„Casa mea e-un cîntec cu acorduri ample”

6Cam așa sunau versurile unui cîntec atît de bine interpretat de Angela Similea, pe care-l cîntam destul de des, cînd îmi căutam casa printre altele, de la depărtare, atunci cînd trenul se apropia de gara orașului în care locuiesc. Mă bucuram cu vreo jumătate de oră înainte că aveam să ajung acasă. „Și mă simt ca-ntr-un palat/ de păduri înconjurat/ casa mea în cîntec s-a mutat”. Vi-l mai aduceți aminte? Era de pe vremea cînd melodiile aveau și versuri…

Ei bine, să intrăm în subiect. Să-ți cureți casa de energiile stagnante este întotdeauna o idee bună, mai ales atunci cînd te muți în casă nouă. Indiferent de calitatea energiilor pe care foștii proprietari au lăsat-o în urmă, dacă tot te-ai mutat la casa ta, e mai bine să fii sigur și musai să scapi de vibrațiile altora.

Curățarea spațiului este o operațiune ușoară și chiar plăcută, pe cuvînt. Dacă nu-ți place să afumi prin casă, poți folosi uleiuri esențiale sau natural. Lumînările sunt și ele o idee bună, ba chiar și romantică, și oricum folosim tot timpul lumînări, așa că n-ar trebui să fie ceva dificil.

Curățarea spațiului nu este doar un ritual de ațîțare a norocului, deși cam asta pare – și într-un fel, chiar este – dar depinde foarte mult ce înțelegeți prin noroc. În mod normal este vorba despre curățarea casei la nivel energetic, așa cum uneori simțiți nevoia să vă curățați pe voi înșivă la nivel mental, renunțînd la gîndurile negative și orientîndu-vă cu fața (și sufletul) către oameni pozitivi și situații asemenea.

Este ca și cum ai curăța o pînză de canvas, ai albi-o ca la începuturi și-apoi ai vrea să-ți recreezi (pictezi) un nou scenariu. Aruncă tot și ia-o de la capăt. Nu te uita peste umăr, mergi mai departe… Așa cum am mai zis, sau scris de nenumărate ori, și nu voi rata nici o ocazie să fac asta, renunță la vechituri, eliberează-te de lucruri ca și cum te-ai elibera de emoții și sentimente nedemne și caută lucruri frumoase, situații plăcute, fă-ți damblale și nu lăsa pe nimeni să-ți spună că e altfel decît ai citit pe-aici. Nu trebuie să faci curățenie în fiecare zi, dar măcar o dată pe săptămînă îți ești dator/datoare să încerci să renunți la influențele negative din viața ta, din casa ta, de la slujbă. Rămîi la simplitate. Fă-ți cît mai mult spațiu ca să poți dansa apoi fără să te lovești de mobile sau să te împiedici de oameni pesimiști, negativiști sau critici. Căci dansul care oferă bucurie sufletului are nevoie de timp și de spațiu.

7Dar să ne întoarcem la casa ta cea nouă. Sau la casa ta, pur și simplu. Motivul pentru care-ți cureți casa este și el simplu: la nivel fizic vezi cum se acumulează praful și dezordinea ca urmare a activităților zilnice. Astfel se întîmplă și la nivel spiritual. S-ar putea să nu vezi “praful și mizeria” emoțiilor umane cu care intri în contact, dar ele se acumulează în orice spațiu, chiar și în cel invizibil. Dacă nu le vezi nu înseamnă că nu există. Poți însă simți, la nivel intuitiv, din comportamentul unora sau din felul în care îți vorbesc, alteori din felul în care te privesc sau îți zîmbesc, dacă ascund gînduri rele. Trebuie să fii doar ceva mai atent/ă și să ai încredere în intuiția ta. În general, este recomandat să îți cureți casa/viața (o curățenie din aceea generală, nu fleacuri sau țîști-bîști cu cîrpa de praf) la începutul fiecărui anotimp sau după un eveniment negativ, ca de pildă un divorț. Dacă pereții casei tale au asistat la niște certuri zdravene, poate că e cazul să le dai o culoare mai veselă – apropo se poartă movul de vreo doi ani – și să scoți din casa ta tot ce-ți amintește de fostul/fosta. Pune muzică de alinare sau de corason și înveselește-ți casa cu flori și arome noi (mie-mi place vanilia și lavanda de exemplu). Aprinde lumînări parfumate, cufundă-țe apoi seara în liniște, meditează la cele întîmplate peste zi și ai grijă să ai mereu actele în ordine, actele casei, actele personale, diplomele de studii etc. Eu fac o dată pe săptămînă curățenie generală (aspirat, șters praf, spălat, măturat, aerisit, tot tacîmul). Și după ce termin șmotrul, scot arsenalul de bețișoare parfumate și lumînări și mai parfumate și las aromoterapia să-și facă efectul. Credeți-mă pe cuvînt că mă simt cu sufletul în rai numai cînd le văd pe toate ordonate, darămite să mai și inspir mirosurile mele favorite. Oricine va încerca în astfel de momente să mă enerveze nu va reuși. 100% garantat.

Experimentează în felul tău. Poate pe tine te calmează muzica simfonică, sau poate îți place mai mult mirosul de scorțișoară. Încearcă, doar nu ai nimic de pierdut decît ceva timp de calitate petrecut în singurătate și curățenie. Începe chiar de azi și-ți garantez că te vei simți mai bine mîine. Apoi povestește-mi și mie ce-ai descoperit despre tine. Chiar sunt curioasă. Cu toții suntem.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :