Amy, un documentar de neratat

Amy-Winehouse-Wallpapers-După doar 3 săptămîni, documentarul “Amy” al lui Asif Kapadia în onoarea lui Amy Winehouse a ajuns în topul documentarelor apărute în ultimii ani.  Filmul despre viața și tragica moarte a artistei britanice care a murit la doar 27 ani de intoxicare alcoolică, a fost primit de critici cu reticență, dar a prins foarte bine la public.

Cu vînzări record de peste 4,7 milioane de dolari, Amy este la doar un pas distanță de a eclipsa documentarul care a primit Oscarul anul trecut, dar l-a depășit cu mult pe cel de anul acesta, Citizenfour, cu încasări de $2.8 million după lansarea lui în toamna anului 2014.

Iubitorii de filme au dat documentarului Amy un rating de 97% pe Rotten Tomatoes, site-ul cel mai apreciat de critică de film. Săptămîna trecută Amy a avut lansarea în 435 cinematografe și a avut încasări de peste 1 milion de dolari.

amy-winehouse-hairstyle-long-black„Dac-ar fi să ne luăm după pretențiile cinefililor, Amy chiar și-a găsit un loc distinct în industria filmului. A obținut atîtea recenzii pozitive încît am rămas de-a dreptul impresionați. A fost peste așteptările noastre. Acum se distribuie în orice cinematograf important, în cele din supermarketuri, dar și în galeriile de artă”, au spus producătorii documentarului.

Povestea lui Amy Winehouse spusă cu propriile ei cuvinte, un documentar construit din înregistrări păstrate în arhivă, dar și melodii neascultate până la acest documentar. Rudele de gradul I ale lui Amy Winehouse și-au dorit inițial să lucreze alături de producătorii și regizorul peliculei, auzind de munca acestora la un alt documentar de succes, Senna, (apărut în 2010), unde era vorba despre viața pilotului de curse Ayrton Senna. Astfel, au permis echipei să vizioneze înregistrările din arhiva familiei și să le folosească pentru documentar și s-au lăsat intervieți pentru o cît mai reală punere în scenă a vieții și activității artistice a lui Amy. Totuși, în foarte scurt timp au simțit – în special tatăl lui Amy, Mitch Winehouse – că sunt insuficient reprezentați în acest film și că aspectele negative din viața cîntăreței britanice au primit mai multă atenție decît cele pozitive.

tumblr_mby6cgGe6J1qdta34o1_500De asemenea, au avut impresia că filmările au fost editate la montaj astfel încît să reiasă o Amy total distorsionată, în special în ultimii 3 ani din viața ei. Mitch Winehouse i-a sfătuit pe fanii fiicei sale să vadă totuși filmul pentru înregistrările care n-au văzut pînă acum lumina ecranului, dar să nu dea atenție portretului psihologic pe care i l-au făcut, un portret pe care el l-a etichetat ca fiind de-a dreptul absurd. Filmul a avut premiera la festivalul de la Cannes de anul acesta, fost prezentat publicului larg pentru prima dată pe data de 3 iulie în Marea Britanie, țara de origine a artistei și pe 10 iulie în lumea întreagă. A fost catalogat ca o operă de artă tragică, strălucitoare și de neratat. O descriere care se potrivește de minune cu însăși spiritul și muzica lui Amy Winehouse.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :