Cele 10 reguli ale lui Zadie Smith

  1. Cînd ești copil, ai grijă să citești multe cărți. Petreceți timpul făcînd asta mai mult decît orice altceva.
  2. Ca adult, încearcă să-ți citești propria muncă așa cum ar face-o un străin, sau, și mai bine, așa cum ar face-o un dușman.
  3. Ori poți scrie fraze bune, ori nu. Nu există așa ceva ca ”stilul de viață al scriitorului”. Tot ceea ce contează este ceea ce lași pe pagină.
  4. Evită-ți slăbiciunile. Dar fă-o fără să-ți spui că lucrurile pe care nu le poți face nu merită făcute. Nu-ți disprețui îndoielile.
  5. Lasă-ți destul timp între scrierea unui lucru și editarea lui.
  6. Evită clișeele, adunările, grupurile. Prezența mulțimii nu te va face să scrii mai bine decît o faci deja.
  7. Lucrează pe un calculator care este deconectat de la internet.
  8. Protejează-ți spațiul și timpul în care scrii. Ține-i pe toți la distanță, chiar și pe cei care sunt foarte importanți pentru tine.
  9. Nu confunda onorurile cu realizările.
  10. Spune adevărul, oricum ar fi el și prin orice mod care ți-e la îndemînă – dar spune-l.

(traducere dintr-un interviu cu Zadie Smith, apărut în New York Times)

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă vreo 20 ani, dar și ca învățătoare și profă de franceză și engleză timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :