Cu mască, fără mască. Îngrijirea pielii

 

               

Nu, nu e vorba despre spectacolul de varietăţi din epoca ceauşistă, ci de varietatea măştilor din plante şi fructe din dulapul sau frigiderul personal. Acestea sunt la îndemâna oricui şi mult mai sănătoase, ca să nu mai spunem că nu vă vor zdrenţui nici obrazul (ca în cazul măştilor care conţin fel şi fel de sulfaţi) şi nici buzunarul.

Să fim serioase, cum se încadrează cuvintele Dioxan, Paraben, Quaternium, Formaldehida, Sodium Lauril Sulfat în atmosfera idilică a îngrijirii propriului trup? Exact, nu se încadrează deloc! Şi totuşi, majoritatea cremelor şi a măştilor din comerţ, pompos ambalate şi în a căror publicitate s-au investit milioane de dolari anual, sunt nocive, iritante, producătoare de alergii, posibil cancerigene şi neurotoxice.
Pentru ten uscat – extrem de benefice sunt măştile sub formă de comprese aplicate pe față cu infuzie de flori de arnică, infuzie de gălbenele sau infuzie de flori de sunătoare. Data viitoare când îţi vei face un ceai din aceste plante, păstrează puţin şi pentru a îmbiba un tifon steril cu lichidul preţios şi foloseşte-l pentru aceste comprese faciale care pot face minuni pentru pielea uscată.

În cazul în care ai un ten uscat, renunţă la omletă de dimineaţă şi foloseşte gălbenuşurile pentru a mixa o mască ce se aplică pe faţă şi se menţine o jumătate de oră. După înlăturarea măştii, spală-te cu infuzie de muşeţel sau de flori de tei.

Dacă eşti deţinătoarea unui ten seboreic, nu-ţi pierde speranţa. Recomand măştile sub formă de comprese faciale cu infuzie de flori de cimbrişor, de conuri de hamei sau decoct de brusture. La un litru de apă se pun aproximativ 60 g plantă, iar compresele se ţin pe locurile afectate în jur de 15 minute. Şi infuzia de frunze de salvie poate salva un ten de la excesul seboreic.

Secretul bunicii:
Bunica din partea mamei încă mai prepara în bucătărioara ei de vară o altfel de mască pentru aceeaşi problemă; amesteca 30 ml zeamă de lămâie cu 10 g drojdie de bere şi 5 g tâlc, mixează bine şi apoi întinde pe față pentru 10-15 minute, după care clăteşte cu ceai de muşeţel rece.

Tutti frutti fără fasoane

Să umblăm puţin şi prin frigider acum… Fructele şi legumele activează sănătatea din interior, dar întinse sub formă de măşti, aduc după sine rezultate extraordinare şi la îndemâna oricui.

De exemplu, pentru tenurile deshidratate şi palide, foloseşte o felie proaspătă de pepene. Nu am înţeles niciodată de ce, în copilărie şi adolescenţa, mama păstra mai mereu câte două felii de pepene pe care le storcea pe fetele noastre. Atunci râdeam sau mă mai feream de miezul zemos şi dulce (şi răcoritor, de altfel, în arşiţa verii), pentru că atrăgea toate musculiţele din zonă, însă azi, când tenul meu nu suferă de deshidratare, îi mulţumesc. Cum se foloseşte, în mod optim, pepenele: față se spală cu puţin lapte călduţ sau apă, apoi se freacă uşor cu o bucată de miez de pepene care se lăsă să se usuce. După 10-15 minute se va spăla faţa cu apă călduţă sau ceai de muşeţel.

Zeama de struguri storşi printr-un tifon, se aplică pe față pentru 20 minute. Rezultatul? Un ten hidratat şi luminos. Masca de castraveţi, tăiaţi felii, are acelaşi efect înviorător pentru chipul tău. Roşiile proaspete şi stoarse sunt un mijloc excelent de curăţire a punctelor negre şi a tenurilor îmbâcsite.

Lămâia ajută la înlăturarea pistruilor (amestecă 2 linguri de zeamă proaspătă de lămâie, 10 g drojdie de bere şi 10 g de mălai sau tărâţe, aplica mixajul pe ten şi lasă-l să acţioneze 15-20 minute). Tot împotriva pistruilor se mai poate utiliza şi o altfel de reţetă, cu acelaşi efect benefic: o lingură de faină de secară, plus o lingură de tărâţe de orz şi o lingură de zeamă de lămâie. Se aplică pe faţă, se lăsă 20 minute, după care se spală cu ceai de muşeţel călduţ.

Şi, spre final, o să împart cu voi secretul unei măşti corporale exfoliatoare din căpşuni (divină, aş spune eu, după ce am folosit-o cu succes înaintea unei vacanţe). Am obţinut rezultate uimitoare având în vedere că aceste fructe conţin vitamina C, precum şi alte calităţi antioxidante puternice).

Aşadar, 15 căpşuni de mărime potrivită se pasează şi se amestecă bine cu 2 linguri de ulei de măsline presat la rece, o lingură de sare de mare fină şi o linguriţă de tărâţe (sau mălai). Cu pastă rezultată se masează trupul, cu mişcări circulare de automasaj, cu apăsare uşoară (şi medie în zona genunchilor şi a

coatelor). Dacă vei folosi această masca săptămânal sau măcar bilunar, chiar şi Cleopatra ar putea fi geloasă pe pielea ta catifelată.

Până data viitoare, să vă menţineţi trupul frumos şi sănătos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :