Basarabia, Here We Come!

Și iată cum, încet-încet se materializează proiectul plecării noastre în Basarabia. E posibil să fi părut insistentă unora, dar doar pentru cei care nu țin morțiș să cunoască mai multe despre rădăcinile lor și pentru cei care oricum mă cred o smucită. Iar cu unii am insistat că nu vreau să vă aud după aceea cu ”ce rău îmi pare că nu am venit”, fiindcă voi avea grijă să vă pară rău. Voi scrie non-stop de pe drum, în timp ce voi veți rămîne acasă și veți face bășcălie de nu mai știu cine pe internet.

Din ”smucirile” astea însă, am aflat cît de găunoși sunt unii la nivel declarativ, facem, dregem, promitem, dar cînd e vorba de fapte și vine momentul să demonstrezi că e cazul să-ți aliniezi vorbele la promisiuni, se rupe filmul și fug toți ca potîrnichile mîncînd pămîntul sau vîrîndu-se prin văgăunile lor de frica telefoanelor mele. Sunt convinsă că chiar se enervează că sunt sunați/căutați și întrebați: ”e valabil ce ai promis?” Nu vorbesc de cei care s-au înscris în această aventură, nici de cei cu care am luat legătura spunîndu-le ce vreau să fac, ci de cei care s-au băgat aiurea în seamă promițînd marea cu sarea, a se citi sponsorizarea de grup. Nu i-am crezut, dar le-am dat șansa să-și respecte măcar una din promisiunile făcute. Mai au timp să o facă pînă plecăm, dar nu stăm în loc de ei. Povești cu pești am auzit o grămadă, ne e podul plin.

Așa că oricum ne-am mobilizat neținînd cont de ei. Dar am constatat amuzată că tare le mai place unora să vrea să fie gîdilați pentru o sponsorizare care, dacă ar gîndi-o cu sufletul, ar oferi-o fără să mai stea atît pe gînduri.

Așa că, lăsînd abureala unora deoparte, anunț cu bucurie, grupul celor care au răspuns imediat și care se pregătesc și abia așteaptă să-i cunoască pe oamenii despre care le-am vorbit sau despre care am scris. Ne-am tras unii pe alții în ”aventura” asta, exact ca în cartea lui Ben Okri ”In Arcadia”, unde un grup de 7 persoane plecau să găsească o Arcadie și se întorceau convinși că aceasta exista deja în ei.

Aleea Scriitorilor sau Aleea Clasicilor

Ne așteaptă Mihai Ciubotaru, scriitor moldovean și președintele Societății Scriitorilor Români din Basarabia și reprezentanți ai sindicatului învățămîntului din Moldova, să ne povestească fiecare cum au reușit să obțină anumite drepturi pentru profesori și aici ăștia ai noștri nu sunt în stare. Iar în Cernăuți ne vom întîlni cu Natalia Demciucena și Iuri Levcic, personalități culturale din Cernăuți și nu numai.

Printre noi sunt profesori care nu cred că Eminescu și Creangă ar trebui scoși din programa școlară, ci că e nevoie de profesori mult mai bine pregătiți și dedicați și care se revoltă împotriva celor care spun astfel de inepții (probabil or fi surorile Veoricăi).

Îl menționăm pe prof. dr. Constantin Miu, profesor de limba română și eminescolog, critic literar și scriitor, autor a numeroase comentarii și sinteze de literatură română pentru elevi și studenți, fondatorul revistei ”Metamorfoze”, în paginile căreia mulți elevi de liceu au fost publicați de-a lungul timpului, elevi care acum au devenit la rîndul lor profesori de literatură sau au îmbrățișat cariera de pedagogi (spun pedagogi, nu simpli profesori). În prezent, revista Metamorfoze este o publicație online.

O parte din operele dlui prof. Constantin Miu

Amintesc doar cîteva titluri din munca sa de literat: ”Tipologia personajelor feminine în proza lui Marin Preda”, ”Publicistica lui Marin Sorescu”, ”Funcțiile personajelor în romanele lui Al Ivasiuc”, volumele de versuri ”Sub clar de inimă”, ”Vise pentru mai tîrziu”, ”Ferestre de suflet”,”Inscripții, erezii și scrisori neterminate”, ”Corn de lună”, ”Balsam de suflet”, eseuri: ”Lecturi sub abajur”, ”Teme eminesciene”, ”Ad Literam”. Nelipsit de lansările care au loc în Medgidia, discursul profesorului Constantin Miu este mereu așteptat cu sufletul la gură.

Cosmin Ștefănescu face parte din categoria scriitorilor-medici, scrie și poezie (amintim aici volumul de versuri ”Sînge balcanic” și două romane SF ”Labirint apocaliptic” și ”Atingerea creatorilor supremi”.

Iulian Ceku, cunoscut și ca ”scriitorul care iubește tătarii”, are două romane la activ ”Printre tătarii dobrogeni” și ”Nasip”, iar acum lucrează la al treilea roman al său a cărei acțiune se desfășoară în Basarabia.

Ioana Cîrneanu, psiholog de profesie, lucrează în învățămîntul special cu copii speciali, ca profesor pentru Terapia Tulburărilor de Limbaj, autoarea volumelor de versuri ”Între ici și colo voi iubi”, ”Opt zămislit infinit” și călătoare de cursă lungă.

Sorina Eftimi, directoarea școlii Regina Maria din Constanța și realizatoarea emisiunii ”Pași spre educație” de la Alpha Media Medgidia. Dincă Elena, directoarea Școlii Mihail Sadoveanu, Cristina Belu, profesor metodist și învățătoare la Școala Constantin Brătescu. Le-am pus pe toate trei în același paragraf pentru că le datorez atît de mult acestor trei doamne cu care am fost colegă la aceeași școală. Și vorba Sorinei: ”avem multe de făcut împreună”.

Și eu, desigur, autoarea acestui articol, cîndva jurnalist de profesie, momentan traducătoare de filme turcești și autoare de cărți pentru copii, cu trei romane la activ “Strugurii s-au copt în lipsa ei”,  “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”.

Casa-muzeu Pușkin, locul unde scriitorul a lucrat la romanul ”Evghenii Oneghin”

Mergem cu cărți, dicționare și mici surprize pentru copii și cu inima deschisă pentru a ne cunoaște frații de peste Prut. Lista este încă deschisă. Au mai rămas douăzeci de locuri de completat pentru perioada 2-6 februarie. Mai scriu o dată aici obiectivele pe care le vom vizita în acest periplu cultural. Grădina Publică Ştefan cel Mare, pe care de altfel o vom vedea de la ferestrele hotelului, aleea Scriitorilor din același parc, magazinul Bucuria, Castelul de Apă. Am introdus pe lista de obiective din Chișinău și casa lui Pușkin. Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Istorie și Arheologie sunt aproape unul de altul. Urmează Cramele Cricova, Universitatea din Cernăuți, casa lui Aron Pumnul, Scoala populară de Artă și Tradiții Românești din Cernăuți, Mănăstirea Bănceni, Sucevița, Atelierul de Ceramică Neagră de la Sucevița, Salina de la Cacica, Gura Humorului, Mănăstirea Voroneț și Umor, Cetatea Neamțului, Mănăstirea Neamț, Rezervația de zimbri și casa memorială a lui Ion Creangă. Toate acestea la prețul de 450 lei și tichete de vacanță în valoare de 350 lei (pentru profesori) sau 800 lei (dacă nu sunteți profesori) în care intră transportul, cazarea și serviciile de ghid pentru cele trei țări vizitate.

 

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :