Când îngerii iau notițe

imageToți o încep plângând, primind o palmă-n dos

…unii primesc un 10 pe un țipăt viguros – își nota sârguincios –

De-nveți ceva-n final, poți pleca zâmbind,

Iar dacă nu, vii înapoi plângând.”

…se făcea odată, că un înger mic, stătea lângă unul Mare, privind în jos, la noi. Și alți îngeri luminoși pluteau spre Pământ ca pe un tobogan, chiuind și veselind din suflet, împinși duios,  de sus, ca de o respirație; doar că atunci când ajungeau la capăt odată se transforma chirăitul în plâns și disperare.

Îngerul mic privea cu atenție, luându-și tot felul de notițe; știa că la un moment dat va coborî și el – și tare ar fi vrut să nu se mâhnească; și tocmai pentru că simțea încet-încet că vine vremea, îndrăzni să întrebe:

– De ce când pleacă toți de aici sunt veseli și luminoși, iar când ajung acolo, urlă și strigă ca pe un câmp de bătălie?

image (2)– Pentru că uită jocul – veni răspunsul.

– Pentru că uită jocul – repetă el papagalicește – și parcă simțindu-se pus la încercare repetă întrebător: pentru că uită jocul, cine uită jocul? Cum să uiți de joc, repetă, pomenindu-se râzând de data aceasta. Și apoi către  cel mare holbat de mirare dându-și seama că nu glumește: poți uita jocul?!

– Jocul are o singură regulă, știi, zise cel Mare, iar cel mic  încuviință bălăngănind din cap afirmativ.

Iar apoi ziseră amândoi într-un glas:” și jocului Îi place să se joace!”

– Adevărat! …dar mai e o parte pe care nu o afli decât la timpul potrivit: “ceea ce știi nu este tot ce este”.

Cel mic privea cu ochii pironiți în ochii celui mare simțind că a venit timpul.

“Ceea ce știi nu este tot ceea ce este; și Jocului îi place să se joace.” își zicea mai mult pentru el.

Acum că știa că o să uite imediat ce nu va mai fi aici și va fi acolo; înțelegea prea bine rostul vorbelor nespuse, dar simțea că vrea să afle mai multe, așa că primi răspuns:

– Să te gândești la tine ca la un vas: cu ce ești umplut aceea ești; iar la joc – ca la un camarad – unul nonrezistent – precum o apă ce te umple luând forma pe care tu ai ales-o.

image (1)Ceea ce dai tot aceea primești, așa funcționează, ceea ce alegi să fii – ești. Alegi să te lupți sau sa te joci?! Căci toate după dorință or să  ți se întâmple.

De data asta  nu-și mai lua notițe, privea înfipt în ochii celui Mare, și oricât s-ar fi agățat nu reușea să nu se îndepărteze.

– Aleg să-mi amintesc! îi fu ultimul gând înainte să alunece pe tobogan într-Acolo.

– Alege iubirea – se auzi de Sus.

Morala: aducerile aminte pot cauza soarta.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :