Copilul pe care nu îl aud părinții

Trăim într-o continuă agitație, ne străduim să facem mai multe lucruri într-o zi, iar dacă aceasta ar avea 48 de ore în loc de 24, tot nu am avea timp să facem ceea ce ne-am propus. Pentru că mereu se ivește ceva de ultimă oră, ceva foarte important.
În toată această alergătură zilnică, uităm deseori că familia este cea mai importantă și că toate celelalte activități ar putea aștepta. Suntem atît de preocupați să facem față datoriilor legate de locul de muncă, chiar și în afara orelor de program, încît uităm că prioritatea noastră ar trebui să fie familia și, mai ales, copiii noștri.
V-ați gîndit vreodată cum se simt copiii noștri atunci cînd le spunem: “Nu am timp acum, ești mare, descurcă-te singur”? sau: “Îmi pare rău, nu ajung acasă la timp pentru a sta cu tine, dar sigur mîine voi avea timp”? Și “mîine” nu mai vine…
Deseori, părinții sunt mai preocupați să fie pe plac celorlalți, să îi mulțumească pe cei din jur, uitînd că acasă cineva suspină după prezența lor. Și atunci apar problemele: copii care “strigă” după ajutor, după atenție comportîndu-se altfel: ignoră regulile, înregistrează eșec după eșec la școală, devin din ce în ce mai singuratici sau dimpotrivă, mai rebeli. În astfel de situații, părinții se plîng: “Nu mai știu ce să fac, nu mă mai înțeleg cu el”.
Este foarte simplu să preîntîmpinați astfel de situații: acordați-le puțin din timpul dumneavoastră prețios, copiii merită!

Iată cîteva soluții care v-ar putea ajuta:
Atunci cînd ceva se schimbă în comportamentul copilului, nu așteptați ca problema să se rezolve de la sine, ci vorbiți cu copilul și vedeți ce anume a provocat schimbarea;
Un copil lipsit de atenția și dragostea părinților va reacționa negativ. Copiii sunt doar un simptom al problemelor adulților care au grijă de ei, așadar atenție la propriul comportament.
Este necesar ca un copil să știe că se poate baza pe părinții săi atunci cînd se confruntă cu o problemă. Iar pentru asta, e bine să vă faceți timp pentru a-l asculta.
Arătați-i copilului că relația cu el este foarte importantă pentru dumneavoastră. Asta înseamnă să fiți prezent lîngă el cu adevărat, nu doar fizic.
Nu este suficient doar să îi spuneți că îl iubiți, ci mai ales să îi arătați zilnic asta.
Petreceți acum timp cu copilul dumneavoastră pentru a nu ajunge în situația în care să regretați că ați irosit cei mai frumoși ani din viața lui fiind preocupat de problemele altora.
Înainte să îi ajutați pe ceilalți, ajutați-vă propriul copil, el este cel care are nevoie cel mai mult de dumneavoastră.
Încetați să faceți comparație între comportamentul propriului copil cu al altora, ei sunt unici și diferiți! Fiecare copil are propriile nevoi și dacă sunteți acolo, lîngă el, cu siguranță le cunoașteți.
De multe ori, cînd un profesor solicită prezența unui părinte la școală sau măcar cîteva minute libere pentru a-i explica situația și comportamentul copilului, acesta preferă să îl ignore, să nu afle ce se întîmplă. Pentru că ceea ce nu știm, nu ne afectează, iar înfruntarea adevărului înseamnă asumare și asta nu e ușor.

Nu e ușor ca părinții să accepte că ceva nu e în regulă, că poate au greșit undeva, că un copil are nevoie de afecțiune, înțelegere, comunicare, și nu doar de lucruri materiale.
Nu e ușor nici să îți schimbi rutina zilnică, dar vă asigur că, uneori este necesar. Mai ales atunci cînd vine după primul ”strigăt” de ajutor al copilului. Părinții sunt cei care lasă prima amprentă în viața unui copil.
Ceea ce trăiesc în copilărie se va observa în comportamentul și viața de adult. Calitatea timpului petrecut cu copiii contează, nu cantitatea, prezența este importantă, nicidecum absența.

Să vă fie cu folos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :