Butoiul cu liniște

27Dacă aveţi impresia că lumea din jurul vostru devine din ce în ce mai zgomotoasă, ei bine, nu vă înșelați. Chiar așa este. Trăim într-o lume cu multe strigăte, urlete, ţiuituri, claxoane, sunete de telefoane, de ambulanţe, de ştiri macabre, de troncănituri, bubuituri și zgomote de bormașină…

Pînă şi volumul mediu al unei melodii puse la radio a crescut de la an la an, din anii 50 încoace. Dacă vei fi atent, vei observa că reclamele tv sunt cu cîţiva decibeli în plus faţă de celelalte showuri tv. Restaurantele şi barurile sunt mai gălăgioase ca niciodată, ce să mai vorbim despre cluburi, discotecile de altădată erau doar niște ceainării față de clubbingul din ziua de azi cu bumți-bumți la limita insuportabilului.

Creşterea populaţiei urbane şi oraşele într-un şantier continuu duc la un stres auditiv, care ne invadează pacea minţii. Nu este de mirare că, în condiţiile astea, 15% dintre adulţi suferă de diverse grade de pierdere a auzului. Ar trebui să ne îngrijorăm şi de problemele de auz ale tinerei generaţii, care ascultă muzica de pe diverse gadgeturi care permit multă gălăgie. Acest simplu fapt îi face pe tineri să se sustragă dintr-o realitate perturbantă într-o lume şi mai plină de zgomot, ceea ce îi pune într-o situaţie destul de periculoasă.
Nici în spital se pare că nu ai liniște. În cele din România nici atît. Spitalele sunt alte locuri în care nopţile sunt pline de diverse zgomote, bipăituri, oftaturi, gemete sau alarme ce afectează somnul pacienţilor. Şi după cum bine se ştie, somnul este vital pentru refacerea organismului, mai ales în cazul unui pacient. În somn se întîmplă nişte fenomene interesante ce duc la regenerarea organismului. Cu cît ştim mai multe despre somn, cu atît vom realiza că acesta face parte din sănătatea noastră. Un spital fără liniștea necesară nu face altceva decît să îngreuneze procesul de vindecare al paciențielor.

43Poluarea fonică distruge nu doar sănătatea oamenilor, ci şi pe cea a mediului înconjurător. Balenele, ca să dăm doar un singur exemplu, sunt deseori ucise de zgomotul înfricoşător pe care-l fac vapoarele mari şi exemplele ar putea continua.

Uneori, avem senzația că nu mai există nici o scăpare din această lume care bipăie, pulsează, vorbeşte non stop, huruie, horcăie, sforăie, sună, tîrîie, cîrîie, mîrîie, urlă, răcneşte sau se comportă ca o bormaşină furioasă.

Aşa că, în vremurile astea, ca să ai parte de ceva linişte şi pace, trebuie să ţi le creezi singur/ă, să le cauţi şi să te deconectezi. Da, cam asta ar fi singura soluţie intr-o lume în care fiecare se conectează la cîte ceva: deconectarea de la tot.

Ai putea să creezi mai multă linişte în viaţa ta folosind nişte dopuri de urechi, bineînţeles. Sau ai putea face o plimbare prin păduri, un fel de baie de copaci, cum îi spun japonezii. Nu uita să inspiri adînc şi să te lași copleşit/ă de freamătul frunzelor.

Ai mai putea face o şoricărie. Există locuri în care îți poți rezerva o sesiune de izolare într-un tanc cu apă sărată, în care poți înota într-o beznă totală şi într-o linişte încremenită timp de o oră sau cît ai nevoie. Într-o lume în care toată lumea pare să aibă ceva de spus, ceva de explicat, de clarificat, de arătat, de ţipăt sau de răcnit, o astfel de experienţă în care eşti băgat în butoiul cu linişte poate fi ori mai înfricoşătoare decît realitatea în care trăieşti, ori schimbătoare de macaz. La mine așa a fost. Nu știu ce m-aș face fără butoiul meu de liniște în care mă cufund cînd mă satur de gălăgie. Și în ultima vreme, mă satur cam des, recunosc.

Sau şi mai simplu. Ai putea să te trezeşti într-o dimineaţă cu două ore mai devreme să înceapă nebunia acestei lumi. Ai putea să priveşti orizontul, să inspiri aerul dimineţii şi să te delectezi cu momentul cel mai tînăr al zilei, cînd ceilalţi se întorc în vise pe partea cealaltă. Ar putea fi momentul tău de reflecţie, în care vei avea revelaţia că tăcerea este într-adevăr apanajul înţelepţilor, sau cel puţin vei fi unul dintre puţinii oameni care nu mai simte nevoia să contribuie la gălăgia acestei lumi cu gălăgia personală.

48Cîteva momente de linişte. De încremenire a gîndurilor, a grijilor, a nemulţumirilor. Intră lent în ziua în care începe, dar cu ochii deschişi, luminoşi ca un soare care se înstăpîneşte pe cerul lumii.

Iată alte momente de linişte. Condu pînă acasă fără să mai deschizi radioul şi să fără să mai auzi reclamele alea afurisite, la decibeli care-ţi îmbolnăvesc auzul, ieşi la o plimbare spre seară, încearcă o meditaţie de noapte, apucă-te de yoga, ascultă muzică în surdină, fereşte-te de oamenii care vorbesc tare și mult, închide telefoanele sau, aruncă-te în pat cu braţele şi picioarele în poziţie răstignită şi pune semnul cu „nu deranjaţi” pe uşă.

Liniştea reînnoieşte spiritul ca nimic altceva. Tu alegi cum să-ți fie ziua, viața, liniștea…

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :