Ce mai citesc copiii în ziua de azi

10689902_747115395381695_5364925064328108734_nPentru cine nu cunoaşte, dar are grijă de bagajul de cultură al micului şcolar, au apărut repovestite pentru copii cîteva dintre capodoperele literaturii universale: Omul cu masca de fier – repovestire după ultimul capitol din Vicontele de Bragelonne de Alexandre Dumas, Black Beauty după originalul Annei Sewell, Cocoşatul de la Notre –Dame după Notre-Dame de Paris al lui Victor Hugo, Miturile Greciei Antice după versiunile clasice şi Odiseea după Odiseea lui Homer.

Cărţile arată bine, sunt atractive atît ca format şi grafică, dar şi ca număr de pagini. Povestirile respectă firul narativ, fără să intre în detalii care să zicem că depăşesc în această etapă capacitatea de concentrare şi înţelegere a unui şcolar. Legendele Olimpului  (ale noastre, pe care le mai găsim poate doar la un anticariat) sunt mai bune decît versiunile din ziua de azi.

Noi am început cu Marile Speranţe repovestite după Charles Dickens. Tot noi am văzut şi filmul. Copilul nu citeşte de bună-voie, deşi abia aşteaptă să vadă dacă ceea ce s-a întîmplat în film, este prezentat şi în carte. Mai exact, ghici ce, momentul în care Miss Havisham ia foc.

Ideea acestor cărţulii este într-un fel binevenită, pe de altă parte are şi inconvenientul că micul cititor prinde firul narativ, povestea, dar pierde scriitura. Mi-e greu să cred că se va mai întoarce vreodată asupra lor, secolul vitezei dictează ritmul rapid în ceea ce priveşte informaţia. Apoi filmul este o completare excelentă, deci cum îi explici rostul de a reciti povestea în mai mult de şase sute de pagini ca să guste valoare operei şi a scriitorului?

Lucrez la argumente, dar te aştept şi pe tine cu idei. Literatura este parte din viaţa noastră şi fără ea suntem mai săraci, cu adevărat.

Happy bookclubbing, ce să zic!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :