Ce poți face în stațiunea Edipsos din insula Evia, Grecia

Spune adio stresului

 Evia este un spa în aer liber. Conține în jur 80 de ape termale de temperaturi diferite într-un loc cu vegetație luxuriantă. Poți alege apele minerale, băile de nămol sau o simplă baie în mare. Apele termale țîșnesc, efectiv din stîncile galbene și au temperaturi de pînă la 28 grade Celsius. Sunt bogate în sulf, calciu sau magneziu și

Se spune că Edipsos era locul preferat al scriitorului Plutarh, dar și al filosofului Aristotel.

Stațiunea a fost frecventată des de oameni celebri precum actorii Anthony Quinn, Sophia Loren, Marcello Mastroiani, Marlon Brando, Greta Garbo, Omar Sharif, cîntăreața de operă Maria Callas și afaceriști precum Aristotel Onasssis.

Un dar din partea zeilor

Proprietățile terapeutice ale acestor ape au fost o sursă de inspirație pentru mitologie. Se spune că zeița Atena i-a cerut fratelui său, meșterul Hafaistos să creeze ape termale în Aidipsos, Evia, pentru ca eroul și protejatul ei preferat, Hercule, să se relaxeze după fiecare din cele 12 sarcini supraomenești la care era supus. Se mai spune că în povestea asta și-a băgat coada și zeița Hera, care era protectoarea căminului, și a cerut ca aceste ape să fie calde pentru a fi procreați copii sănătoși. Tot Hera i-a sfătuit pe Deucalion (fiul lui Prometeu) și pe soția acestuia Pyrrha să se scalde în apele din Edipsou pentru a avea copii sănătoși. Așa s-a născut poporul elen, după denumirea primei progenituri a cuplului, Helena.

Astfel că, e de ajuns să te scalzi o singură dată în apele zeilor ca să-ți revigorezi sănătatea.

Izvoarele care se varsă în mare au temperaturi şi proprietăţi diferite. Problema este că nu există panouri explicative, astfel că ori mergi pe instinct, ori sari din bulboană în bulboană, sperînd că e cea de care ai nevoie pentru problemele tale de sănătate.

La unele izvoare stai în fund pe pietre, în altele trebuie să te întinzi cu totul. În unele apa e liniștită, în altele apa înspumată se izbește cu forță de cei ce se îmbăiază. Așteptați-vă să fiți surprinși în poze în poziții haioase. Dar, ce nu face omul pentru sănătate, nu?

Edipsos: o călătorie în timp înapoi către Belle Epoque
O plimbare liniștită pe malul mării din stațiunea te va duce direct în mijlocul secolului trecut. Arhitectura din perioada Belle Epoque se impune cu precădere, astfel încît ai mereu senzația că-ți va apărea de după un colț de clădire o duduie îmbrăcată în rochie lungă cu crinolină, cu corset și pălărioare cu dantele sau că trebuie să te dai la o parte să nu cumva să te calce o căruță trasă de 6 cai frumoși. Desigur, nu se va întîmpla asta. Pentru deplasările din oraș o puteți face cu kikicarul.

Clădirea veche de culoare roșie din mijlocul orașului, care este Centrul de hidroterapie Agioi Anargyroi, este opera lui Ziller, celebrul arhitect din secolul 19. Poți vizita, de asemenea, băile și peșterile generalului roman Sulla, care sunt cele mai semnificative atracții ale zonei.

Veți găsi puține mini-marketuri și doar un singur supermarket – Galaxias. Loutras Edipsou e un orășel cu aproximativ 7 000 de eleni, dar e o atmosferă blajină, relaxantă, cu oameni care nu se grăbesc nicăieri și pe care nu-i fugărește nimeni din urmă. Dar farmecul insulei Evia constă tocmai în această atmosferă liniştită, mai degrabă rurală. Peisajele, cu combinaţia lor minunată de munte și mare, cu golfulețele care răsar din loc în loc, îți dau o stare de relaxare, meditație și contemplație interioară.

 Sporturi și alte activități

 Multe dintre activități sunt legate de ape, firește, ca scubadiving și pescuitul, dar poți să te cațeri pe munte, sau să faci un traseu montan pe bicicletă. Găsești multe indicatoare, dar nu sunt urmate şi de şosele. Evia e de bătut cu pasul, pentru că în afara staţiunilor de pe malul mării, drumeţiile montane sunt la loc de cinste. Se fac şi trasee cu ghizi.

 Alte avantaje:

  • prețuri bune la mîncare
  • o stațiune frecventată mai mult de greci
  • mîncarea e pregătită în restaurante pentru grupuri mici, nu ca în orașele mari, turistice, unde totul e la grămadă și timpii de așteptare se prelungesc negrăit de mult

 Alte obiective turistice:

Ruinele oraşului antic Eretria În cartierul de vest,  amfiteatrul şi templul lui Dionysos

Pefki, cea mai importantă stațiune din Evia. Vei găsi aici centre de închiriat echipamente pentru sporturile nautice. Tot aici se fac plecări zilnice din port în croaziere spre Skiathos, Skopelos sau micuțele insulițe vulcanice Lichadonisia supranumite și ”Seychelles de Grecia”.

 – Halkida cu apeductul său roman (Potrivit legendelor locale, Zeul Mării Poseidon a despărțit Evia de Continent printr-o lovitură de trident, devenind insula sa preferată. Sirena Halkidei, un turn venețian marcat printr-un ceas vechi. Urcă în turn pînă la ultima platformă pentru a admira întreaga panoramă a orașului. Pe dealul Kanithu, se ridică semeț Castelul Kara Baba, cu zidurile galbene medievale, pe care trebuie neapărat să-l explorezi.

 biserica Sf Paraskevi şi clădirile cu influenţe veneţiene şi turceşti

– castelul franc de la Ochthonia

– mănăstirea Sf David din apropiere de Rovies

– mănăstirea Sf Ioan Rus din Prokopi – cel mai important loc de pelerinaj. Aici se găsesc moaștele Sfântului Ioan Rusul, protectorul locului.

 

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Veronica Issa spune:

    Zully Mustafa , te urmaresc non stop,te admir non stop, felicitari!!!!!!!

Comentează :