Anorexie = urîțenie din dorința de a fi frumos

attittudeAm crescut cu imaginea idealului feminin al lui Edgar Allan Poe. Ligeia, cu pielea ei translucidă, firavă și fantomatică a devenit și standardul meu de frumusețe, pînă cînd am văzut primele imagini cu  o persoană anorexică, departe de ceea ce eu înțelegeam prin frumusețe. Trupuri lipsite  de viață și forme, cu pete gălbui și vineții, ca ale unor bătrîni suferinzi, dinți măcinați, păr rar, priviri pierdute și speriate, astfel se transformase idealul meu și al lui Poe.

De ce și-ar dori cineva să arăte astfel?

Din motive biologice, psihologice, sociale. Din dorința de a deveni fotomodel, din teama de a nu te îngrășa ca părinții tăi, din tendințele sociale de a se favoriza indivizii supli, din cauza unui abuz sexual sau emoţional, conflicte dese în familie, părere proastă despre sine, traume, şocuri şi lista poate continua.

Am fost un copil slab, căruia trebuia să-i inventezi povești pentru fiecare gură de mîncare. Adolescentă fiind am căutat regimuri de îngrășat fără folos. Așadar nu înțelegeam anorexicele. Aceasta pînă cînd corpul meu slab a luat 2 kg în plus și, de teama să nu (mai) câștige și altele, a slăbit vreo 7. Pasul de la o siluetă perfectă la anorexie e aproape invizibil. Iar modul extrem în care se manifestă dorința de a slăbi îndepărtează persoana de sine și de ceilalți.

mic dejunAnorexicii sortează cu grijă mîncarea și elimină din dietă complet anumite  tipuri de alimente  care conțin zahăr sau grăsimi. De multe ori își taie și aranjează mîncare pe farfurie ca să creeze impresia că au mîncat deja, alteori o ascund sau o aruncă pe furiș.  Își provoacă voma sau folosesc laxative, merg  zeci de kilometri zilnic sau abuzează de exercițiile  fizice.

Au o imagine distorsionată asupra propriului corp, îl văd ca și cum ar fi supraponderal. Cred că nimic  nu poate fi mai dureros decît să te simți urît și să te urîțești cu adevărat, din dorința de a atinge un ideal de frumusețe.

Efecte ale înfometării

Anorexia vine la pachet cu obsesia dietei, care se răfrînge de multe ori și în viața socială și personală. Nu doar mîncarea este exclusă sau limitată, ci și ieșirile  sau oamenii.

Odată ce avansează, anorexia dezvoltă comportamente iraționale  și repetitive cum ar fi crearea unor ritualuri alimentare (mestecarea alimentelor într-un anume  fel sau excluderea produselor de consum zilnic), sport excesiv pînă la producerea de leziuni, malnutriție care duce la amenoree, osteoporoză, aritmii cardiace şi chiar deces.

Anorexia se îmbină cu depresia, iar vindecarea este extrem de anevoioasă. Cu cît se începe mai repede tratamentul, cu atît mai mari sunt șansele de reușită, de a convinge o persoană anorexică să urmeze o dietă sănătoasă.

11Poftiţi la masă!

Sfaturile nutriționistului, consilierea psihologică, sprijinul familiei sau al partenerului nu trebuie să lipsească din procesul de refacere. Şedințele de consiliere  pot dura ani întregi, iar persoana cu această afecțiune trebuie convinsă să renunțe la număratul obsesiv de calorii, la cîntărirea și măsurarea zilnică și să le înlocuiască prin mese sănătoase, într-un mediu familial, relaxant.

Idealul de frumusețe al lui Poe (promovat de revistele glamour) poate fi atins fără înfometare, printr-o dietă echilibrată, ce trebuie sa devină un stil de viață și mișcare.

Cîteva reguli pentru a-ți menține silueta:

-renunțați la mîncarea de tip fast-food, la prăjeli, carne grasă de porc și băuturi carbogazoase în favoarea cărnii slabe (pui, pește) la grătar sau înnăbușită, a supelor de legume și a sucurilor proaspete de legume sau fructe

-alegeți pîinea integrală cu tărîțe,  în locul celei albe, din făină rafinată

-înlocuiți mezelurile cu salate de crudități și dulciurile cu miere, batoane de cereale, fructe sau ciocolată neagră

-practicați cu regularitate un sport

-odihniți-vă bine

Dacă nu slăbiți urmînd aceste reguli, aveți nevoie de un specialist și de o dietă personalizată. Sau poate ați slăbit suficient și, așa cum vă spuneam la începutul articolului, de la dorința de a fi slab la a ajunge o mînă de oase e doar un pas și trebuie să realizați că e timpul să spuneţi stop anorexiei şi să savuraţi viaţa cu toate deliciile ei culinare.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :