Condamnaţi la shopping online

online-shoppingDacă eşti prea leneş ca să mergi la un magazin să cumperi un cadou soţiei tale, nu este nici o problemă, o facem noi pentru tine. Tu plăteşti pe internet, iar noi ne facem că îţi livrăm ce ai comandat, într-un timp nelimitat şi fără garanţie.

Aşa sună la modul subliminal reclamele care te îndeamnă să faci cumpărături online. A devenit o modă sau noi am devenit tot mai comozi? După ziare, televiziuni, întîlniri, examene sau plata facturilor, devine shopping-ul online un “must do”? Suntem condamnaţi să aruncăm banii pe fereastra windows-ului  sau ne putem dispensa de acest obicei? Trăim în era internetului, epoca de maximă intensitate şi folosire a computerului ca modalitate de rezolvare a treburilor. Ne ordonăm viaţa pe tastatură şi o găsim expusă pe un ecran viu colorat. Nu mai facem faţă orarului haotic, oamenii au nevoie de un mod de a economisi timp, iar cumpărăturile pe internet sunt cea mai uşoară soluţie pentru această problemă. Studiile recente arată că peste 19% din cei care navighează pe internet cel puţin o dată pe săptămînă îşi achiziţionează un produs de pe online. În 2007, în SUA, procentul celor care au cumpărat folosind computerul şi cartea de credit se ridică la 80% din totalul utilizatorilor de internet. Moda aceasta s-a întins, cum altfel, şi în mediul online românesc. 

shopCum să îţi uşurezi cardul în 3 paşi

Trebuie precizat cum funcţionează sistemul de vînzări online. În primul rînd, trebuie să ştii cum să găseşti ofertele, care e modalitatea de plată şi dacă locul de unde cumperi şi unde virezi banii este sigur şi nu rămîi Lefter Popescu. Ca şi în lumea reală, viaţa virtuală întinde multe capcane şi e foarte uşor să fii derutat de nişte cuvinte sau imagini apetisante. Mai departe este nevoie să cunoşti cum funcţionează site-ul magazinului respectiv. De cele mai multe ori se bazează pe ideea unui catalog cu produse din care alegi ce vrei sau ce poţi şi apoi plăteşti. Al treilea pas este sistemul de livrare. Există 2 metode folosite: dacă este vorba de jocuri, muzică, filme sau produse software, atunci le primeşti imediat pe computer; dacă achiziţionezi haine, electronice sau alte produse care nu pot fi folosite utilizînd PC-ul, atunci le vei primi prin poştă sau curierat rapid, direct la uşă. Şi tot tu vei plăti transportul, bineînţeles.

Cumpărături fără perdea 

În tot procesul acesta legat de shopping-ul online există şi părţi neplăcute. Cel mai mare inconvenient este dezvăluirea detaliilor personale: atunci cînd îţi faci contul la magazin sau cînd achiţi ce ai cumpărat, trebuie să precizezi în mod obligatoriu numele complet, adresa, telefoanele şi datele cărţii de credit. Dacă nu depistezi falsurile, rişti să plăteşti degeaba şi mai mult, rişti să rămîi fără bani în cont sau pe card. Mulţi au păţit-o aşa că nu este de mirare că peste 75% dintre cei care fac shopping online sunt foarte reticenţi şi nemulţumiţi cînd sunt nevoiţi să lase toate detaliile  legate de contul lor.

safeNu uitaţi să vă protejaţi 

Iată cîteva idei despre cum aţi putea să vă apăraţi împotriva “ţepelor” online:

 • aveţi grijă cu produsul cumpărat şi asiguraţi-vă că aţi studiat bine piaţa,
 • nu răspundeţi niciodată email-urilor personale care vă cer numărul cărţii de credit, adresa sau numele complet,
 • înainte de a dezvălui cuiva datele cărţii de credit, asiguraţi-vă de protecţia datelor şi în ce condiţii aţi putea să returnaţi produsul în cazul în care nu sunteţi mulţumit.
 • Nu fiţi presat într-o “afacere profitabilă” şi gîndiţi-vă bine înainte de a achiziţiona ceva. Comparaţi cel puţin 3 oferte înainte de a lua o decizie şi nu uitaţi că cel mai mic preţ nu înseamnă cea mai bună afacere, iar cel mai scump produs nu are neapărat cea mai bună calitate.
 • Nu cumpăraţi impulsiv, sub influenţa momentului. Dacă este nevoie de confirmări telefonice, nu uitaţi să întrebaţi cine, ce, unde, cînd şi cît costă?

Siguranţa maximă 

Atunci cînd sunteti în punctul în care vă introduceţi datele personale, căutaţi în adresa website-ului formula: https://. E prima masură de siguranţă pe care o puteţi lua. “s”-ul adăugat sintagmei “http” provine din cuvîntul “secure” care înseamnă siguranţă, securitate şi desemnează o pagină de web ale cărei informaţii nu sunt uşor de accesat şi rămîn confidenţiale.

cardSă vină muntele la Mahomed… 

La o privire mai serioasă asupra subiectului, am descoperit mai multe motive pentru care shopping-ul online e de preferat în locul celui devenit tradiţional:

 • Reduci consumul de benzină. Asta se explică la un nivel ceva mai primar. Nu e nevoie să mai cheltui bani pe combustibil şi nici să mai conduci pentru că produsul îţi vine acasă.
 • Cîştigi timp. Tot la un nivel primar, nu mai ieşi din casă, nu mai înfrunţi traficul, nu mai stai la cozi, implicit, ai mai mult timp liber pentru alte activităţi.
 • Preţuri mai mici. Licitaţiile şi reducerile de taxe coboară de multe ori preţurile sub cele din hipermarket-uri şi ofertele sunt mult mai tentante.
 • Primeşti totul acasă. De data asta, nu se mai duce Mahomed la munte, ci vine muntele la Mahomed. Cumpărînd online, cu un preţ modic, se asigură transportul pînă la uşa ta. De cele mai multe ori, un curier îţi livrează produsul personal.
 • Cîştigi bani cînd cheltui. Deşi sună paradoxal, există servicii care îţi dau bani cînd cheltui o anumită sumă sau cînd îţi convingi prietenii sau familia să cumpere din acelaşi loc cu tine.
 • Eşti în locul potrivit la timpul potrivit. Mai simplu de atît nu există. Stai acasă, vizitezi virtual cîte magazine vrei şi alegi oferta care îţi convine.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :