Copil răsfățat, părinte vinovat

Dacă nu îți înveți copilul să fie respectuos cu cei din familie, nu mai poți avea pretenția să îi respecte pe cei din jur pentru că pur și simplu nu știe cum.

Din clipa în care devenim părinți, suntem iremediabil îndrăgostiți de copilul nostru. Avem cel mai frumos, cel mai deștept, cel mai cel copil din univers. Și așa este fiecare copil pentru părinții săi, lucru firesc, natural. Ne facem planuri mărețe despre cum îl vom crește, ce sporturi va face, cum îl vom educa și așa mai departe. Și fiecare părinte va dori pentru copilul său ce este mai bun, mai la modă, mai excentric. Așa se face că, cei mai mulți părinți caută cele mai frumoase jucării și hăinuțe, cea mai bună grădiniță și apoi școală, cu cei mai renumiți profesori etc.
Ceea ce mulți nu știu însă, este faptul că cele mai multe planuri le sunt date peste cap fix de propriul copil căruia îi devin pe nesimțite un fel de sclavi. De cele mai multe ori asta se întîmplă deoarece copilul este răsfățat excesiv, iar părintele care, nu-i așa, vrea să-i ofere tot ce este mai bun, cedează la primul comportament de opoziție al copilului și, mai mult, îi consideră vinovați de acest lucru pe toți ceilalți. Am să vă dau un exemplu foarte des întîlnit în activitatea mea.


Exemplu: “Copilul meu plînge la grădiniță/școală pentru că doamna nu îl înțelege, îl ceartă sau îl pune să deseneze/scrie, așa că îl voi înscrie în altă parte”.
Explicație: Copilul poate plînge la începutul perioadei de adaptare, este firesc, ajunge într-un loc nou, cu oameni noi și are nevoie de timp pentru a se obișnui/acomoda/adapta. Nu e bine să îl mutați în altă unitate doar pentru că în primele zile acomodarea este mai dificilă. Corect ar fi să îi explicați cu răbdare și calm că îl înțelegeți și că la sfîrșitul programului îl veți lua acasă, că acolo va învăța lucruri frumoase și își va face noi prieteni. De multe ori, copiii se liniștesc după prima oră, dar pentru că la grădiniță/școală sunt nevoiți să respecte niște reguli, vor încerca să vă manipuleze. Mă refer, mai ales la acei copii care nu au fost obișnuiți cu regulile și li se pare că tot ce se întîmplă acolo este greu.

Unii părinți cedează foarte ușor și se bazează exclusiv pe ce aud de la copil, fără a ține cont de explicațiile cadrului didactic.

Așadar, vor găsi mereu motive să scape, se vor victimiza, vor plînge, vor spune că doamna e rea etc. Iar unii părinți cedează foarte ușor și se bazează exclusiv pe ce aud de la copil, fără a ține cont de explicațiile cadrului didactic. Acest lucru nu face decît să le alimenteze copiilor ideea că viața este grea, că școala este un monstru și că mama/tata le rezolvă orice problemă, oricînd și cu orice preț. Din păcate, acest aspect va avea conotații negative pe termen lung și va genera un comportament opoziționist al copilului, dar îl va transforma și într-un adult nesigur, fără capacitate decizională, fără inițiativă, incapabil să se adapteze la situații noi sau să socializeze sănătos.
Este normal să îi răsfățăm pe copii, dar a fără să depășim unele limite firești și fără să căutăm vinovați în altă parte. Asta nu îi ajută nici pe copii, nici pe părinți. Mai degrabă căutați soluții reale și puneți-le în aplicare.
Care sunt semnele că un copil este răsfățat în exces?
– Părinții cedează imediat la orice dorință a acestuia. Pe termen lung, copilul va crede că toată lumea trebuie să îi satisfacă mofturile, iar uneori acestea sunt așteptări nerealiste.
– Impuneți limite copilului în van. Niciodată nu le puneți în aplicare, ci doar îl amenințați: “dacă nu termini de mîncat, nu te mai uiți la desene”. Dar, copilul plînge puțin și părintele uită de sancțiune. Ce înțelege copilul? Că dacă plînge puțin, obține ce dorește fără să facă nimic.
– Părinții îi apără pe copii de emoții negative pentru că nu doresc ca ei să sufere sau să fie răniți. Fiind protejat de dificultăți, copilul nu va învăța din experiențele sale sau va avea dificultăți în a face față unor momente grele.
– Oferirea de lucruri materiale în exces: jucării sofisticate, hăinuțe de firmă etc. Veți observa că, la un moment dat, nu vor mai fi atrași de nimic, nu vor mai aprecia nici un cadou sau lucru mărunt pentru că nu vor ști valoarea acestuia.
– Copilului îi este permis să fie nerespectuos cu părinții. Dacă nu îți înveți copilul să fie respectuos cu cei din familie, nu mai poți avea pretenția să îi respecte pe cei din jur pentru că pur și simplu nu știe cum. A întoarce vorbele și a fi obraznic sunt primele semne ale unui copil răsfățat. Lipsa de respect creează o ruptură în relația părinte-copil care va determina un comportament nepotrivit și în alt mediu.
– Copilul este cel care decide în familie: unde mergem, ce mîncăm, cine ne vizitează etc. Este bine ca el să poată alege, însă decizia finală trebuie să fie comună. Dacă am lăsa copilul mereu să decidă ce mîncăm, ar însemna probabil, să avem un meniu permanent compus din înghețată și fast-food.
– Mituirea copilului cu lucruri materiale sau recompense nerealiste pentru a face ceva. Ar trebui să înțelegeți că sunt lucruri pe care copiii este bine să le facă fără a fi răsplătiți: să își pună hainele în dulap, să se spele pe dinți etc. Acestea sunt reguli ce ar trebui să devină rutine pentru cei mici.

Sunt lucruri pe care copiii este bine să le facă fără a fi răsplătiți: să își pună hainele în dulap, să se spele pe dinți

Părinții cedează ușor cerințelor copilului și plînsetelor lui pentru că aceasta este cea mai ușoară cale să scape de ei. Evită în felul acesta să se simtă rușinați de crizele lor și de faptul că sunt prea ocupați ca să petreacă timp cu ei. Ajung să facă orice pentru a nu îi dezamăgi, le oferă și lucruri de care nu au nevoie pentru ca sentimentul de vină să fie mai puțin deranjant.
Răsfățul este o problemă ce trebuie rezolvată. Dacă răsfățați excesiv copilul, nu îi mai oferiți posibilitatea de a învăța lecții valoroase, cum să facă față unor situații dificile sau emoții negative, cum să arate empatie. Este important să creșteți viitori adulți care să facă față unei lumi în care nu toată lumea se va apleca la necesitățile lor, nu e suficient doar să le opriți crizele de furie și plînset.
Să vă fie cu folos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :