Contorsionista, un roman întortocheat

N-aș fi ghicit niciodată că autorul ”Contorsionistei” s-a aflat la un moment dat în spatele cioacelor, poantelor și șușanalelor de la Protv, numele său aflîndu-se în echipa de scenariști de la ”Riști și Cîștigi”, ”Roata norocului”, ”Ministerul Comediei”, ”În Familie” etc. Și asta pentru că profunzimea prozei sale din ultima carte nu ar trăda sub nici o formă un personaj atît de pitoresc și mucalit pe cît ne-am imagina noi că sunt cei ce scriu glumițele din telenovelele autohtone.

T.O Bobe a urmat o rețeta consacrată în ultimii ani din peisajul literaturii române, aceea a prozei scurte cu povestioare complexe, diferite, cu un tîlc anume, special, contorsionist aș zice chiar. Scriitura lui Bobe e complexă, cu o ciudată aplecare către detaliu, mai ales cel din universul feminin, pe care nu știu cum face dar se pare că-l stăpînește la perfecție, cu asocieri alambicate de fraze și idei, cu adînci călătorii în oniric, în subconștient, în atemporal, în trecut, te duce oriunde, dar mai presus de toate te plimbă de nu te vezi prin toată Constanța natală oferindu-ți mici firimituri pe care le ghicești a fi autobiografice. Dar și acelea sunt complicate. De altfel, nimic nu e ușor în povestirile din ”Contorsionista”. Citind, am simțit beția pe care intenționat o transmite autorul printr-o   interesantă tehnică a țesăturii frazelor… cînd zici că i-ai prins șpilul în secunda următoare îți alunecă printre degete. Și iată-te învăluit într-o perdea de arabescuri, cu regrete, obsesii, nebunii, beții, iubiri adolescentine, împliniri, despărțiri și depresii, toate ciudate și răsucite, răstălmăcite, răzgîndite și alunecate într-un registru închipuit, nemaiîntîlnit între fantastic și real.

Aș adăuga că autorul are o predispoziție maladivă către detalii, în foarte multe secvențe am surprins acțiunea introdusă cu forța în relanti și acolo în timp ce personajul abia se mișcă, autorul toacă, disecă, analizează, zgîrmă, numără firele de păr, extrapolează, întretaie planuri, face salturi între trecut și viitor, în timp ce prezentul se dilată, încremenește fără ca mintea noastră să poată anticipa următoarea mișcare a personajelor. Poveștile lui Bobe nu sunt ușor de digerat. De altfel, am impresia că lectura acestei cărți nu-și va găsi un ecou fantastic în mințile celor care preferă scriitura corectă și liniară, cu intrigă clară, cu un narator pe care-l simți deasupra, gata oricînd să intervină…

Contorsionista lui Bobe este complicată, îmbîrligăcioasă pe alocuri fantasmagorică.

 

De asemenea, ai putea dori...

5 răspunsuri

 1. Oana spune:

  Mi-e şi cumva jenă să recunosc dar asta este. „Viaţa ca o ţeapă” a lui Cohen a fost palma vieţii mele.
  Poate pentru că a fost prima de acest gen şi nicio alta ulterioară n-a reuşit să fie atât de simplă, poate a venit la momentul potrivit, poate naiba ştie cum mi se pupau neuronii în acea zi, cert este că s-a produs aşa o sinapsă din aia ca-n filme, când îţi arată un arc electric între două dendtrite şi apoi totul se departează, până ajungi să vezi omul întreg pe tot ecranul.

  Nu este o poveste, deşi eu percep astfel de cărţi drept poveşti de viaţă ale autorilor, însă este prima carte care mi-a zguduit aşa oleacă realitatea 🙂

 2. iYli spune:

  Sigur fiecare dintre noi are o alta „carte”, pentru ca suntem diferiti si avem conceptii opuse poate uneori cu privire la viata.
  In urma cu ani in urma, „Cei frumosi si blestemati” scrisa de Francis Scott Fitzgerald m-a impresionat foarte tare, m-a pus pe ganduri.
  Asa cum poate la distanta de cateva luni a facut-o „Corinda” lui Hemingway sau povestea vietii lui Van Gogh, pictorul meu preferat.

  Fiecare carte are varsta ei.
  Sau era invers? 🙂

 3. Oana spune:

  Povestea unui sfarsit-Julian Barnes

 4. dana spune:

  Jurnalul fericirii a lui Steinhardt…nu m-a dus la biserica, dar m=a convins de puterea credintei:)

 1. 20 aprilie 2012

  […] e pe Mala Hierba și are ca premiu cartea lui T.O. Bobe ”Contorsionista”. Așteptăm răspunsurile voastre până mîine seară, la ora 21.00. Câștigătorul va fi […]

Comentează :