Codul bunelor maniere în afaceri

Prânzul sau cina de afaceri

Când te hotărești să organizezi un prânz sau o cină pentru partenerii tăi de afaceri, acesta poate fi un foarte frumos compliment adresat lor şi, ca atare, abilitățile tale de gazdă trebuie folosite cu cea mai mare îndemânare. De succesul unei cine reușite poate depinde drumul tău către succes sau eșec. Dacă  nu îţi permit condiţiile să organizezi o cină sau un prânz acasă, în weekend, de exemplu, o poţi face alegând un restaurant deosebit şi testat în privinţa serviciilor și a preparatelor. Acasă poţi apela la serviciile unui personal chef. În weekend poți face asta împreună cu partenerul de viaţă.

Lista de invitaţi se face în funcţie de importanța şi mărimea proiectului la care te gândeşti să îi implici pe respectivii. Dacă vorbim de un eveniment major, presa trebuie să ajungă pe lista ta de invitaţi. În calitate de gazdă, te vei ocupa să primeşti şi să conduci la plecare invitaţii. Alege întotdeauna o masă care să nu fie lângă boxe, lângă intrare sau toalete ori  lângă bar. Localul trebuie să permită discuţii într-un mediu ambiental sonor plăcut. Invitaţii principali vor sta față în faţă cu gazda, flancaţi de principalii lor colaboratori, apoi ceilalţi invitaţi, aşezaţi în funcţie de pasiuni comune. Dacă un invitat este timid, îl vom aşeza lângă unul mai vorbăreţ. Invitaţii care nu vorbesc aceeaşi limbă vor fi aşezaţi lângă aceia care vorbesc o limbă comună cu a acestora. Pe cât posibil, locurile vor alterna astfel încât să fie bărbat/femeie.

Pentru meniu orientaţi-vă către preparate proaspete de sezon sau specialitatea casei, dacă nu optaţi pentru varianta a la carte. Sau încercați ceva ieșit din comun dacă vreți să fiți cu adevărat ținut/ă minte. Recomandaţi un vin bun despre care invitaţii să povestească apoi cu plăcere. Pentru cina de-acasă, un furnizor bun de vin de ţară poate fi un secret excelent şi mai puţin costisitor.

Reguli de protocol

Manierele sunt secretul unui branding personal de excelență.

Ridică-te în picioare când îţi saluţi partenerii.

Dacă eşti în întârziere, anunţă înainte de ora stabilită a întâlnirii şi cere scuze.

Dacă partenerii sunt de o altă cultură, caută să te informezi asupra regulilor obligatorii de protocol ale ţării de unde provin.

Când partenerii de viaţă sunt invitaţi, trebuie să găsim şi alte subiecte de conversație în afara celor de business.

Vorbitul la telefon este permis cu condiţia să te ridici de la masă şi să îţi ceri scuze.

Femeia nu îşi va lăsa pe masă geanta sau alte accesorii (dosare, agende, serviete).

Aspect fizic şi ţinuta vestimentară

Brandingul personal nu îţi cere să te îmbraci neapărat „bine”, ci mai degrabă cu gust, decent şi adaptat evenimentului la care participi. Desigur, dacă eşti un artist genial îţi poţi permite extravaganțe, vei fi înţeles, chiar dacă te vor considera puţin în lumea ta 🙂

Întâlnirile de prânz cer ţinute office sau smart office dacă nu eşti corporatist. Ce înseamnă smart office aveți ca suport articolul excelent al Roxanei. Femeii îi va sta întotdeauna bine cu o rochiţă până la jumătatea genunchiului, o geantă şi o pereche de pantofi impecabili. Sunt buni oricând. Bijuteriile în timpul zilei trebuie să fie discrete. Renunţaţi la dresurile roşii. Aceştia vor speria atât partenerii de business, cât şi orice bărbat cu mintea la cap.

Ştiu ce sălăşuieşte în geanta ta, dar la un eveniment cu ştaif, ai grijă să ti-o organizezi. Te va scuti de multe neplăceri,

Machiajul va fi totdeauna mai degrabă spre natural decât spre ostentativ, mă îndoiesc vei putea discuta afaceri într-un club de noapte. Totuşi, dacă ai o întâlnire într-un cerc de bărbaţi şi vei fi nevoită să ţii atenţia printr-un discurs sau prezentare, îţi poţi farda fie buzele, fie ochii în culori ceva mai tari. Audienţa va fi subit orientată în partea de sus a fizicului tău.

Nu uita că prima impresie este cea care cucereşte sau te anulează în primele şapte secunde.

Parfumul face parte din prima impresie, foloseşte unul cât mai subtil.

Sper că am fost de ajutor şi vă aştept în partea a treia să vorbim despre cadouri şi femeia în afaceri!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :