As I Lay Dying – Criminali cu inimi frînte

Die, die, my darling…

M-am despărţit de cîteva ori pînă acum, de iubiţi, de job-uri, de mine. În urma despărţirilor, nimeni nu a murit. Şi, în general, nu se moare din atît. După ce au fost părăsite sau au părăsit, femeile aleg să-şi schimbe culoarea părului, garderoba, greutatea, bărbaţii merg la sală, beau o bere, îşi cumpără bilete la un meci, concert etc. Alţii îşi varsă venele, odată cu lacrimile sau… angajează un ucigaş plătit să-i scape de cel ce a provocat dezastrul.

Heavy-bloody-metal

Aş putea scrie motivele etice, religioase pentru care n-ar fi bine să angajezi un asasin plătit, dar mă rezum la a scrie că îţi trebuie o grămadă de bani pentru asta şi trebuie să te informezi bine înainte de a alege killer-ul,  pentru a nu fi prins. Veţi spune că ştiţi asta deja şi că ideea e un fel de SF, din lumea celor cu perne de aur sub cap, brodate cu perle negre, cu soţi bătrîni părăsiţi de soţii tinere, cu averi inestimabile de împărţit, cu telenovele casnice mai tari ca la Acasă TV.

timEl, solistul unei trupe rock, nu Aerosmith, nu Metallica, nu Red Hot Chili Peppers, a plătit un asasin să-şi omoare soţia. Titlurile ziarelor şi burtierele ştirilor tv au atras imediat cititorii/telespectatorii şi rockerii ascultători de Iris şi Cargo, care nu auziseră niciodată de As I Lay Dying. Poate altfel nici eu n-aş fi aflat decît din simplul like dat trupei pe Facebook că Tim Lambesis, dorind să scape de soţie, a angajat un poliţist sub acoperire. Conform telenovelei heavy-metal din mass-media, Meggan, consoarta lui, a fost prima care a vrut să scape de el, solicitînd divorţul în septembrie 2012. Documentele de divorţ arată că despărţirea dintre Tim şi Meggan Lambesis a fost una amiabilă, iar aceasta nu şi-a exprimat niciodată grija pentru siguranţa sa. Era de aşteptat ca Tim să se bucure de libertate şi celebritate, însă a preferat să plătească 1.000 de euro unui criminal, căruia i-a dat fotografii cu soţia sa, codul de securitate al casei şi data la care el va fi cu copiii în altă parte pentru a avea un alibi perfect.

the laceCe se întîmplă cînd ne despărţim

Cercetătorul Dr. Ilan Wittstein, de la Johns Hopkins University School of Medicine, susţine că stresul emoţional brusc, provocat de exemplu de o despărţire, poate produce schimbări fiziologice similare cu cele declanşate de un infarct. Singurul tratament pentru inima frîntă este timpul, spune acesta. Helen Fisher, o altă cercetătoare, care a studiat chimia dragostei timp de 30 de ani, susţine, de asemenea, această teorie, că în urma unei separări, oamenii sînt predispuşi la atacuri de cord şi accidente vasculare, cauzate de stările lor depresive. Asta păţeşte o parte din cei care se despart. Cealaltă parte, a celor răzbunători, trec de la iubire la ură. Şi asta s-a demonstrat tot ştiinţific. Semir Zeki şi John Paul Romaya de la University College London au studiat trăirile care survin după o despărţire. Scanarea creierelor persoanelor cărora li s-au arătat fotografiile unor oameni pe care îi urau a indicat o intensă activitate cerebrală într-o zonă a creierului cunoscută drept responsabilă şi cu sentimentele de dragoste. În plus, se pare că la nivel cerebral sînt folosite aceleaşi regiuni pentru a procesa durerea fizică şi pe cea emoţională. Cercetătorii au concluzionat că a fi părăsit nu este supărător doar la nivel cerebral, ci poate strica şi echilibrul interior al organismului.

Nu vreau să vă scriu banalele şi iritantele sfaturi care te ajută să treci peste o despărţire. Le găsiţi pînă şi în spam-urile din e-mail. Sunt bune de urmat, atunci cînd găsiţi puterea de a lăsa batista la uscat. Înainte însă de a începe să căutaţi planuri de răzbunare sau de autoflagelare, vreau să vă amintesc că orice gînd care te ţine agăţat de fostul partener înseamnă o limitare a libertăţii, o închisoare eternă, cu gratii făcute din bucăţi ale fostelor iubiri.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :