Cel lingușitor, cel intrigant, cel persiflator

Cel lingușitor (sau – cum îi spune tot vulgul – pupincuristul ) – E genul care zice mereu ”Da, șefu!” ”Să trăiți, șefu!”, ”Vai tu, ce bine arăți azi” și alte asemenea ploconeli până în pământ de-ți vine să vomiți de atâta miere adunată în vocea lui. Te derutează cu complimentele lui și nu-ți prea vine să-l dai în mă-sa pentru că practic nu ți-a spus nimic aiurea și nici n-a făcut ceva rău. Deocamdată. E cel care vine primul și-ți dă la o parte firele invizibile de praf de pe umăr atunci când ai mâncat o muștruluială de la șeful. Nu te lăsa păcălit, vrea doar să-ți distragă atenția de la faptul că tocmai ți-a pus ”o vorbă bună” la sus-pusul. E un fel de Iago modern, umblă pe două fronturi și are tendința de încâlci treburile în așa hal că nu mai știi de unde a pornit totul. Este expert în a-i întoarce pe unii împotriva celorlalți, fără să lase urme, fiind astfel varianta mai soft a intrigantului, fiindcă nu are la îndemână nici inteligența, nici metodele de care acesta din urmă.

Din păcate, lingușitorului îi cad pradă foarte multe persoane, pentru că majoritatea este sensibilă la complimente și ne cunoaștem prea puțin ca să știm că e ok să nu arătăm întotdeauna bine, e ok s-o dăm uneori în bară cu proiectele de la muncă, e ok să nu facem în fiecare zi cele mai potrivite alegeri de haine etc. , iar uneori din cauza altor ”atacatori toxici” e greu să-ți dai seama cât adevăr sau câtă minciună se ascunde în spatele unui compliment.

Lingușitorul e acolo să ne distragă atenția, să ne facă să ne simțim bine timp ce 5 minute, iar noi cădem pradă comportamentului său servil și aparent umil. Nu vă lăsați păcăliți! În spatele acestei servilități se ascunde o persoană foarte puternică, foarte rezistentă la stimulii de orice fel, conștientă uneori că ne putem da seama de transperanța complimentelor sale, dar și mai conștientă de faptul că nu ne putem împotrivi. Partea interesantă este că acest gen de personaj se urăște pe el însuși că nu-și poate atinge obiectivele decât dându-se pe lângă alții, iar la modul inconștient proiectează o ură domoală asupra celui căruia este nevoit să-l lingușească. Astfel că, mânat de așa acumulări emoționale sedimentate în timp, la un moment dat va izbucni (și de-abia așteaptă să se întâmple asta) într-o rafală de sinceritate. Abia atunci vei afla ce gândește cu adevărat despre tine. Îți asumi riscul acesta sau iei o distanță considerabilă față de el? Și nu e vorba numai de o răbufnire emoțională ce te-ar putea da peste cap, ci de faptul că până să ajungă el la răbufnirea aceea, tu deja ți-ai distrus nervii în preajma lui și nu știi de ce.

Cum te poți apăra de o astfel de persoană și, mai ales, cum poți scăpa de ea: partea bună cu lingușitorii este că și ei sunt oameni și ei au nevoie de complimente. Dacă ești sătul de lingușeala zilnică a colegului de slujbă e foarte simplu să-l faci să înțeleagă că nu apreciezi asta. De fiecare dată când îți spune ”ce bine arăți azi!” i-o poți întoarce: ”în schimb, tu arăți ca dracu, zici c-ai săpat prin morminte toată noaptea!” Ți-a spus o prietenă lingușitoare ”ce pantofi deosebiți ai azi”, după ce zile la rând s-a legat de ”fusta nemaipomenită”, ”eșarfa cea mai alegantă din oraș” și ”pantalonii care-ți vin cel mai bine”, contracarează și spune-i ”în schimb, pantofii tăi arată de parcă i-ai fi găsit în lada de zestre a bunicii”. Dacă n-ai scăpat din a doua încercare, continuă. De obicei la a patra, se înegistrează și un succes răsunător. Vei ști asta atunci când lingușitorul pe față se va transforma într-un bârfitor pe la spate, dar cel puțin vei ști că trebuie să-ți aperi spinarea.

Nu tot ce zboară se mănâncă

De-aici până la următoarea persoană cu o atitudine deviantă nu e decât un singur pas. La un nivel mult mai elaborat și renunțând la tehnica lingușelii, îl găsim pe minunatul și desăvârșitul intrigant. Mulți dintre intriganții celebri au fost apropiați ai celor ce i-au distrus. E cel care-ți fură iubita sau este cea mai bună prietenă care te-a făcut să divorțezi de soțul tău numai pentru că-l voia pentru ea. E asistenta personală care fuge cu toate bijuteriile tale din casă, îți golește conturile și-ți vinde povestea vieții unui ziar de scandal, e partenerul care te lasă falit, e colega de birou care-ți fură poziția pentru care ai luptat un an întreg să te remarci, sau bărbatul însurat de peste drum care vrea doar o aventură sentimentală fără consecințe uriașe.  Instrumentarul lor este foarte bogat: de la minciuni la răstălmăciri, jumătăți de adevăr, indiscreții bine direcționate, șușoteli, dezvăluiri de secrete, senzația că participi la o mare complicitate când de fapt ești doar cu măiestrie manipulat, sentimentul euforic că faci parte dintr-un film cu buget mare când de fapt ești doar un pion ieftin pe tabla de șah. Te minte, te subjugă, te induce în eroare, simulează un întreag act de prietenie sau o relație de amor, fără să se implice nici măcar cu o emoție. Nu încerca să te împotrivești, intriganții sunt printre cei mai mari seducători, știu perfect ce vor, ce spun, cum să spună și când. Și de ce. Întotdeauna e un motiv, fie că vrea să-și încerce puterea seducției asupra ta, fie că vrea să aibă acces la conturile tale, fie că vrea să te prostească de dragul jocului.

Cum îl depistezi: fii atent/ă dacă în ultima vreme (sau vreodată în viața ta) cineva s-a apropiat de tine prea repede, prea mult și prea intim. Te-a luat prin învăluire? Ți-a cumpărat cafea chiar când aveai nevoie? Te-a răsfățat cu pizza chiar când mai aveai puțin și leșinai de foame și drept răsplată i-ai spus povestea ultimului tău amor ratat? Ei bine, ți-ai găsit nașul și i-ai servit chiar tu uneltele cu care-ți va săpa groapa. Nu subestima un astfel de personaj, e foarte greu de înfrânt tocmai pentru că este un fin psiholog, știe să ghicească toate trăirile tale după cum bat umbrele pe chipul tău și fiecare gest al tău e studiat la marele fix… doar pentru a-l folosi împotriva ta atunci când mai refuzi să joci după manevrele lui. Atât timp cât faci ce spune și e sigur de puterea pe care o are asupra ta ești în siguranță, când începi să te prinzi cum stă treaba, că toți prietenii s-au îndepărtat de tine (din cauza atașamentului pe care i-l porți unui intrigant), că nici la slujbă treburile nu mai merg ca înainte și parcă ai probleme și cu iubitul/iubita și te revolți sau iei puțină distanță, cel intrigant atât așteaptă. După ce că și-a sacrificat timpul și cunoștințele pentru tine, că altfel erai un nimeni, acum îndrăznești să îți rezolvi problemele pe care tot el ți le-a creat pentru că așa ar fi fost mai bine pentru tine?

Nu putem să-l acuzăm de dragoste infinită până nu-i cunoaștem ura fără margini. De o posesivitate maladivă, e de-ajuns doar să te bănuiască de oareșcari răceli sentimentale în ceea ce-l privește și-ți va găsi cusururi fix acolo unde ți-a adus laude. Pe cât de minunat/ă te-a făcut să te crezi (și poate că și erai) pe-atât de inutil/ă și lipsit/ă de calități vei ajunge în ochii tăi după ce intrigantul va termina cu tine. Dacă l-ai supărat, se va repezi asupra ta ca un uliu asupra unui pui de prepeliță și să zici mersi dacă va mai rămâne un fulg din tine.   

Știați că unii s-au gândit să creeze un site cu numele persoanelor care le-au înfipt altora, metaforic vorbind, cuțitul în spinare? Cu detalii și tot ce trebuie. Unii au făcut-o din răzbunare, ca să se răcorească, alții însă pentru a atrage atenția asupra acestor persoane. Se pare că are succes.

Când un ”prieten” nu face decât să critice, dă-i elegant papucii

Cel persiflant.  Sau omul care nu se poate abține fără să critice tot ce prinde/ vede/ aude, să nu facă harcea-parcea orice idee, orice carte, orice om, orice halviță care-i iese în cale. Nu vorbim aici despre criticul de artă, necesar într-o societate echilibrată, ca să mai facă ceva curățenie prin cultura asta infectată de tot felul de mynele, ci despre acea persoană pusă mereu pe cârcoteală, acel nemulțumit din naștere, căruia nu-i convine nimic, nu are de spus niciun cuvânt frumos la adresa nimănui și mânuiește tehnica persiflării cu o măiestrie de orator și cu o spontaneitate necruțătoare că aproape ți se face rușine dacă ajunge să-ți placă ceva ce nu intră în gusturile acestuia. Este întotdeaun pus pe batjocorit și denigrat, adoră să-i vorbească pe oameni de rău pe la spate, are veleități de bârfitor-persiflator, e de o cruzime și de o răutate obositoare încât după o zi petrecută lângă un astfel de om simți că ai gura îmbâcsită de noroi și ai nevoie de o săptămâne întreaga petrecută la SPA sau simți nevoia să persiflezi și tu pe mai departe. Atenție! E o boală care se ia! Totul se ia în vremurile astea din teama de a nu rămâne mai prejos sau din necesitatea de a rămâne la modă. În fine…

Dacă stai prea mult în preajma criticului persiflator riști să fii contaminat/ă și să-i dezguști și pe alții la rândul tău. Pur și simplu nu te mai poți abține de la comentarii negative și lumea devine un loc putred și dezastruos pentru tine dacă pici în plasa lui. Persiflatorul are nevoie să se asigure cât de urâți, proști și inferiori sunt toți ceilalți, ca să-și suplinească puternicele îndoieli de sine, de invidie și gelozie.

Îl poți anihila astfel: la fiecare comentariu negativ pe care-l face despre o persoană trebuie să-i trântești un comentariu pozitiv care să-i anuleze efectul ridicol pe care persiflatorul dorește să i-l dea acelei persoane. De pildă, persiflatorul zice: ”O vezi pe schiloada aia? Cred că i s-au îngustat și neuronii!” iar tu îi răspunzi ”Schiloada aia a obținut o bursă la Oxford”. Sau el zice”o vezi pe paparuda aia lungană cu părul creț? Ieri era să cadă în bot și să-și spargă dinții”, iar tu răspunzi: ”Paparuda aia de care zici tu câștigă bani mai frumoși decât tine din reclame la șampon.” Încă vreo două replici de genul acesta și vei fi evitat pe veci de astfel de personaj. Oricum, să nu crezi că ai pierdut ceva valoros…

Vom discuta în curând despre alte trei tipologii de oameni care ne enervează, respectiv: cel pesimist, cel snob și cel molâu, în formele lor patologice, desigur. Până atunci împărtășiți-ne experiențele voastre negative pe care le-ați avut cu astfel de persoane și, ca să mai uitați de ele, vă oferim o cină romantică la Trattoria Don Antonio.

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. Elena spune:

  Abia astept articolul urmator cu celelalte 3 tipuri de personalitate care ne-ar putea enerva. e interesanta rubrica aceasta si chiar o sa pun in aplicare unele sfaturi de-aici, ca de pilda, cele referitoare la criticul persiflator. am coleg care nu gaseste nimic frumos de zis despre cineva, am impresia ca s-a nascut sa barfeasca si altceva nimic si e neobosit cand vrea sa ia pe cineva peste picior. asa ca daca mai zice ceva ironic despre secretara cea draguta, o sa i-o intorc cum ca ar avea bucurii la ea. da, misto idee, imi si imaginez mutra lui.

  de vreo 2 zile tot dau refresh pe rubrica asta in fiecare dimineata ca vreau sa citesc despre urmatorii 3. ma intereseaza in special ce aveti de zis despre oamenii molai.

 1. 16 mai 2012

  […] Cel lingușitor, cel intrigant, cel persiflator […]

 2. 9 februarie 2016

  […] rujului, de la faptul că ești prea slabă sau prea grasă, nimic nu este iertat). În articolul Cel lingușitor, cel intrigant, cel persiflator puteți găsi și metode de a-i contracara pe toți trei, iar asta vă va ajuta să scăpați de […]

 3. 18 ianuarie 2018

  […] rujului, de la faptul că ești prea slabă sau prea grasă, nimic nu este iertat). În articolul Cel lingușitor, cel intrigant, cel persiflator puteți găsi și metode de a-i contracara pe toți trei, iar asta vă va ajuta să scăpați de […]

Comentează :