Costa Brava – stîncoasă, dar frumoasă

Tossa de Mar – castelul medieval

Spania este una din țările mele preferate de călătorit. Dacă în Italia există expresia: ”la dolce vita”, în Spania o veți întîlni pe cea ”living la vida loca”.Este țara în care am avut cea mai frumoasă experiență de călătorit de pînă acum: Camino Santiago de Compostela, țara în care mi-am găsit jumătatea, țara unde am locuit un an și jumătate și unde mă întorc de fiecare dată aproape ca la mine acasă. E locul unde nu poți fi nici prea aspru, nici nervos, pentru că toți în jurul tău sunt calmi. Spaniolii au inventat siesta, sunt profesioniștii somnului de după-amiază, dar, în același timp, oameni cărora le place distracția. Unde nu există gălăgie și culoare, nu există viață, iar spaniolul obișnuit, după ce termină cu siesta, fuge de liniște ca de tauri. Nicăieri nu vei vedea carnavaluri mai frumoase ca la ei. Nicăieri nu va fi o mobilizare mai mare de forțe când e să se bată cu roșii. Sunt mîndri de pictorii și arhitecții lor. Cine n-a auzit de Gaudi, Picasso sau Dali? De Goya și Velasquez? Barcelona e cel mai bun motiv să-ți faci bagajele și să pleci în Spania, cu toate riscurile pe care le presupune o călătorie. Fie că mergi pe urmele pictorilor, fie pe cele ale sfîntului Santiago, fie îți faci lista cu cele 30 de castele care merită vizitate în Spania cea plină oricum de castele, orice ai alege așteaptă-te numai la lucruri bune și bucură-te de vacanță. Fiindcă cine nu se poate bucura de Spania, înseamnă că nu se poate bucura de nicio altă destinație.

Costa Brava sau ”Coasta stâncoasă” este o regiune situată la nord de Barcelona, în provincia Girona, care are cîteva perle turistice unde poți face plajă, precum Lloret de Mar, Tossa de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Callela, Santa Susanna și multe altele care se întind pe coasta stîncoasă a mării Mediterane. În Lloret de Mar veți găsi niște grădini minunate, loc de relaxare pentru minte și spirit, o combinație echilibrată de scări, fîntîni, mici piețe în care găsești statui cu sirene și alte personaje marine. Sunt într-un punct de unde poți vedea marea într-un mod spectaculos. În Tossa de Mar, un drăguț oraș vechi, e unul din cele mai vechi castele medievale. Poți ajunge la el cu trenulețul sau pe jos, dacă ai chef de o plimbare pe dealuri. O plimbare cu vaporașul te-ar putea face să înțelegi și mai bine de ce pictori precum Dali și Picasso au ales sau au fost inspirați să aleagă astfel de destinații.

Scări în Lloret de Mar

De altfel, nu departe de Costa Brava se află Figueres, orășelul care găzduiește muzeul lui Dali. Dacă ești un împătimit al muzeelor, îți garantez că unul ca acesta mai rar vei vedea. Are cinci etaje și sunt adunate aici cele mai impresionante creații ale lui. După ce termini să te minunezi de tot ce-a gîndit și creat un spirit ca Dali, ieși în piața din jurul muzeului și aventurează-te pe străzi. Spiritul lui liber pare că încă mai zburdă pe ele.

În Pubol dăm de un castel gotic renascentist, proprietatea lui Dali. A trăit aici doar doi ani (1982-1984). Incendiul din camera albastră în care era să moară l-a determinat să abandoneze castelul. Vizitați și grădina dacă tot sunteți aici și imaginați-vă că pe-aici au trecut două din cele mai mari celebrități ale lumii: Gala și Dali.

Montserrat e un altfel de spiritualitate și toți cei care ajung în Catalonia ar trebui să viziteze muntele sfânt, cu minunata lui catedrală, un altar religios catalan care inspiră putere și mister. Mulți ani s-au ținut aici slujbele în limba catalană. Tot aici găsiți și cel mai vechi cor de băieți. Vocile lor au făcut înconjurul lumii, băieții din zilele noastre fiind un fel de ambasadori ai Montserratului. Tot aici găsiți și Fecioara Neagră sau La Moreneta, cum o alintă spaniolii, o sfîntă făcătoare de minuni.

Iar Girona a fost inițial o așezare romană, atît de mult asediată încît a rămas cunoscută cu numele: ”orașul celor o mie de asedii”. Undeva, pe aici, la un moment dat un ghid local îți va arăta platourile de filmare ale uneia din seriile de la Urzeala tronurilor.

Scuarul din fața catedralei din Montserrat

Toate aceste destinații le puteți vedea prin: Jinfotours care organizează circuitul ~Pe urmele lui Dali, Picasso și Gaudi.~ În acest circuit se află și Barcelona, desigur, dar pentru Barcelona și toate minunile ei arhitectonice ne trebuie un articol separat.

Oricum ar fi, călătoriile în Spania sunt mereu de neuitat și dacă ceva te va impresiona cu adevărat e sentimentul acela de liniște, curățenie și siguranță pe care nu-l găsești nicăieri atît de copleșitor ca aici.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 13 decembrie 2019

    […] 10. Septembrie mi-a fucked up direcția în Barcelona (pe care chiar o iubesc și am amintiri plăcute acolo). Dar cînd crezi că le-ai văzut pe toate, o călătorie îți demonstrează că nu e chiar așa. Că atîrnăm toți de o secundă. Una singură. Dacă nu ești atent fix în secunda aia, s-a dus naiba tot. Secunda aia trebuia să mă găsească pe mine atunci, cu sprijinul energiilor negative ale unora din jur. Băi, nu rîdeți de energiile astea! Eu, care le luam peste picior, a trebuit să trec prin toate călătoriile astea ca să înțeleg că mereu există o ”piază rea” undeva și că cel mai important cînd pleci la drum e să o depistezi pe aia și s-o anihilezi, altfel, cum spuneam, ți-ai fucked up direcția. Ca pont, o găsești în profilul psihologic al oricărui ”comentator sportiv”. Începe să îndruge verzi și uscate înainte de a începe meciul. A fost într-adevăr o călătorie stîncoasă. […]

Comentează :