Copilul care nu mai vrea nimic

Orice copil reacționează cel mai bine la dragoste și afecțiune

Aud deseori multe mămici și chiar tătici plîngîndu-se că nu mai știu cum să procedeze, că nu mai au resurse și nu mai pot face nimic deoarece “copilul meu nu mai vrea nimic, nu ascultă, este încăpățînat și nu face nimic”.
Cum se ajunge într-o astfel de situație? De cîte ori nu vedem/auzim în jurul nostru (sau chiar noi ne comportăm așa) părinți care spun: “dau milităria jos din pod, așa nu se mai poate”, “nu meriți nimic, ești pedepsit” etc?

Atunci cînd părinții simt că au ajuns la capătul puterilor și nu mai pot controla comportamentul copiilor, devin foarte agresivi și apelează la o serie de pedepse în speranța că vor îndrepta/schimba comportamentul copiilor. Culmea este că rezultatul nu este cel așteptat, dimpotrivă! Cu cît părintele pedepsește copilul mai mult, cu cît se supără, amenință și apelează la restricții, cu atît copilul va fi mai revoltat și va face fix pe dos.


În felul acesta se ajunge la o luptă de putere, iar părintele uită că rezolvarea ar trebui să vină prin comunicare, înțelegere, respect, și nu impusă cu înverșunare, încăpățînare, nu lipsind comunicarea din relația părinte-copil și nu prin aplicarea pedepsei. Părintele uită că el ar trebui să fie cel matur, că prin atitudinea lui oferă un model, iar copilul va învăța din comportamentul său!

Copiii au nevoie de dragoste, de înțelegere, au nevoie de părinți care să le spună că pot găsi împreună soluții la fiecare problemă. 

Așadar, ce este de făcut cînd simțiți că nu mai aveți resurse și că ați ajuns la capătul puterii?
Iată mai jos cîteva sugestii:
Orice copil reacționează cel mai bine la dragoste și afecțiune! Acesta este “limbajul” lor preferat și cel care dă mereu rezultate! Deci, dacă un copil este nervos, răspundeți-i cu calmitate, dacă este nemulțumit, ascultați-l cu răbdare și încercați să înțelegeți problemele pe care le are (pentru el sunt foarte importante). În situația în care considerați că este necesar să îl pedepsiți, explicați-i de ce faceți acest lucru cu argumente pe care să le înțeleagă și să le accepte;
Deseori părinții consideră că un succes obținut prin forță, tot succes este! Fals! Succesul obținut prin intermediul forței creează o stare tensionată între cei doi și duce la o comunicare deficitară, iar mai apoi la erodarea încrederii copilului în părinți. Copiii răspund la “comenzile” părinților cel mai des pentru a nu-i dezamăgi sau de frică. Doar că, data viitoare vor identifica metode să nu se supună voinței părinților și vă asigur că vor găsi. Sunt foarte creativi!

Așadar, dragi părinți, cu pedepse dese și fără argumente, fără înțelegere, nu veți face altceva decît să-i îndepărtați pe copii, să contribuiți la izolarea acestora și la scăderea încrederii în propria lor persoană. Copiii vor înțelege că dacă părinții, de la care așteaptă sprijin, înțelegere, afecțiune, se comportă așa, atunci restul lumii este mai rău;
Cu cît veți fi mai disperați să îndreptați/schimbați comportamentul copilului, cu atît rezistența din partea acestuia va fi mai mare. Este momentul să vă opriți puțin, să vă ascultați instinctele, să vă relaxați! Starea de nervozitate, agitație, vă face vulnerabili în fața copilului, iar el simte asta. Cînd sunteți nervoși, agitați, îi transmiteți copilului că deține puterea și controlul! Toate pedepsele dese, toate restricțiile pe care le impuneți, fără un argument real, vor da copilului semnalul că sunteți depășit de situație. Copiii nu au nevoie de asta, au nevoie de dragoste, de înțelegere, au nevoie de părinți care să le spună că pot găsi împreună soluții la fiecare problemă. 
Spuneți “stop” încăpățînării de a avea mereu dreptate și de a-i face pe copii să se comporte așa cum vreți dumneavoastră, să fie supuși și să vă asculte “orbește” fără să pună întrebări. Folosiți-vă de dragostea pentru copiii dumneavoastră, comunicați cu ei, explicați-le orice cu răbdare. Vă asigur: dragostea arătată copiilor vindecă orice, este cel mai bun medicament, singurul pansament pentru supărările lor. Învățați că greșelile sunt omenești și că le-ați făcut și dv.

Mai mult, citez un copil care spunea așa: “O greșeală este un lucru bun nereușit” 🙂
Nimeni nu spune că este ușor, dar nici imposibil nu este. Cu răbdare, perseverență și dragoste, veți reuși! 
Să vă fie cu folos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :