Aplauze pentru liceenii talentați de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța

1DSC_0022Se spune că nu există copii fără imaginație, talent sau spontaneitate. E adevărat asta. Resursele de creativitate dintr-un om sunt inepuizabile, depinde însă și cât de mult pot fi ele scoase la lumină de profesori talentați, dedicați și orientați către interesul artistic al propriilor elevi, dar și de o atmosferă propice dezvoltării acestor talente, fie că ele sunt exprimate plastic, literar, pe o scenă de teatru sau una de dans.

Zeci de grupuri de copii talentați, printre care ansamblul de dans ,,Florile Dobrogei” al Colegiului Național ,,Mircea cel Bătrân” din Constanța au participat la mijlocul acestei primăveri la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional al Copiilor din Antalya, un festival organizat în perioada 18-24 aprilie 2015 de către FOMGED din Istanbul. Parada costumelor a smuls ropote de aplauze din partea unui public numeros, prin fața căruia au defilat, la vremea respectivă, cele mai alese costume tradiționale purtate cu mândrie de copii din diferite zone ale lumii.

1DSC_0176Organizarea impecabilă și ospitalitatea au fost trăsături definitorii ale evenimentului din Turcia, despre care ne vor vorbi în emisiunea Școala după școală, din această seară, prof. dr.Luminița Radu,  organizatoarea festivalului “Aplauze” și coordonatoarea adolescenților din trupa de teatru și Constantinescu Bianca, elevă – coordonator  festivalului Aplauze – și proaspăt absolventă a cls. a XII-a; participant / fotograf  și la Europeade – dans popular.

“Președintele FOMGED, Mustafa Kavasoğlu şi președintele Festivalurilor Internaționale FOMGED, Beğtun Tanhu Kavasoğlu, au misiunea, conform însăși denumirii asociației FOMGED (Folklor, Muzik ve Gençlik Derneği, Festivalul de Folclor, Muzică și Tineret), să organizeze activități culturale, sportive și sociale, cu scopul de a-i aduna pe tinerii talentați din întreaga lume și a-i ajuta să se cunoască mai bine, să împărtășească sentimente nobile precum prietenia, iubirea și respectul și prețuirea valorilor internaționale”, au declarat coordonatoarele ansamblului CNMB de la ediția din această primăvară a festivalului FOMGED, prof.dr. Luminița Radu și prof.dr. Senia Resul.

11147867_352208211634408_598234023693129499_nCe înseamnă o Europeadă și cum se pregătesc adolescenții de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța pentru un festival de mare anvergură precum FOMGED (Folklor, Muzik ve Gençlik Derneği) din Istanbul, Turcia, sau Festivalul Internațional de Teatru „Aplauze” sau chiar un Festival balcanic de dansuri populare, ca cel de la Izmir, Turcia, sau Europeada din China – Festival european aflat la a cincizeci și doua  ediție sau despre cum se face educația prin teatru și prin dans, în afara celorlalte ore destul de solicitante ale unui liceu de prestanța celui de la Mircea cel Bătrân, vom afla în seara aceasta de la invitatele mele, începând cu ora 18.00.

Puteți urmări emisiunea și online la www.tvlitoral.ro , iar mâine dimineață în reluare la 8.00 la Litoral TV.

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă mai bine de 20 ani, dar și ca profesoară de franceză și engleză, timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Am publicat cărți pentru copii, am avut rubrici în revistele FHM, Unica, Femeia. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat romanele “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :