Cappadocia, tinut de basm si de legenda

De-a lungul îndelungatei sale istorii de peste 10.000 de ani, Anatolia a fost și a rămas locul de naștere al mai multor mari civilizații și imperii, care și-au lăsat amprenta în moduri unice.

Orașele și siturile arheologice din Anatolia străbună vă pot oferi o privire de ansamblu asupra cronologiei istoriei.

Cappadocia (în greacă Καππαδοκία, în latină Cappadocia, în turcă Kapadokya, în persană Katpatukya – “ care se traduce prin ”ținutul cailor frumoși”) este numele istoric al unei zone din Anatolia centrală de pe teritoriul Turciei moderne. 

E un teritoriu care, efectiv, te lasă mască.

Câteva din locuințele în stâncă, pe care veți avea ocazia să le vizitați

De ce trebuie să ajungi aici?

  • -din cauza peisajelor extraterestre uimitoare care pot fi observate în văile locale.
  • -mănăstirile din peșteri, bisericile cu fresce, case și orașe subterane întregi care trec în subteran pe mai multe nivele. Multe hoteluri și case de oaspeți sunt construite în stil vechi, ca niște evadări în stâncă. În Cappadocia de azi poți trăi civilizat într-o peșteră, având la dispoziție toate facilitățile.
  • -în Cappadocia, puteți vedea ceva de la hitiți, dincolo pe alt deal au niște ruine de pe vremea romanilor, un km mai încolo peisajul intră în zona Bizanțului timpuriu, după o stâncă descoperi case antice grecești, iar după alte trei stânci sunt construite conace otomane.
  • -Cineva poate va fi interesat de satele abandonate. Și, desigur, nu uitați de arhitectura musulmană: moschei, madrassas, hamamuri, complexe. Și după ce ați vizitat numeroase atracții, sigur o să vreți să vă relaxați lacurile locale. Cappadocia este bogată în izvoare minerale vindecătoare, undeva poți înota în plină sălbăticie.


Derinkuyu (puțul adînc) este un oraș subteran enorm, care datează oficial încă din perioada timpurie a Imperiului Bizantin. Unele surse spun că Derinkuyu a apărut încă din secolul al VII-lea î.Hr., dar nu ar fi ajuns la această dimensiune până în perioada cuprinsă între 500-1000 î.e.n.

În orașul subteran puteau încăpea peste 20.000 de oameni, plus animale, bucătării, o biserică și o fabrică de vin. Localnicii au săpat tuneluri și camere sub casele lor, adânc în roca vulcanică moale și nisipoasă din regiunea centrală a Turciei din Cappadocia.

În Goreme, oamenii stâncilor se plimbă încă nestingheriți printre locuințele săpate în piatră

De ce săpau localnicii aceste tunele?

Timp de secole, oamenii au căutat un refugiu sigur împotriva bandiților, a romanilor păgâni, iar apoi împotriva hoardelor otomane musulmane. Era convenabil să se ascundă de ei, rocile masive puteau fi rostogolite în fața intrărilor, iar gurile de aer mențineau locul ventilat. Oamenii puteau astfel locui luni întregi în subteran. Mai apoi, au săpat alte tuneluri pentru a lega Derinkuyu de alte orașe subterane din zonă.

V-am descris doar două obiective ale circuitului organizat de Jinfotours în data de 28 noiembrie – 1 decembrie, unde aveți incluse zborurile dus-întors, cazarea, transferul de la aeroport spre hotel. Puteti verifica programul și excursiile opționale dând click pe link.

Canioane, castele, orașe subterane, toate te așteaptă într-un loc cu o energie extraordinară și de o sălbăticie cum rar o poți vedea, mai ales la final de toamnă.

Relații și înscrieri la Jinfotours Romania.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :