Bătaia este sau nu ruptă din rai?

Zicala “Bătaia este ruptă din rai” este foarte des auzită între părinți și bunici. Este o metodă folosită des în trecut, pe cînd psihologul nu-și găsea locul în unitățile școlare, iar părinții considerau că două palme pot face minuni. Ei bine, nu fac minuni. Dimpotrivă.

Să încercăm să vedem împreună dacă este o metodă prin care ar trebui să ne educăm copiii. Iată cîteva întrebări frecvente ce apar tot mai des pe buzele tuturor:

Cît de afectat este un copil “educat” prin metoda “bătaia este ruptă din rai”?
Agresiunea fizică nu este o soluție optimă pentru educarea copiilor. Nici un copil nu ar trebui educat folosind această “metodă”. Educarea copiilor este mai eficientă atunci cînd se folosește metoda recompensei, în defavoarea celei corective fizic. Un copil agresat va deveni la rîndul său fie agresor, fie victimă. Acești copii sunt foarte ușor de identificat: sunt cei care au probleme la școală, își lovesc colegii, încalcă regulile, au un comportament deviant. Dacă vorbim de cealaltă categorie, copiii care rămîn victime, aceștia vor permite abuzul și în afara locuinței: sunt cei care cred că merită să fie bătuți. Copiii abuzați vor crește fără a avea încredere în ei, vor fi stigmatizați și vor însuma eșecuri repetate.

Cum îl facem pe copil să conștientizeze că a greșit și să nu mai repete greșeala?
Este foarte simplu: îi spunem copilului să privească greșeala ca pe o oportunitate de a învăța. Abilitățile prosociale sunt învățate zilnic de copil. Nimeni nu se naște cu ele. De aceea este nevoie să exerseze zilnic, iar cu timpul, greșelile lui se vor diminua, iar performanța va crește. Este firesc ca un copil să greșească, mai ales atunci cînd învață un nou comportament.
Dacă privim greșeala copilului ca pe o catastrofă, vom diminua motivația acestuia pentru învățare. Părinții ar trebui să înțeleagă că, dacă repetă copilului, ca o placă stricată, că nu face nimic bine sau dacă-l critică permanent, îi vor induce acestuia ideea că nu e bun de nimic.
Sigur, greșeala repetată trebuie sancționată, dar nu folosind metode agresive, ci constructive (de exemplu, pentru că ai încălcat regula, azi ești responsabil cu ordonarea jucăriilor după formă, culoare etc).
Este și situația în care copiii greșesc pentru că părinții nu au stabilit un program de reguli care să vină la pachet cu recompense și sancțiuni. Este important de menționat că atunci cînd copiii greșesc,  părinții au obiceiul nesănătos de a le reaminti acest aspect foarte mult timp, nemaipunînd accent pe ceea ce face copilul bine.

De ce părinții care apelează la violență spun că fac asta pentru că își iubesc copiii?
Violența nu este o formă de iubire și nici de educare. Nu poți răni un copil pe care spui că îl iubești. Acești părinți nu se iubesc pe sine, în primul rînd, nu cunosc sentimentul acesta nobil. Cum ar putea să iubească pe altcineva? Părinții care apelează la violență dau dovadă de lipsa controlului și a încrederii în sine.

Mulți dintre ei au avut o copilărie marcată de agresivitate, au acumulat frustrări și, de fiecare dată cînd prind ocazia, își varsă  toate experiențele negative trăite pe propriul copil. Educarea prin violență înseamnă o lipsă de cultură, de cunoaștere a propriului copil și un model nefericit pe care părinții l-au preluat și îl transmit mai departe copiilor. Acești oameni nu conștientizează efectele dezastruoase pe care le are violența asupra copilului pe termen lung. Oferă un model greșit, iar viitorii adulți vor avea serioase probleme de comportament și vor acumula frustrări care le vor influența negativ viața. Un copil abuzat va deveni un viitor părinte care va aplica aceleași “metode de educare” pentru că acest model i s-a oferit.
Există o zicală care spune că “acolo unde dă mama/tata, crește”….. este adevărat, dar crește nemulțumirea, frustrarea, cresc sentimentele de vinovăție, de nedreptate, tot ceea ce nu are legătură cu formarea unui adult armonios care să dezvolte relații sănătoase.

Copiii se educă cu răbdare, cu iubire, cu înțelegere și cu multe încurajări!
Să vă fie cu folos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :