Atacul de panică – boală sau închipuire?

Tulburările psihice nu sunt boli închipuite, ci suferințe reale care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Atacurile de panică sunt tulburări psihice care pot declanșa reacții fiziologice cu un impact moderat, dar resimțit puternic, în absența unui pericol real.
Cu siguranță ceea ce se întîmplă în lume în această perioadă este foarte greu de înțeles. Este greu de acceptat că, într-o formă sau alta, tot ceea ce era permis și liber să facem acum un an, este interzis azi și suntem nevoiți să respectăm anumite reguli, să fim departe de cei dragi și să avem un program limitat. O astfel de situație poate conduce către atacuri de panică.
Atacul de panică este o anxietate episodică paroxistă, ilustrat de o perioadă delimitată de frică intensă şi disconfort, care atinge un maxim în aproximativ 10 minute şi poate fi însoțit de simptome numeroase și foarte variate. Persoana care are aceste episoade nu știe care este elementul declanșator. Atacurile de panică pot apărea atît noaptea, cît și ziua, iar manifestarea lor fizică poate fi severă.
Cine suferă de atacuri de panică poate suferi și de agorafobie și, simultan poate dezvolta o dependență față de alte persoane, pentru a putea ieși din casă.
Simptome:
– palpitații cardiace;
– tremur;
– transpirație;
– senzația de nod în gît;
– frisoane sau senzații de căldură intensă;
– teama că se va întîmpla ceva rău;
– frica de moarte;
– senzația de greață sau leșin etc.

Ce facem cînd avem atacuri de panică?
1.Respirăm profund
Dacă suntem capabili să ne controlăm respirația, aceasta poate reduce simptomele de panică în timpul unui atac. Numărați pînă la patru cînd inspirați, țineți aerul în plămîni o secundă, apoi expirați numărînd iar pînă la patru.

 1. Conștientizăm faptul că avem un atac de panică
  Încercăm să ne gîndim la faptul că acest lucru este temporar, că va trece de îndată ce ne vom calma și că suntem în regulă. Îndepărtăm ideea că vom muri, acesta fiind unul dintre simptomele specifice atacului de panică.
 2. Închidem ochii
  Unele atacuri de panică provin de la anumiți factori declanșatori care ne copleșesc. Pentru a reduce stimulii, închidem ochii în timpul atacului de panică, încercînd astfel să blocăm orice stimulent și reușind să ne concentrăm mai bine asupra respirației.
 3. Ne concentrăm atenția pe un obiect
  Alegem un obiect din apropiere și îl privim cu atenție. Încercați să faceți abstracție de senzațiile pe care le simțiți atunci cînd se instalează atacul de panică. Dacă reușim să ne focusăm privirea pe un obiect pe care îl studiem cu atenție, simptomele atacului de panică vor începe ușor, ușor să dispară.
 4. Folosim tehnici de relaxare musculară
  În mod conștient, ne relaxăm începînd cu ceva simplu precum degetele de la mînă și apoi continuăm cu restul corpului.
  6. Ne imaginăm un loc în care ne-ar plăcea să fim
  Care este cel mai relaxant loc din lume în care ne-am dori să fim? Ne imaginăm că suntem acolo și ne concentrăm pe detalii. Acel loc ar trebui să fie unul liniștit, calm și relaxant, nu unul aglomerat sau zgomotos.
  Sigur că acestea sunt doar cîteva soluții cu ajutorul cărora să facem față unui atac de panică. Dacă atacurile de panică se repetă frecvent, este nevoie de ajutorul unui specialist.

Să vă fie cu folos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :