Cardul, femeia şi demnitatea speciei

fancyAm observat că paradoxul este o calitate umană definitorie. Am putea crede că pare mai degrabă un atribut feminin, dar nu, garantat, îl avem cu toţii în noi. Altfel nu îmi pot explica cum lăsăm să ni se întîmple lucruri ca cele pe care vi le descriu în continuare.

Dacă într-un alt articol vă trimiteam înapoi la şcoală ca să învăţaţi de ce nu e bine să intri într-o relaţie cu un partener nepotrivit, indiferent cît de mult eşti atrasă de el/ea, în acest articol vă trimit să citiţi literatură, ca să vedeţi cât de bolnavi de febra nimicului suntem.

Prin secolul 20, la început, DH Lawrence făcea în modul lui specific o radiografie a relaţiilor conjugale nu numai în „Fii şi îndrăgostiţi”. Abia încheiată epoca victoriană a romanului moralizator în care păcatul se plăteşte, lumea lui Lawrence se apropie mult mai bine de realitate, şi foarte mult de realitatea de astăzi, pînă într-un punct, femeia.

Universul beletristic al lui Lawrence ne învaţă că femeia îi cerea un singur lucru bărbatului ei şi anume stabilitate şi demnitate. Stabilitate financiară, să nu aibă datorii, să pună deoparte ca să-şi educe copiii era scopul dnei. Morel. Scopul domnului Morel era, ca şi astăzi, să fie lăsat în pace. Singura lui distracţie după ce îşi punea viaţa la bătaie în fiecare zi a existenţei lui amărîte, era să bea cîte un pahar mai întîi şi, pahar după pahar, ulterior, apoi să meargă acasă să mănînce liniştit o farfurie caldă din ce s-o fi găsit prin casă şi să fie lăsat în pace. Cam ca şi astăzi. Păcatul cel mare al domnului Morel însă era acela că nu ştia să se oprească şi făcea datorii.

Astăzi, a face datorii este o calitate. Ne-o spune chiar femeia care visează la un bărbat cu portofelul plin de carduri şi cu maşina şi casa luate în leasing. Cu cît mai mare gradul de îndatorare al masculului, cu atît mai înţelegătoare şi drăguţă doamnă. Rangul social şi respectul în fata celulilalt depind de cît de nouă este maşina pe care o parchezi, nu contează că ţi-ai amanetat viaţa pentru ea, de cît de multe carduri ai în portofel, nu contează cît de dator înseamnă că eşti. Totul trebuie să se vadă. Îndatorarea pentru nimic trebuie să se vadă sau nu exişti.

femeia si scrinulAu trecut timpurile cînd ne mulţumeam cu mai puţin, dar al nostru. Nu ne mai place de calitate, ne place de firmă. Ne place nimicul, vorbim despre el, scriem despre el, îi facem poze, defilam cu el. Vorba Monicăi, „în fotografii chanelurile sunt mai mari decît protagoniştii înşişi”.

Poate e timpul, doamnelor, să căutăm să avem exact cît ne trebuie şi să-i învăţăm şi pe bărbaţii noştri acelaşi lucru. Poate că atunci am avea mai mult timp unii pentru ceilalţi, nefiind nevoie să alergăm să facem cît mai mult ca să avem nimic. Fiindcă, vedeţi voi, toate aceste lucruri nu sunt ale noastre, sunt ale celor care vă dau cît mai mult ca să vă ia mai apoi şi ceea ce vă aparţinea de drept, demnitatea şi bucuria de a trăi pur şi simplu.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Elena spune:

    Atragatorul „despre sine” si articolul ma vor face sa revin aici la o scurta lectura. Mult succes!

Comentează :