Caperele

Caperele – minusculi bobocei plini de savoare

        Caperele sunt un condiment minunat, dar prea puțin cunoscut și folosit în România. Și e mare păcat! Pentru că poate îmbogăți în gust și savoare atât peștele și fructele de mare, cât și carnea de pui și vită, salatele, sosurile sau pastele. Caperele sunt boboci nedeschiși ai florilor de Capparis spinosa, un arbust cățărător care crește în sălbăticie, dar în ultimele zeci de ani a început să fie și cultivat, în zona mediterană (Italia, Grecia, Cipru, Spania, Franța). Bobocii de capere se folosesc în general după ce au fost murați în saramură sau oțet balsamic. Pot fi găsite în orice supermarket, în borcănele mici și pot fi de două dimensiuni: foarte mici, cam cât un bob de piper, sunt considerate mai “prețioase”, mai aromate, și un pic mai mari, cam cât un buric de deget mic, cu gust mai pronunțat, dar aromă mai slabă.
 
       Caperele sunt folosite cu succes și în industria cosmetică și farmaceutică, dar noi ne concentrăm pe rolul lor în bucătărie. Datorită gustului lor puternic, aromat și ușor astringent, caperele sunt un ingredient specific bucătăriei mediteraneene. De exemplu, în Italia (mai ales în Sicilia) și Spania sunt folosite în mod obișnuit în salate, sosuri de paste, pizza, sosuri de roșii și vin, mâncăruri cu carne (pește, pui și vită). Sunt și unul din ingredientele de bază din sosul tartar. Se folosesc și alături de pește rece afumat (somon, anșoa, hering).
 
        Pentru o aromă perfectă, caperele se adaugă mâncărurilor după ce au fost mărunțite, iar în cele calde spre sfârșit, pentru a nu-și pierde savoarea. Se combină de minune și cu alte condimente “din zonă”, respectiv cu busuioc, oregano, rozmarin, tarhon sau cu măsline.
 
        Ca să vă dați seama ce minunate sunt caperele, încercați rețeta de șalău cu roșii și capere de la rubrica Meniu. Sau căliți în ulei de măsline o ceapă, 2-3 căței de usturoi, 4-5 roșii tocate, o mână de măsline fără sâmbure, un pic de ardei iute dacă vă place picant, 10 capere mărunțite, un pic de busuioc și oregano. În 5 minute aveți un sos minunat pentru paste! Pentru un gust deosebit oferit unui rasol de pește (care poate fi cam fad, să recunoaștem), combinați un sos de 2 linguri maioneză, zeama de la o lămâie, sare, piper, busuioc uscat și 5-6 bobocei de capere tocați. Vă veți linge pe degete de plăcere!
 
 foto: Lia Stoica
🙂 Mala Hierba recomandă :

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

 1. Comentarii : spune:

  Andrei Bacanu a scris in 23 October, 2011 – 01:14 AM:
  consideratie
  Ma simt onorat ca stra-bunicul meu,Stanislaus Podsudek nu a fost uitat!
  madammere a scris in 18 February, 2011 – 03:49 PM:
  amintiri
  Cind eram eu copil, si a trecut tare mult de atunci,tata,care lucrase la un mare magazin sau mai bine sa-i spun,la faimoasa pravalie Podsudek , ne aducea sardele in ulei ,cu capere,o minunatie! Oare se mai face asa ceva?

Comentează :