Cristina Kiseleff, o violonistă de-a dreptul electrizantă

kFie că se află în fața reflectoarelor sau doar într-o cafenea, înconjurată de fani și prieteni, fie că își face bagajele pentru o nouă plecare sau își completează colecția de premii internaționale, Cristina Kiseleff este una dintre acele tinere artiste de care nu poți face altceva decât să de lași sedus de frumusețea spiritului ei și de muzica pe care o interpretează.

  1. Vorbește-mi despre copilăria ta. Ce ții minte în afară de orele de vioară?

Am avut o copilărie foarte frumoasă. Îmi aduc aminte de multe vacanţe, de verile însorite petrecute în diverse călătorii prin ţară, descoperind marea, muntele, vizitând locuri noi sau mergând la bunici! Toate amintirile sunt înconjurate de căldură familiei, de sentimentul de unitate şi fericire.

  1. Când crezi că ai pus punct copilăriei? O dată cu primul turneu, cu primul premiu important? Cu responsabilitatea că de-acum ești un artist care trebuie să-și asume poziția, rolul și locul în lume?

Cred că sunt încă un copil mare, asta neînsemnând că nu sunt un om responsabil. Dimpotrivă. Dar cred că nu trebuie să devenim prea serioşi. Viaţa este frumoasă şi trebuie trăită!

  1. maxresdefaultCe-a însemnat pentru tine primul turneu?

Cred că aveam 10 ani când am avut primul turneu în Franţa ca solista a orchestrei Liceului de Artă unde studiam la vremea respectivă. La făcutul bagajelor m-a ajutat mamă, bineînţeles. Îmi aduc aminte că eram foarte entuziasmată de acest turneu şi că abia aşteptam să vizitez o ţară nouă, să iau contact cu oamenii de acolo. Din momentul în care am ajuns în Franţa, m-am simţit ca acasă. Am avut şansa să cunosc oameni extraordinari care au ştiut să mă facă să simt că sunt alături de prieteni, astfel fiindu-mi mai uşor cu dorul de casă.

  1. Cum ai ajuns să faci parte din Orchestra Jeuneusse Musicale World?

Eram în primii ani de liceu când am participat la o preselecţie internaţională pentru a face parte din „Jeunesses Musicales Wolrd Orchestra”  sau „Orchestra Mondială de Tineret Jeunesses Musicales”. Competiţia a fost deschisă instrumentiştilor din toată lumea, însă doar 50 de participanţi au fost selectaţi. Printre aceştia mă aflam şi eu. A fost o mare bucurie pentru mine să aflu că am fost selectată de către membrii filarmonicii din Berlin pentru a participa la turneele cu această orchestră!

  1. Deschiderea ta către muzică are puțin de-a face și cu deschiderea pentru oameni, lume, călătorii? Te întreb asta pentru că de obicei un artist, mai ales în cazul studiului muzicii, e un singuratic de felul său.

crisssssÎn meseria asta, contactul cu oamenii, energia pe care ei ţi-o oferă este extrem de importantă. Este un schimb de energie întotdeauna. Publicul îţi oferă o energie grozavă care te încarcă pozitiv, apoi, ca şi artist la rândul tău, o oferi. Este un schimb reciproc.

Bineînţeles că ceea ce se vede pe scena este rezultatul unor foarte mulţi ani de studiu, sacrificii şi aşa mai departe. Însă, aplauzele şi aprecierea publicului sunt mulţumirea cea mai mare. Obstacole vor fi întotdeauna, indiferent de meseria aleasă. Dar sunt importante continuitatea şi gândirea pozitivă.

Familia, profesorii, producătorii dar şi colegii cu care am lucrat de-a lungul timpului sunt oameni din partea cărora am beneficiat de suport şi de la care am învăţat foarte multe. Întotdeauna voi fi recunoscătoare pentru acest lucru. 

  1. Ce ai învățat de la fiecare experiență prin care ai trecut?

Fiecare experienţă este unică în felul ei. Experienţele muzicale au fost diverse, însă din perioada studiilor universitare am rămas cu foarte multe sfaturi muzicale extrem de folositoare, dobândite la orele de vioară şi muzică de cameră. Profesorul meu de vioară, reputatul violonist concertist, maestrul Gabriel Croitoru, m-a învăţat foarte multe tehnici de solistică instrumentală, lucruri pe care le aplic constant în cântatul la vioară şi care îmi folosesc atât pe scenă, cât şi în munca de studio. Îi voi mulţumi mereu.

imagesDin colaborarea cu trupa El Tango alături de regretata Anca Parghel şi bassistul Ciprian Parghel, am învăţat mai multe despre muzică argentiniană şi maniera interpretării tango-ului şi nu numai. Din colaborarea cu trupa „Mike & The Blue Spirits” am învăţat mai multe despre blues şi improvizaţie, din colaborarea cu trupa PHOENIX am învăţat despre combinaţia rockului cu teme de inspiraţie folclorică, teme tradiţionale, despre o istorie muzicală, un gen muzical consacrat ce continua de mai bine de 50 de ani.

  1. De ce ai ales să te muți în Cape Town și cum te ajută această dislocare să te dezvolți ca artist?

Tot vioara a fost cea care m-a dus spre acele locuri îndepărtate şi în special, colaborarea cu diverşi solişti şi trupe din Africa de Sud. Mi-a fost propusă o colaborare muzicală care mi-a surâs imediat, drept care, am făcut acest pas de a mă muta în Cape Town.

photoDaca ar fi să alegi între cafea sau ceai? 

Cafea

Alb sau negru? 

Alb

Vegetariană sau carnivoră? 

Vegetariană.

Muzică sau celebritate? 

Muzică.

Următorul concert al Cristinei Kiseleff este pe 16 ianuarie, în Constanța, la cafeneaua Noi (B-dul Mamaia nr 284). Rezervările se fac la nr. de telefon: 0728 451 230.

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă mai bine de 20 ani, dar și ca profesoară de franceză și engleză, timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Am publicat cărți pentru copii, am avut rubrici în revistele FHM, Unica, Femeia. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat romanele “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :