Dincolo de ocean

”Şi din nou fugi şi încerci să peticeşti speranța zdrenţuită de incertitudinea lor, încerci să nu lași neîncrederea şi viclenia să cîștige. Nu le mai arăţi răsăritul şi nici cum se şlefuiesc diamantele în liniştea dimineţii; ascunzi bisturiul adevărului şi le spui doar ce vor ei să audă: „…acela este un apus de soare, nu un răsărit…”. De fapt, ei văd apusul doar pentru că încurcă punctele cardinale, iar iubirea, în vocabularul vieţii lor, este o utopie…

M-am întrebat mereu, cine sunt ei, de ce le pasă atît de mult de încercările mele de a atinge iubirea, de a o transforma într-o eşarfă colorată? Sunt oameni care au ajuns acolo înaintea mea degeaba… şi încearcă să mă cruţe de oboseala unui drum dezolant? Sau sunt spectatori care și-au facut o carieră din a urmări, judeca şi diseca spectacolul vieţii altora? Nu ştiu, poate nu voi afla niciodată, dar oricine ar fi ei, un lucru este sigur, nu mă cunosc deloc, altfel ar ştii că pînă nu mă conving singură de adevăruri sau minciuni, nu mă retrag din căutări. Dacă m-ar cunoaşte, ar şti că poveţele lor, încercările de a-mi zădărnici aspiraţiile, sunt doar furtuni într-o cană de ceai verde. Poate de aceea am rămas printre puținii oameni care văd dimineaţa  într-o lume unde noaptea are douăzeci şi trei de ore…”

Acesta este un fragment din romanul ”Dincolo de ocean” al Roxanei noastre (autoarea care semnează articolele din rubricile de modă, călătorie și horoscop din Mala Hierba, ba chiar şi unele editoriale). Romanul a apărut la editura Reflections, California, USA,  după ce a stat vreo 3 ani în sertarul de suflet al acestei reviste online, sub titlul ”Aproape iubiri”.

Început cu mult înainte de aventura canadiană, scris fără să ştie atunci la ce-i foloseşte sau dacă îl va publica vreodată, cartea Roxanei a văzut lumina tiparului acum o lună și mai bine, și deja este foarte bine cotat pe Amazon. Cuvintele aşternute în paginile cărţii într-o manieră confesivă și derutant de sinceră au ajutat-o să încheie capitolul adolescentin din viaţa sa, cel în care iubirile sunt atît de confuze și haotice. Cartea este inspirată de fapte reale, cu răsucirile interioare și cu dorința de a fugi cît mai departe în lume – dincolo de ocean, dacă se poate – ca să uite de o iubire sucită şi neîmplinită (ca mai toate iubirile tinereţii), dar și de un destin care se întrevedea frînt într-o Românie schingiuită de lipsuri și golită de perspective.

Alcătuit din frînturi de scrisori și însemnări de jurnal, inspirat din angoasele sufletești prin care trece un tînăr emigrant, romanul Roxanei Vornicu ne pune față în față cu o adolescentă care nu mai face diferența dintre iubire și obsesie, o tînără care are de ales între marea iubire și mirajul Americii și un bărbat nehotărît care jonglează cu inimile a două femei. Cele trei personaje se învîrt în jurul aceluiași amor pătimaș ce pare să le scape mereu printre degete.

Va învinge iubirea? Nu întotdeauna, desigur, dar pot paria pe Roxana și pe destinul ei artistic, aici sau acolo, mai precis dincolo de ocean.

Ce trebuie să mai știți despre Roxana Vornicu.

S-a născut în România, a emigrat în Canada în urmă cu 12 ani, dar a lucrat înainte timp de trei ani în presa românească. În Canada, în paralel cu continuarea studiilor colegiale, a colaborat și mai colaborează cu diverse publicații din Canada, patria sa adoptivă, din România și Statele Unite ale Americii. Si-a pus semnătura periodic pe articolele din paginile ziarelor din Diaspora “Românii din Quebec”, “Pagini Românesti”- Montreal, “Express 2000”- New York, ca să amintim doar cîteva.

Primele sale versuri au apărut într-o antologie americană de poezii “Whispers of the Wind”. A primit distincția “Famous Poet of 2000” din partea “Famous Poets Society”, U.S.A. Un an mai tîrziu, într-un tiraj mic, si-a publicat prima colecție de poezii în limba engleză “Behind the Ocean”.

Pentru mai multe informații puteți vizita pagina oficială a autoarei.

Puteți comanda cartea și pe adresa redactia@mala-hierba.com sau o puteţi comanda luînd legătura direct cu Roxana Vornicu.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :