Avantajele și dezavantajele apartamentelor în regim hotelier

Sala-Palatului-4Atunci când te deplasezi într-un oraş pentru câteva zile şi ai nevoie de un loc confortabil şi intim pentru a înnopta, există o alternativă mult mai bună decât opţiunile clasice pentru cazare (gazdă, prieteni, pensiune sau hotel). Această variantă se numeşte închirierea unui apartament în regim hotelier şi este cea mai nouă şi populară tendinţă de pe piaţa turismului atât în România, cât şi în străinătate.

Dacă la început, această soluţie de cazare era folosită doar de turiştii care călătoreau în diferite oraşe din Anglia, Germania sau Spania, de curând au început să apară şi în România numeroase oferte pentru închirierea unui apartament în regim hotelier. Această oportunitate a fost mai întâi abordată în Bucureşti şi în oraşele turistice din ţară, iar apoi de majoritatea centrelor urbane importante. Este cea mai bună opţiune de cazare atât pentru turiştii care vor să viziteze zona respectivă, cât şi pentru oamenii de afaceri care călătoresc doar pentru câteva zile şi au nevoie de cazare la preţuri mai joase decât cele practicate de hotelurile care oferă condiţii similare.

Partea bună pentru clienţi este faptul că datorită concurenţei aflate într-o creştere accentuată, aceste apartamente prezintă dotări moderne de înaltă calitate, precum mobilier de lux,  internet wi-fi, bucătărie complet utilată şi dotată, aer condiţionat, TV şi loc de parcare.

Pentru a înţelege atât avantajele, cât şi dezavantajele acestei forme de cazare, am realizat o scurtă paralelă între opţiunile clasice de cazare şi apartamentele în regim hotelier.

Parliament-Apartment-1Argumentele  PRO:

 1. Preţuri mai joase

Un apartament în regim hotelier poate fi închiriat la jumătate din preţul unei camere de hotel care oferă condiţii similare. Costul cazării fiind principalul criteriu după care se ghidează majoritatea turiştilor.

 1. Spaţiu

Un apartament în regim hotelier este, de cele mai multe ori, mai spaţios decât o cameră sau un apartament de hotel. De exemplu, o garsonieră în centrul Bucureştiului măsoară 30-40 mp în timp ce o cameră de hotel nu depăşeşte 20 mp, iar preţul primei variante este mult mai mic.

 1. Confort şi intimitate

La un hotel nu ai niciodată parte de intimitate, însă atunci când închiriezi un apartament în regim hotelier ai parte de discreţie maximă şi de confort deplin.

 1. Amplasarea

În cazul acestei variante de cazare, poţi alege neîngrădit în aşa fel încât apartamentul să fie localizat la cea mai mică distanţă faţă de zona unde îţi vei desfăşura activitatea. Spre deosebire de un hotel clasic, aceste apartamente se regăsesc pe toată suprafaţa Bucureştiului, de la periferia oraşului şi până în centrul capitalei.

 1. Accesibilitate

Apartamentele închiriate în regim hotelier dispun de o bucătărie complet dotată şi utilată unde poţi găti şi lua masa în orice moment al zilei, fără a fi condiţionat de meniul sau programul unui restaurant.

Nicolae-Balcescu-Short-Term-Rental-2Argumente CONTRA:

 1. Lipsa serviciilor

Atunci când te cazezi la un apartament în regim hotelier nu beneficiezi de servicii precum curăţenie, room-service, apel pentru trezirea de dimineaţă, curăţarea hainelor, acces la spa sau sală.

 1. Păstrarea aparenţelor

Dacă te afli în oraş cu afaceri, te vei simţi incomod să le spui partenerilor că te-ai cazat la un apartament în regim hotelier. Acest lucru te-ar putea pune într-o lumină nefavorabilă.

 1. Nesiguranţă

Partea negativă este faptul ca neavând referinţe pentru apartamentul pe care îl închiriezi, nu poţi şti niciodată cu cine ai de aface, dacă persoana care îţi închiriază este de încredere şi dacă lucrurile tale de valoare sunt în siguranţă.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

 1. In cazul serviciilor de inchirieri apartamente in regim hotelier exista nesiguranta numai in cazul in care inchiriezi apartamentul de la o persoana privata care ofera astfel de servicii in mod ilegal. Daca garsoniera sau apartamentul ales apartin unei firme inregistrate de inchirieri in regim hotelier, atunci siguranta este la fel de mare ca si in cazul cazarii clasice la hotel. Beneficiezi de servicii de curatenie, transfer la/de la aeroport si primesti factura pentru plata facuta.

 2. Michelle26 spune:

  Cel mai mare inconvenient este, din punctul meu de vedere, nesiguranța igienei. Nu mă refer la curățenie, sunt convinsă că aparențele sunt atent pregătite pentru oaspeți, însă nu aș avea curajul să dorm în așternuturile din apartament, să folosesc obiectele sanitare și prosoapele, chiar nici vesela din bucătărie fără o dezinfectare prealabilă. Consider totuși că nu poți pleca în vacanță/deplasare cu dezinfectant și așternuturi, prosoape, etc. Știind cum funcționează hotelurile, știu că sistemul de curățenie și dezinfectare este atent verificat înainte de a se aloca o cameră. O altă problemă, mai ales în România, este lipsa facturilor. Și cred că tuturor ne prinde bine să ne decontăm așa ceva, chiar dacă pe firma proprie. Cât despre partenerii/colaboratorii de afaceri, nu cred că ar fi o problema să spui ca locuiești la ApartHotel, dacă este ceva sub formă organizată. Iar pentru cei care vor să economisească și sunt în plimbare, recomand CouchSurfing. Am încercat o dată din curiozitate, și pot să zic că a fost foarte Ok. În plus, de regulă sunt oameni cu educație, cu care te poți împrietenii.

Comentează :