Ce poți face 3 ore în Milano

foto: Pinterest

În primul rînd, alergi în piața Domului (sau Piazza del Duomo, sau Cathedral Square), la umbra marii catedrale, a treia ca mărime din lume, și caști gura la statui. Sunt 3159 în total, așa că numai dacă stai să le numeri pe toate și s-a dus timpul. Dar mergem oare la Milano să numărăm sau să studiem statui? Dacă nu ești pictor, sculptor, fotograf profesionist sau arhitect, mira-m-aș că vei avea răbdare să faci asta la 40 de grade, după o noapte pierdută prin aeroport. Ori, dacă ai una din profesiile enumerate mai sus nu te duci la Milano pentru 3 ore. Te muți acolo.

Galeriile Vittorio Emanuele II, pe înserat
Foto: Pinterest

Așa că, dai o tură rapidă, faci niște poze pentru Instagram să știe prietenii pe unde ești, și faci cîțiva pași mai încolo pînă ajungi la Galeria Vittorio Emanuele II. Nici aici nu ai mare lucru de făcut decît să admiri prețurile din vitrinele vechiului mall, cîndva o zonă de promenadă pentru aristocrații italieni, azi un du-te vino de turiști care-și fac poze cu înghețatele italiene în mînă. Bune de-ți pică plombele, într-adevăr! Trebuie însă să le mănînci rapid pînă nu devin artă culinară pe rochia ta special cumpărată pentru Milano, capitala modei. Unele doamne vor avea impresia sau vor lăsa impresia că se pricep la modă doar pentru că au călcat pe mozaicurile acestor galerii, dar dacă nu le-ai văzut intrînd în magazinele luxoase și ieșind cu o geantă Vuitton de cel puțin 10000 de euro, nu te lăsa păcălit de aparențe. Oricum, ca și în cazul Domului și al statuilor care-ți iau privirile, dacă ești cu adevărat fashionistă vii aici în săptămîna modei și cu echipa de sclavi după tine, nu înghiți Milano în trei ore. N-ai cum.

Dacă-ți mai rămîne timp și pentru că este foarte aproape de Scala, poți vizita castelul Sforzesco, o cetate uriașă, simbol al tiraniei și dominației străine, devenit acum centru cultural. Mai mult de atît nu poți face la Milano în trei ore. Chiar și așa, dacă ești cu grupul, unul din trei obiective, va fi greu de atins. Galeriile nu aș putea să le numesc obiectiv, cît mai mult o plimbare, un pasaj de trecere de la Dom spre Scala. Dacă ești doar cu familia sau singur în excursie, poate vei avea timp să stai la coadă la o înghețată sau la un cappuccino veritabil și scump, doar ca să privești în tăcere lumea care trece. O îndeletnicire minunată care lipsește cu desăvîrșire majorității românilor.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :