Be your Valentine

kissTot mai des citim în reviste lucioase sau online cîte o poveste de dragoste şi aflăm cum un “El” i-a căzut la picioare unei “Ei”, s-au îndrăgostit nebuneşte, au avut o nuntă mirifică, iar acum trăiesc fericiţi într-o casă superbă (cu cei doi copii ai lor, un căţel şi vreo două pisici) sperînd să rămînă la fel de fericiţi pînă la…adînci bătrîneţi. Cum Sfîntul Valentin cel importat de toată lumea s-a instalat deja comod în fiecare magazin de bijuterii, lenjerii sau în cofetăriile cu torturi-inimioare în vitrine, o întrebare oarecum incomodă pare să stea pe buzele tuturor: “Chiar mai funcţionează arcul cupidonescian al Sfîntului Valentin?”

Înarmată cu răbdare şi oarecare curiozitate fac slalom printre prietene reale şi amice virtuale şi pun aceeaşi întrebare de mai sus. Şi ce crezi că aflu într-o proporţie covîrşitoare?

Adina (slăbuţă, titrată, spirituală, patroană de firmă, posesoare de apartament în rate, 33 ani, din Bucureşti): „Sînt singură de cinci ani. Pur şi simplu am renunţat să mai sper că îmi voi găsi un partener de viaţă. De la 26 ani nu am mai avut o relaţie de lungă durată. De doi-trei ani mi-am tot încercat norocul în dragoste în mediul „online”. Dar parcă atrag toţi perverşii care nu îşi doresc decît un „happy time” pe cameră web. După ce sînt refuzaţi, dispar.”

mmmmRamona (văduvă, mamă a doi copii, salariată, 39 ani, din Canada):”Uite cum stă treaba. Soţul mi-a murit acum patru ani şi în primul an nu am văzut, nu am auzit nimic în afara nevoilor copiilor şi a sarcinilor de serviciu. De vreo doi ani încoace încerc să-mi dau o a doua şansă la iubire, dar în afară de vreo două tentative mai serioase şi trei sucuri băute pe terase, nu am ajuns mai departe. Prima tentativă s-a sfîrşit după ce el mi-a propus să ne mutăm împreună, fără copiii mei („care ar putea, la o adică, să rămînă în casa bunicilor lor”). A doua escapadă amoroasă s-a sfîrşit cînd am aflat că tipul era însurat cu mama altor doi copii. Cele trei sucuri băute cu trei bărbaţi diferiţi s-au sfîrşit la nota de plată pentru că răspunsul meu la întrebarea lor :”…şi, mergi la mine acasă acum?”, a fost negativ. Dar, ce vrei, n-aveam pretenţii pentru că ne cunoscuserăm online… Acum încearcă o mătuşă să îmi găsească un pretendent. Imaginează-ţi!”

Irina (studentă, 24 ani, din Italia):”Ce înseamnă o relaţie serioasă? Nu vezi că acum totul începe cu un „like” pe Facebook şi două comentarii lipicioase, apoi tot de pe Facebook afli că el şi-a schimbat statutul din „in a relationship” în „single”, peste noapte? (cînd eu credeam că totul merge într-o direcţie pozitivă după trei luni de întîlniri romantice). Şi cam aceasta a fost şi este -pînă în prezent-traiectoria mea amoroasă. Dar, nah, postez poze şi selfies în continuu… M-am înscris şi în baza de date a unei agenţii matrimoniale. Poate apare şi Prinţul ăla de care vorbeşti tu”.

Eroii, escrocii şi cheliosii

Nu mai redau restul conversaţiilor pentru că toate seamănă izbitor de mult între ele. Majoritatea redau un adevăr nu foarte roz, şi anume că Sfîntul Valentin cam ratează ţinta iubirii adevărate, împlinite, în ultimul timp! Sau poate chiar nu mai găseşte balanţa virtuală între cerere şi ofertă?

Într-o eră în care majoritatea relaţiilor de lungă durată se înfiripează online, este normal să aflăm că nu toate poveştile de dragoste începute în acest mediu se încheie cu bine. Online dating este o modalitate foarte populară de a întîlni noi parteneri, însă, în acelaşi timp, poate fi una frustrantă şi consumatoare de foarte mult timp liber. Dacă nu ştii cum să deosebeşti escrocii sentimentali de autenticii căutători de dragoste, poţi deveni uşor victima unui profil de “super-erou”. Ştiţi genul, “înalt, brunet, frumos, educat şi bogat”, dar care, în realitate, este agramat, scund, chel, burtos şi vine la întîlnire cu o bicicletă ruginită. Sau, mă rog, cu autobuzul. Să nu fiu înţeleasă greşit; şi cheliosii, burtoşii sau bărbaţii mai scunzi cu abonament RATP şi fără autoturism personal merită dragoste. Cunosc cîţiva care sunt căsătoriţi, fericiţi şi, în general, nişte oameni admirabili; diferenţa dintre aceştia şi cei din propoziţia anterioară este că ei sunt sinceri, decenţi, au postat poze şi informaţii reale în profilul lor online şi sunt mîndri de chelia şi bicicleta lor green peace. Poate de aceea şi-au şi găsit nişte partenere la fel de cool ca şi ei. 

fasion 9Iubirea începe… cu tine

Aşadar, ce le rămîne de făcut azi, de Sfîntul Valentin, prietenelor mele singure şi dezamăgite de căutarea iubirii online? Nu sunt în măsură să dau sfaturi, am trecut şi eu prin perioadele mele “drama queen”, dar dacă azi aş fi în pantofii “single”, cu toc, din nou, nu aş mai plînge şi nici nu aş mai suspina după vreun tont care nu a ştiut să aprecieze bogăţia din inima mea. Aş folosi acest timp să mă reîndrăgostesc de mine. Să mă întreb cine sunt şi ce mă face fericită cu adevărat. Mi-aş repeta, la nesfîrşit, în oglindă:”Te iubesc, draga mea, eşti perfectă aşa cum eşti şi numai bine vine în calea ta acum şi mereu”. Mi-aş oferi destul timp să “miros trandafirii şi zambilele”, la propriu şi la figurat. Aş citi cartea superbă care stă plină de praf, pe noptieră, de vreo jumătate de an. Aş rescrie în jurnal sau într-un blog personal tot ce mă completează şi tot ce rezonează pozitiv şi sublim cu mine. Mi-aş dărui un masaj, o manicură sau chiar o repriză terapeutică de shopping (nu neapărat pentru a mă îndatora în magazinul Dior, ci pentru că o rochiţă frumoasă, vaporoasă, care mi-ar pune silueta în evidenţă şi mi-ar reaminti cît sunt de frumoasă, sigur se găseşte şi la H&M sau Zara fără a-mi rupe portofelul în două). Mi-aş suna (sau mi-aş vizita) mama, sora sau o prietenă bună din copilărie şi le-aş spune cît de mult le iubesc; aş rîde cu ele, cu lacrimi, depănînd amintiri frumoase şi poate acum, uitate. Aş asculta muzica preferată. Aş viziona un film frumos, pozitiv, care mi-ar gîdila sufletul (şi care nu m-ar face să-mi consum toate şerveţelele pe lacrimi şterse pe furiş sau nu). Mi-aş reaminti că nu un partener de viaţă mă completează sau îmi justifică existenţa pe pămînt, cît, mai degrabă, o mulţime de alte lucruri palpabile pe care le iubesc în cariera mea, în natură, în vreun hobby sau în orice altă arie din viaţa mea. M-aş bucura de timpul liber pe care îl am şi mi-l pot petrece, în sfîrşit, eu cu mine, fiinţa pe care ar trebui să o iubesc cel mai mult pe lume. M-aş da într-un leagăn, fie el chiar şi puţin îngheţat, în parc, cu fetiţa mea. Mi-aş împleti părul şi mi-aş lăsa copila să pună flori parfumate în el, bucurîndu-mă simplu, doar de clipa prezentă, de „a fi” acela simplu, fără justificări sau angoasele trecutului sau ale viitorului. M-aş reîndrăgosti de Viaţa mea. 

love keyHappy Valentine, deci! 

Dar, mă rog, asta sînt eu… Aşa că, oriunde aţi fi şi orice veţi face de acest Valentine, că sunteţi singure sau într-o relaţie, căsătorite, divorţate sau văduve, vă doresc azi ((şi în fiecare zi începînd de azi) iubire şi respect de Sine. Acestea nu vă vor înşela şi nu vă vor părăsi niciodată. Iar dacă mai aveţi puţin timp la dispoziţie, poate vizionaţi şi filmul (mai vechi, ce-i drept) “Defending Your Life”. Nu vă spun prea multe, decît că Julia (Meryl Streep), o femeie radiantă şi încrezătoare, întîlneşte un bărbat chinuit de propriul trecut şi împreună îşi oferă o nouă şansă la a schimba frica paralizantă în iubire. Căci pînă la urmă, vorba cîntecului autohton „este o linie subţire între dragoste şi frică”.

Tot îţi mai este frică de singurătate acum? Uită-te în oglindă! Iubirea începe cu tine, este şi va fi mereu în tine, nu în exterior! HAPPY Valentine, draga mea! Eşti perfectă aşa cum şi unde eşti acum!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :