Corsetul – sau despre talia sexy strînsă în chingi de lux

colour of bloodCorsetul are o istorie de multe secole și, indiferent de epoca lui, are întotdeauna acelaşi scop: talie mică, bust generos și șolduri proeminente, altfel spus, o siluetă perfectă.

Femeile şi-au modificat trupul din vechi timpuri pentru a se încadra în standardele impuse de epoca în care au trăit, cu ajutorul celui mai fascinant obiect vestimentar – corsetul. În Antichitate, femeile din Grecia și din Imperiul Roman obișnuiau să-și înfășoare trupurile cu benzi late din material, pentru a părea mai suple. Corsetul nu era purtat de prea multe femei, fiind chiar interzis. Un edict din Strasbourg, datat din 1370, cerea ca “nici o femeie să nu-şi susţină pieptul nici prin croiul cămăşii, nici prin şireturile rochiei”.

În secolul al 15-lea, în insula Creta apare primul corset. În timpul regelui Carol al VII-lea, corsetul se purta foarte strîns pe corp, cu riscul de a deforma cutia toracică. Amroise Pare, cunoscut chirurg francez, a fost primul care a constatat ravagiile cauzate de acest obiect vestimentar, a cărui purtare putea duce pînă la atrofierea plămânilor.

glamDupă anul 1550, pentru a susține presiunea corpului au fost adăugate corsetului oase de balenă, atele din lemn sau din fier. Timp de două secole atît femeile, cît și bărbații au purtat astfel de corsete. Renaşterea a adus o dată cu eliberarea constrîngerilor religioase şi o modă mult mai sofisticată. Stilul Tudorilor a fost foarte mult influenţat de moda de la Curtea regală a Spaniei, iar la curțile Franţei, Germaniei şi Italiei, se prefera o linie a corsetului mult mai puţin rigidă decît la spanioli. La sfîrşitul acestei perioade, Elisabeta I era pe tronul Angliei, aducînd cu ea “Stilul Elisabetan”, mai puţin riguros, cu accent pe talie.

Mai tîrziu, în secolul al 19-lea, era indicat ca o femeie să aibă talia cuprinsă între 40 și 45 de centimetri. Însă au existat cazuri cînd și aceste dimensiuni au fost duse la extreme. Un exemplu ar fi Prințesa Sissy care avea în talie doar 33 de centimetri.

Corsetul a cunoscut perioada sa de glorie între 1830 și 1920 și a devenit o piesă destinată exclusiv femeilor, numai că devenise mai omenos cu trupurile lor firave și urmărea liniile naturale ale corpului. Acest articol de vestimentaţie revine în atenţia publicului începînd cu 1990. Femeile de toate vîrstele redescoperă eleganța şi încrederea în formele corpului, pe care corsetul o promite.

Corsetul de azi este o piesă reinventată şi adaptată la rochiile de seară, creatorii de modă obţinînd cu ajutorul lui silueta ideală. De asemenea, pentru rochii de mireasă corsetul este indispensabil. Drept urmare, cele mai multe modele fie necesită achiziţionarea unui corset, fie au unul deja implementat.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :