Cine stă în fața clasei de elevi?

educatorSpuneam cu altă ocazie ca educaţie este atît un drept, cît şi o obligaţie pentru toţi cei implicaţi. Astăzi, că tot am terminat cu îmbulzitul pe coridoarele noului an şcolar,  vorbim despre cum arată educatorul modern şi despre educaţia centrată pe copil. Încă mai cred că primii ani de şcoală sunt importanţi, fie îl vor apropia pe copil de educaţie, fie îl vor rupe total de ea. Aşadar, care este profilul celui mai bun dintre învăţători?

Există trei condiţii sine qua non pentru a putea vorbi despre un educator: să fie un bun specialist, să îi placă să lucreze cu copii şi să fie  un bun orator. Fără acestea, discuţia nu mai poate continua. Vezi cazul extrem al doamnei prof. univ. dr. nu ştiu cum, vezi cazurile moderate ale celor care cunosc materia, dar nu suportă copiii şi desigur cei care nu ştiu să transmită mesajul, deşi sunt excelenţi specialişti şi se înţeleg bine cu copiii. Vestea cea bună e că, dacă eşti pasionat de educaţie şi vrei să pui umărul la ridicarea viitorului, restul se poate ajusta cu dezvoltare profesională.

430730_330245337020120_1752899731_nNu spun că unele lucruri ar trebui să fie obligatorii şi susţinute financiar de stat, de exemplu cursuri de storytelling, vorbire în public, creativitate, metode noi de predare şi aşa mai departe, colocvii şi seminare. Nu spun că cei care lucrează cu copiii ar trebui testaţi psihologic anual. Spun doar că dacă nu eşti dăruit acestei pofesii, este mai bine să renunţi înainte să distrugi viaţa cuiva, înainte să frîngi destinele copiilor. Educaţia este pentru spirite puternice, generoase şi hotărîte, pentru oameni care ştiu să zîmbească, să împingă de la spate, să fie colac de salvare. Educaţia este casa de lîngă casă. Cine vrea să facă excelență din profesia sa, va găsi mijloacele necesare.

Pînă atunci trebui să căutăm la dascălii copiilor noştri calităţi şi aptitudini de lider, de mentor şi de om care gîndeşte în afara zonei de confort a cerinţelor care încorsetează gîndirea. Un lider ca să ştie că are nevoie de viziune, este integru şi devotat, apreciază meritele (acesta este un alt subiect, ce înseamnă merit?), este corect şi modest şi nu în ultimul rînd are simţul umorului. Liderii închid cercul cu copiii pe care îi educă, nu rămîn mereu în afara lui. Cel care îşi doreşte să fie la distanţă, să-şi asigure respectul, trebuie să asume că acolo vor rămîne şi cunoştinţele sale profunde, la distanţă. Un mentor ca să poată învăţa copiii cum să înveţe, le stimulează curiozitatea, învăţa de la ei, ştie să le dea aripi, să formeze echipe şi să contribuie la formarea caracterelor. Dar cine are timp pentru asta? Toţi, cu toţii au.

Înseamnă doar să fie consecvenţi şi să adune cinci minute la fiecare oră pentru aceste scopuri. Şi nu în ultimul rînd (poate în primul), să fie autodidacți flexibili şi creativi, care ştiu să facă lecţiile memorabile, dinamice, amuzante şi să le adapteze tipurilor specifice de învăţare ale fiecărui grup de copii pentru care sunt responsabili. Dacă îi tratează în mod egal şi materialul este o masă rece de informaţie ce trebuie transmisă, să nu spun băgată cu sila pe gît, nu avem nici o şansă.

dsc00023Este mult de lucru. Simpla creativitate, o însuşire proprie oamenilor este uitată de mulţi sau neglijată. Nu am văzut nici mcar un singur program viabil, proteic, autentic de metodologie pentru fiecare materie în parte, unde cadrele didactice să experimenteze, să facă schimb de informaţie şi experienţă. Nu am văzut conferinţe organizate pe teme de story telling şi creativitate pentru educatori, comunicare pentru educatori, negociere, class management. NU există! Şi apoi observăm cu toţii că învăţămîntul are probleme. O, da! Încă ce de probleme! Cine ne aduce nouă educatori pregătiţi şi dedicaţi? Noi!

Noi cei care nu ne mai permitem compromisuri, noi suntem cei care trebuie să cerem învăţămîntului românesc soluţii să formeze lideri în educaţie. Aceştia trebuie să fie dascălii pe care să îi plătim. Dacă ne mulţumim cu ce ni se dă, exact atît vom obţine, iar pe termen lung va fi imposibil de regîndit sistemul cu generaţii întregi de noi specialiști în educaţie care habar nu au care le este rolul în faţa clasei.

Hai să căutăm soluţii şi să le susţinem!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :