Cafea cu soare

my-cofee-needs-meSe spune că ziua bună se cunoaşte după cafeaua de dimineaţă. Sunt cât se poate de acord cu asta.

Nu am o dependență legată de consumul de cafeină, dar recunosc, am o dependență legată de ritualul cafelei, de funcţia de socializare pe care o întreţine cu succes şi de efectul benefic asupra psihicului pe care mi-l induce felul în care beau prima cafea.

Dacă sunt acasă fac cafeaua la ibric, cu un strop de sare şi puţin zahăr sau neagră pur şi simplu. Dacă sunt pe drumuri, am întotdeauna cu mine o cafea tare făcută la filtru, cu puţin lapte şi o zaharină. În pauzele de relaxare de peste zi prefer un latte sau un capucino în compania cuiva drag. Seara, dacă lucrez mult, mai prepar o ceşcuţă. Obişnuiesc să o fac fără cofeină, de aceea ştiu sigur ca dependența, dacă nu este un mit, se referă la gestul în sine. Vara renunţ la cafea în favoarea apei cu lămâie, iar în weekend mă răsfăţ cu câte un frape. Nu renunţ însă, la prima cafea a zilei. Din obişnuinţă, de plăcere.

Ador mirosul de cafea fierbinte în dimineţile reci, mă face să mă întorc cu gândul la momente frumoase. Ador să merg într-o cafenea comodă, cu muzica relaxantă şi să vorbesc cu prietenii mei preţ de o cafeluţă.

Totuși, dacă îţi începi dimineaţa ca mine cu o cafea preparată acasă, ține cont de următoarele:

–          apa de la robinet conţine clor şi dă cafelei un gust metalic. Este mai bine să foloseşti apă plată.

–          cafeaua trebuie să fie proaspăt măcinată, altfel îşi pierde aroma. Ori cumperi un sortiment boabe, ori, dacă ai cafea măcinată, o păstrezi la frigider în pungi care se închid ermetic.Dacă foloseşti zilnic cafeaua, atunci las-o într-un loc întunecat şi răcoros.

–          cafeaua boabe se păstrează proaspătă mai mult timp decât cea măcinată, deoarece suprafaţa de contact cu oxigenul este mult mai mică. De aceea, pentru rezultate cât mai bune ar trebui măcinata înainte de preparare.

–          dacă vrei să te perfecţionezi şi să experimentezi, încearcă amestecuri din diverse soiuri, până obţii gustul şi aroma care se potrivesc gustului tău.

–          amestecul perfect echilibrat este pentru o persoană o ceaşcă de apă, şi o lingură în plus la două linguriţe de cafea. Când apa clocoteşte se pune toată cantitatea şi se trage ibricul de pe foc când se umflă caimacul. Nu uita că cele mai bune ibrice sunt cele din aramă.

–          dacă o serveşti împreună cu cei dragi, prepar-o neîndulcită şi oferă-le separat îndulcitor, zahăr sau miere, asortate discret cu biscuiţi cu unt sau fursecuri făcute în apă. Obligatoriu pune câte un pahar de apă alături.

 
cafeCafeaua Marghiloman- o reţetă altfel
 

Este o reţetă, veche de o sută de ani. Am testat-o de curiozitate şi este cu adevărat specială. Pentru preparare se fierb la foc mic 70 ml coniac, 30 ml apă şi două linguriţe de zahăr. Când amestecul dă în clocot, se adaugă trei linguriţe de cafea. Se savurează pe-ndelete cu înghiţituri mici.

 

Hot Orange Mocha

Pentru o zi friguroasa de iarna va puteti incalzi cu o Hot Orange Mocha, o cafea fierbinte cu coajă de portocale și ciocolată amăruie. Ai nevoie de:

2 căni lapte, 4 bucăți de ciocolată amăruie rasă, 3 bucăți de coajă de portocale, 1/2 linguriță de cafea instant, 1/8 linguriță de nucșoară măcinată.

Pune într-o crăticioară toate ingredientele să se topească domol, fără a fierbe. Bate cu grijă amestecul până devine spumos. Apoi scoate bucățile de coajă de portocale, amestecă iar cu grijă, presară un praf delicat de scorțișoară și servește-o fierbinte.

Cafeaua turcească

Se prepară întotdeauna într-un ibric mic de metal numit cezve (se citește gezbe). Poți să-l pui pe aragaz unde-l încălzești înainte de a turna apă. Apoi torni apă pentru câte cești dorești să bei, în funcție de câți musafiri ai sau de câte cești ai chef să bei în timpul zilei. Zahărul se toarnă în apă înainte de a fierbe pentru a se dilua mai bine. Cafeaua turcească este o cafea foarte tare și foarte dulce (cam 4 lingurițe de cafea per ibric și 2 de zahăr). Pentru a se obține gustul ei unic se dă la fiert de 3-4 ori pentru celebrul caimac. Acest caimac (spuma de deasupra) se rade cu lingurița și se așază pe fundul ceșcuței de cafea. Abia pe urmă se toarnă băutura fierbinte. Eu mai adaug și o linguriță de ciocolată topită. Se servește cu cornulețe de casă, rahat turcesc sau padișpan. Mmmm, o minunăție! Să tot stai la palavre!

ne-cinta-cafeaua-in-singeCafé con leche (cafeaua spaniolă)

Spaniolii au un stil aparte de a prepara cafeaua. Vorba ceea: câte bordeie, atâtea obiceie. Mai întâi se prepară laptele, cam 250 ml. Lapte fierbinte, cu spumă. Apoi se pun 3 degete de cafea expreso înăuntrul unei cești medii de cafea și restul lapte. Are gust de cappucino italian. Serviți-o cu pișcoturi crocante sau cu napolitane. Și cu multă dragoste!

Un sfârșit de septembrie cât mai aromat și fierbinte!

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Bogdan Gheorghe spune:
  2. ramona constantinescu spune:

    eu ador cafeaua cu menta. cand esti in pana de idei sau din contra, ai prea multe si vrei sa le ordonezi, fa asa: espresso illy, 50 ml, lichior de menta, o cupa de inghetata de menta, cuburi de gheata, toate date prin blender. optional, un strop de frisca. enjoy

Comentează :