra-n pom și pomu-n aer

1-shock1Trecând peste toate reproșurile soacrei și nemulțumirile ei, într-o săptămână am plecat cu soțul meu în Anglia. Am plecat cu gândul să nu ne mai întoarcem, dar după patru luni, după ce-am făcut o mega-expoziție de pictură, ne-am întors.

Eu mi-am reluat munca, el era și mai înverșunat să plecăm din țară definitiv. În toată ecuația asta, soacra era cea mai fericită că ne-am întors, deja făcuse planuri să ne mutăm cu toții în vilă și să închiriem apartamentele. Nu s-a întâmplat asta niciodată, dar ne-a tocat zilnic la cap cu planuri în avantajul ei.

Am depus actele pentru viză de Anglia, numai că viza am obținut-o abia după un an și jumătate.

În tot acest timp soacra, veșnic pe drumuri între părinți și “copii”, venea cu oalele de mâncare ca nu cumva să moară băiețelul mamii de 40 de ani de inaniție. Eu găteam, dar ea tot venea cu oalele de parcă hrăneam o armată și avea tot felul de observații: ”mâncarea ta e prea condimentată, nu vă face bine”, ”mâncarea de cartofi este mâncarea săracului”, ”nu mai face ciorbă cu borș, fă supă”, ”trebuie să mâncați numai friptură pe grătar că e cea mai bună”, ”nu mai folosi detergentul ăsta de vase că e cancerigen”, ”sunt doi stropi pe chiuvetă și se vede urât”, ”nu mai stați atât în casă” Multe, multe și mprunte, chiar foarte multe…

LA3035-001Pentru soacră nu contează că ești tânăr și vrei să faci sex la 4 după-amiază, ea vine, bagă cheia în broasca ușii, intră peste tine și spune ”vai, dar nu aveți timp toată noaptea? Am venit la voi, stau în bucătărie, îmbrăcați-vă, v-am adus ceva”, asta o dată, de două ori, până-ți vine să schimbi ușa cu totul. Degeaba îi tot spuneam să sune înainte că tot te trezeai cu soacra și în baie, peste tine.

Deși aveam mai mult decât necesar, ea era cu sfaturile de mamă: ”faceți rate și mai cumpărați”, ”faceți rată și mutați-vă la 3 camere că apartamentul este prea mic”, ”fetițo, vinde casa și ia-o pe mama ta cu voi să vă ajute”, ”am văzut că porți chiloți cu ață-n cur, nu e bine pentru sănătatea ta”, ”nu mai purta tocuri că nu e sănătos și ești oricum prea înaltă”, ”am văzut că ai botoșei făcuți de bunica și nu te-am văzut niciodată cu ei, dă-mi-i mie”, ”acum ai bărbat, nu mai purta fuste scurte”… și tot așa veneau sfaturi peste sfaturi care ar fi scos din minți și o stană de piatră.

După vreun un an de conviețuire am mers la primărie să ne căsătorim. Noi doi și doi martori. Toate bune și frumoase, dar soacra a fost neagră de supărare că nu a participat la eveniment, tocmai ea, care bombănea că stăm în păcat, chiar ne adusese și un preot acasă să ne citească. I-o fi trecut între timp.

Am plecat în Anglia în speranța unui nou început, trecusem și peste episodul cu Neluța, speram că nu o să mai aibă cine să ne dea ”sfaturi prețioase”, dar nici acolo n-am scăpat, ne suna la două zile. După patru luni de nebunie prin țări străine, ne-am dat seama că un reușim să ne acomodăm nici cu vremea, nici cu oamenii de-acolo, așa că am revenit acasă.

Mother-in-lawȘi-așa a început o altă nebunie mult mai mare.

John dorea să-și facă soția patroană și să stăm mai mult împreună, soacra nu. Au urmat lungi căutări de case în orașe cât mai departe de București până ne-am hotărât ce vrem, ce ne place și ce ne avantajează. Ne gândeam că o să ne facem propria afacere din care să trăim. Totul era perfect, aer curat, decor propice pentru creație, puteam să ne bucurăm de o viață liniștită și frumoasă departe de soacră.

Văzut, plăcut, cumpărat. Am renunțat la tot și am plecat, dar nici nu ne-am instalat bine că hop-țop soacra apărut să ne îndrume, să ne ajute, să nu știu ce… Nici nu am dat drumul bine afacerii că deja aveam parte de controlul soacrei, mai ceva ca garda financiară. Ea le știa pe toate și noi eran, evident, proști. Uneori simțeam că îmi explodează creierul și regretam cei 7 ani de acasă. Am tăcut, am tot tăcut, dar se strânseseră prea multe indicații prețioase că într-o zi am dat pe afară. În momentul în care mi-a spus ”tu te-ai măritat cu fiul meu pentru bani” am văzut negru în fața ochilor. Pentru care bani, banii voștri din bancă, banii pentru propria-mi înmormântare? Mi-au venit în minte toate sacrificiile, toate fițele lor, faptul că nu mai știam ce-i ăla un coafor sau ieșiri cu prietenii în oraș de ani de zile, de șase ani nu-mi luasem un concediu, plecările în afară nu-mi aduseseră decât luptă și suferință, toate gândurile erau de-a valma, mă așteptam la orice, devenisem imună la orice, dar să spună că l-am luat pe fii-su pentru bani, asta deja era pera mult.

Au urmat acuze că puneam bani la ciorap fără să știe ei, că ea vede cum afacerea merge bine și unde-s banii, bănișorii ei, iar eu nu știam cum să le scot pe toate la capăt, ajunsesem să nu mai dorm, să visez monștri, eram în pragul depresiei, cântăream 42 de kg la 1,76, nu mă înțelegea nimeni și ajunseseră să mi se reproșeze acum lucruri nedrepte. Femeia pe care eu am ales-o să lucrez cu ea, o adevărată doamnă, a fost concediată de ziua ei, iar eu nu am avut nici un cuvânt de spus în privința asta. Am simțit că sunt călcată în picioare de niștre monștri fără suflet, eram un gândac fără nici o apărare. Nu am mai rezistat și cu rămășița de energie ce-mi mai rămăsese am pus punct întregii tărășenii. Nu mai existau decât două alternative, ori în mormânt, ori o altă luptă. Nu mai era vorba despre lupta pentru doi, ci despre lupta mea pentru supraviețuire.

Decât o soacră pe viață, mai bine un divorț cinstit 

Am dat dracului afacerea, firma, soacra, soțul, de data asta eram extrem de hotărâtă, epuizasem tot, nu mă mai salva decât divorțul. Niciunul dintre ei nu m-au crezut că divorțez, ba John când a văzut că o țin pe a mea a început să mă amenințe că va face în așa fel încât să nu mai lucrez nicăieri, că mă omoară… nu mă mai interesa nimic, atât vedeam că dacă mai stau mă duc ușor, dar sigur. Acest drum era o înfundatură. Nici nu-mi mai dădeam seama dacă divorțez de el sau de soacră, cert era că trebuia să fac ceva pentru liniștea sufletului meu.

10353565_744138409012727_4896679602541632891_nAm lăsat tot în urmă, am luat câteva cârpe într-o valiză și am plecat. La scurt timp am descoperit că aveam un ulcer de toată frumusețea, am luat tratamente care aproape m-au dublat ca kilograme și nici măcar cârpele alea nu-mi mai erau de nici un folos. Dar eram liberă și nu mă mai toca nimeni la icre. Au trecut ani de-atunci și psihicul meu s-a curățat încet-încet, cu fiecare zi ce-a trecut fără ei în viața mea, am învățat iar să râd, mă bucur din nou de viață, am învățat că pot fi sus și iar jos. Am avut noroc să întâlnesc oameni frumoși, prietenii mi-au fost alături și mi-au sărit în ajutor să merg mai departe fără soacră.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :