Călătoriile din timpul sărbătorilor de iarnă

E timpul să-ncepi să te pregătești pentru ele. Pentru că e un fapt. Cea mai proastă perioadă de călătorit este chiar în timpul vacanțelor. Aeroporturile sînt super-aglomerate, întîrzierile sau anulările chiar sînt o regulă generalizată, iar hotelurile în perioada aceasta au niște scoruri de-ți fac mintea măciucă. Iar dacă e să ne luăm după Die Hard (partea I, II, III and so on) avem cele mai mari șanse să fim deturnați de o gașcă de teroriști sexy. Sau, revenind cu picioarele pe pămînt, măcar vreun hoț aciuat la ciordit să-și însușească bunurile tale. Să nu-mi spuneți că nu vi s-au întîmplat astfel de pocinoage. În același timp, în vacanță sau concedii vrei să fii alături de familia de care slujba, vreo iubită posesivă, mama ei de viață sau aventura te-au despărțit, ori dimpotrivă, vrei să evadezi și să uiți de slujbă, să fii cît mai departe cu iubitul/iubita de familiile care vă pun bețe în roate sau cauți o nouă aventură sentimentală.

Cum să faci față unei astfel de provocări:

  1. În primul rînd fă-ți rezervări din timp pentru biletul de avion dus-întors (ca să știi o treabă), dar și la hotel (să n-ai surpriza că n-ai unde dormi, dacă tipa aia pe care ai cunoscut-o online arată ca muma pădurii în realitate). Nu spera că prețurile scad dacă mai aștepți puțin. În perioada sărbătorilor se întîmplă invers: prețurile cresc direct proporțional cu timpul care ți-a mai rămas pînă la ele. Deci dacă știi deja unde-ți vei petrece Crăciunul sau Revelionul să-ți faci rezervări de pe-acum e deja la limită, așa că nu mai pierde timpul și poți începe să cauți cele mai bune oferte. Și-apoi, este foarte ușor să renunți la rezervările la hotel, îți poți schimba decizia în ultimul moment, așa că n-ai ce pierde. Mai greu cu biletele avion.
  2. Nu călători vineri după-amiază! Ca și pe Autostrada Soarelui cel mai neinspirat moment de a o porni la drum spre litoral în timpul verii este vineri după-amiază. Atunci ai traficul cel mai intens. La fel de neinspirat este să te întorci acasă duminică după-amiază, cînd bineînțeles, toată lumea vrea același lucru. Așa și cu aeropoartele. Agitație mare, nervi întinși la maxim. Călătorește, deci, joia, dacă vrei să ajungi întreg la minte și să nu-ți strici restul cencediului.
  3.  Ia-ți cu tine doar strictul necesar. Știi foarte bine că în dulapurile tale ai de 3 ori mai multe haine decît folosești de obicei. Nu face greșeala să cari după tine 3 valize pline cu prostii cînd ai nevoie doar de una. În afară de faptul că nu-ți vor trebui atîtea și îți vor îngreuna călătoria, plus grija să nu rămîi fără ele, ratezi și șansa de a cumpăra suveniruri pentru cei dragi, pentru că nu mai ai unde le pune. Doar nu vrei să-ți cumperi o nouă valiză pe lîngă celelalte trei. În plus, unele companii aeriene au o taxă de verificare a bagajelor destul de consistentă.  Călătorii profesioniști știu deja că e mai bine să-și împacheteze jumătate din lucrurile pe care și le-ar dori și să plece cu de două ori mai mulți bani la ei decît ar trebui.
  4. Mai bine decît atît, dacă pleci pentru doar cîteva zile (să spunem 23-27 decembrie sau 30 decembrie-2 ianuarie, că despre sărbătorile acestea vorbim acum – sunt primele care se apropie) încearcă să înghesui tot ce ai nevoie într-un bagaj de mînă. Astfel, nu vei mai fi nevoit/ă să aștepți la bagaje și vei ieși din aeroport mult mai repede. Cadourile le poți cumpăra și din duty free-urile de destinație, sînt mai ieftine ca în magazine și chiar ai de unde alege ceva interesant. Ori, și mai bine, dacă vrei să impresionezi cu cadouri de mari proporții, trimite-le din timp, cu poșta. Vor ajunge o dată cu tine dacă știi să te organizezi. Ai însă grijă să nu scrii pe ele: ”a nu se deschide înainte de Crăciun”, ca să nu tentezi hoții să și le însușească. Atît le trebuie, doar o invitație la furat. Personal, eu prefer cadourile-bijuterii. Sînt de dimensiuni mici, încap în poșetă și sunt potrivite pentru orice eveniment.

Și, crede-mă pe cuvînt, ai un sentiment total de libertate cînd călătorești cu un bagaj mic.

5. Și nu în ultimul rînd, ai grijă să ajungi devreme la aeroport. Fiind perioada de vîrf, cozile de la check-in sunt imense, iar răbdarea personalului, care a picat de serviciu chiar de sărbători, e la pămînt. Au nervii sensibili, mai ales cînd te văd cu zîmbetul ăla mare de Crăciun pe față. Fii drăguț/ă cu funcționarii, vorbește-le politicos, dacă nu vrei să-ți strici singur/ă cele cîteva zile libere. Singur/ă, în sensul că orice urmă de nepolitețe sau aroganță vor avea consecințe negative fie asupra portofelului tău, fie asupra nervilor. Mai bine, în loc să te stresezi degeaba, că și-așa nu vei rezolva nimic dacă vei folosi un ton mai ridicat, pregătește-te mental pentru așteptări mai lungi sau mai scurte, îmbrăcă-te confortabil, ia-ți muzică bună de ascultat, ultimul bestseller sau reviste de citit și nu uita, ești în drum spre cei dragi ori, în orice caz, către o destinație dorită.

Că veni vorba de destinația dorită, aceasta poate fi familia ta, de care ai stat departe tot anul, numai dacă te trage ața dorului acolo. Dacă însă remușcările sunt cele care te fac să te pui la drum, mai bine rezistă-le și fă altceva! Oricum n-ai de dat explicații nimănui. Fă ceva diferit anul acesta și du-te într-un loc… cald. Într-un loc frumos. Într-un loc în care nu trebuie să cumperi cadouri nimănui decît sufletului tău pereche. Iar celorlalți trimite-le vederi scrise de mînă. Să fii sigur/ă că le vor păstra. Doar zic și eu.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :