Cel super-certăreț, cel atotștiutor, cel prea-glumeț

Continuăm seria persoanelor din jurul nostru care ne fac viața grea câteodată numai prin simpla lor prezență. Dacă în articolele recente am vorbit despre ”Cel lingușitor, cel intrigant și cel persiflator”și despre ”Cel pesimist, cel snob, cel molâu”, azi a venit rândul certăreților, atotștiutorilor și glumeților să-i luăm puțin la puricat și să vedem cum putem combate efectele negative pe care aceștia le au asupra noastră.

Cel super-certăreț

Nici un prilej nu este pentru el prea mic pentru a începe o dezbatere de principiu. Se ceartă cu oricine, e încruntat tot timpul, mușchii feței îi joacă a nerăbdare. Toți sunt niște proști, el are întotdeauna dreptate. Nu-i place nasul tău sau ai prea multă autoritate asupra lui. Ai fusta prea roz sau prea învolănată, manichiura pusă prea la punct sau deloc. L-ai recunoscut? Este certărețul și va fi împotriva a tot ceea ce spuneți sau faceți dumneavoastră, fie și numai pentru a nu-și ieși din mână. Încăpățânarea sa enervează, paranoia lui este molipsitoare, vede peste tot numai rea-voință și neputință, de aceea este întotdeauna gata de luptă. Are un arsenal întreg pregătit pentru orice situație, de la o tornadă până la al treilea război mondial. Țipă, zbiară, gesticulează mult.  În realitate e un om plin de ranchiună și necaz care se rănește singur și apoi se simte nedreptățit. Ne face agitați și nervoși, ne obligă să adoptăm tot timpul o poziție de defensivă în fața lui și, treptat, după atacurile sale permanente, noi înșine devenim agresivi.

Cum putem să-i țineți în frâu nervii – Pentru că nu se simte bine dacă nu se ceartă măcar o dată pe zi cu cineva din diverse motive puerile, dacă-i sunteți, Doamne ferește, prieten și trebuie să-l suportați, luați-l la o partidă de bungee-jumping sau provocați-l la un traseu montan. Aveți grijă să-l obosiți în ultimul hal, nu vă lăsați intimidat de vociferările lui, acolo unde e coborâșul mai greu fix pe-acolo să-l plimbați. Acum e momentul să vă luați revanșa pentru toate suișurile acelea neplăcute din tonul vocii sale pe care le-ați suportat de-a lungul anului. Asta, bineînțeles, presupune să fiți dvs. în perfectă condiție fizică. Vă garantez că 1. O să vă respecte că i-ați venit de hac, 2. Va fi prea epuizat să se mai ceartă, 3. Veți petrece o seară liniștită cu un zâmbet lătăreț pe figură și 4. Cel mai important este că vă va ocoli.

Cel atotștiutor

Un tip care nu ratează nici un prilej ca să facă pe profesorul. Își poartă atotștiința ca pe o mostră, pune mare preț pe apartenența sa la cercuri deosebit de bine informate, pe care muritorul de rând nu dă doi bani, și în orice dezbatere are ultimul cuvânt, chiar dacă toată lumea cască de plictiseală. Ne dă lecții, ne dojenește de parcă am fi copii mici și ne enervează numai pentru faptul că face pe profesorul și pe enciclopedia ambulantă. E ăla de care fuge toată lumea pentru că nimeni n-are chef să-și reamintească de clipele neplăcute din liceu când eram scoși la tablă când ne era lumea mai dragă. Așa și cu atotștiutorul ăsta, când e focul de tabără mai frumos se găsește să te întrebe când a fost descoperită prima vâlvătaie și-apoi își începe ditiramba cu parantezele de rigoare de ne duce prin istoria tuturor celor arși pe rug de la Ioana d`Arc până la Galileo Galilei, de-ți vine să-ți tragi un glonț în cap. E ăla care nu suportă virgule puse aiurea, i se ridică părul în cap când cineva face un dezacord din grabă, se laudă cu cultura lui pantagruelică și ne enervează pentru că ne strică tot cheful vieții. Dacă mergi la pădure cu el, îți face teoria ciupercilor și nu se lasă până nu înveți cel puțin 5 soiuri în denumirea lor latină, ca să scapi de gura lui îi faci pe plac și tot așa, exemplele ar putea continua.

Cum putem evita un atotștiutor – Ei bine, dacă vreți să împușcați doi iepuri dintr-un foc, faceți cunoștință unui certăreț cu un atotștiutor, dacă nu se vor lua la pumni până la sfârșitul petrecerii, atunci sigur vor deveni prieteni. Dacă atotștiutorul face dintr-o șuetă nevinovată joc de societate cu întrebări de cultură generală, în care câștigătorul este bineînțeles tot el, atunci certărețul e acolo să-i mai taie din macaroană. Deci dacă aveți un certăreț, folosiți-l fără milă ca să-i enerveze pe alții care vă enervează, iar dvs. retrăgeți-vă din decor și descurcați-vă cu ceilalți invitați.

Cel prea-glumeț

Specialitatea lui sunt glumele deplasate, în cele mai nepotrivite ocazii. De fapt, sunt atacuri directe la persoana cuiva sau la o situație din viața lui și sunt resimțite ca o jignire de cel care se nimerește prin preajmă. Prin glumele sale își ascunde invidia, ranchiuna și dușmănia. Sarcasmul lui este grețos și ofensator, pentru că este menit să jignească. În plus de asta, acest soi de glumeț este insensibil la stările emoționale și nevoile altora. E plin de ură ca o hazna de rahat. Are impresia că face ordine în Univers cu ironiile lui transparente. În loc să zâmbești la glumele lui, mai mult te-apucă dracii. Nu are delicatețea și nici generozitatea să te facă să te simți bine în apropierea lui, pentru că abia se suportă pe el însuși. Un astfel de enervant este foarte greu de stăvilit, dar vestea bună este că nu scapă nepedepsit. Cu cât glumele lui sunt adresate unei persoane mai nevinovate care nu are legătură cu nici unul din atacurile sale aiurite cu atât o va încasa mai rău. Există o lege a Universului înscrisă în matricea energetică ce funcționează fără milă, chestie pe care prea-glumeții o simt pe pielea lor când se cred ei mai glumeți așa.

Cum scapi de el? Nu te chinui prea tare. Fiecare pasăre pe limba ei piere.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :